Postrna setva(opšta tema).

To je solidno niklo ali mu sad treba dobra kiša.

Iseckana slama drži vlagu. Pogledaj negde gde je slama odnešena ili je u otkosima pa ono između.... tamo je kamen. Bar je kod nas tako.

Najbolja je upravo tamo uzmedju,gde ima manje slame...u velikoj slami je za nijansu redja...turbo duskovi su novi i nisu jos naostreni,pa nisu idealno sekli slamu.

Ne znam kamo da stavim post pa ću ovdje.
I radi se o postrnoj sjetvi zelene gnojidbe.
Ima li tko iskustva s ovakvim elektro sijačicama?

Plan je podrivati, i nakon toga tu sijačicu nakalemiti na prednji kraj traktora da baca 3m široko, a iza rotodrljača.
Inače i sijem rasipačem pa prelazim rotodrljačom i sve bude dobro, ali ove godine je u planu sitno sjeme s malom sjetvenom normom i to ne mogu rasipačem.
Najviše me brine cijena same sijačice, ova je 1000e sa PDV, i to mi je skroz prihvatljivo, a vidim da neke idu i do 5000e, pa ne znam dal će ova valjati, a nikad nisam ni radio s nečim takvim ni vidio uživo.

Plan je podrivati, i nakon toga tu sijačicu nakalemiti na prednji kraj traktora da baca 3m široko, a iza rotodrljača.
Inače i sijem rasipačem pa prelazim rotodrljačom i sve bude dobro, ali ove godine je u planu sitno sjeme s malom sjetvenom normom i to ne mogu rasipačem.
Najviše me brine cijena same sijačice, ova je 1000e sa PDV, i to mi je skroz prihvatljivo, a vidim da neke idu i do 5000e, pa ne znam dal će ova valjati, a nikad nisam ni radio s nečim takvim ni vidio uživo.
Kod nas ima netko vidio sam. Ne radi loše, u pravilu bitno da kasnije što bolje zamiješaš u zemlju. Kad dodje kiša niknut će...

Baš tu Hoffman imaju?
Iza podrivača ostaje grubo, tako da tu rotodrljača bez brige zamiješa, a sijat ću kroz mjesec dana, do tad će se valjda vrijeme ustabiliti.

Posle osveženja od preksinoć, polako zatvara redove i cveta. RWA 00, sejana 11.06 posle žita, zaorano 200kg mešavine.
IMG-20240719-062707.jpg

IMG-20240719-062726.jpg

IMG-20240719-062828.jpg

Jesi ozbiljan da je ovo na slikama postrna soja? U banatu ima soje i soje iz redovne setve koja nije zatvorila redove...i verovatno i nece.

Pa kad nema suse naravno da ce napredovati.Moja sejana kraj marta jos nije zatvorila redove,i naravno ni nece.

Naravno da jesam. Posejana je nikad ranije jer nikad ranije nisam skidao zito (koje je dobro bacilo za moje pojmove i kako sam mislio da ce biti koliko je retko, 8.5t/ha). Imala je vlage za nicanje ali sam je ipak zalio da nikne svo, jer je ipak nesto palo i u suvo zbog losije pripreme, imala je jednu kisu, i od pre neki dan zaliv, pocela je da pati od suse. Nikad nisam imao postrnu soju u ovoj kondiciji i samo je zasluzno vreme sejanja. Mislim da cu oboriti svoj rekord od 2.3t/ha za postrnu. I naravno, ja ne ratarim suvo, jer mislim da od toga nema nista. Cak, mislim da nema nista ni od zalivanja na dizel agregate, meni zalivanje radi na struju.

druze bez uvrede ali 50m/kj psenica bez kise i padavina nikako,tako da je i soja imala vlage da bude ovakva uz naravno + tvoje zalivanje sad kad je przilo

Zalivao sam ja i zito dva puta kad je zagustilo inace cabar. Kasno posejao, lose se izbokorilo, znaci mislio da cu dobro proci sa 7 tona. Ne vredi, doslo vreme da se mora uloziti u sistem za navodnjavanje. Ja sam ga pre svega uzeo zbog krompira pre 12 godina, ali se povratak te investicije ubrzao i na ratarstvu. Jos je tad bilo povrata i za agregat i pumpu i tifon, brzo se isplatilo. Sad ne mogu da zamislim sebe da radim bez ovoga, jer realno, i ovako su lose cene, ako rod smasi, onda bolje da dam sve u arendu.

razlika ovih za 4000E i skupljih i ove sa linka , ova sa linka je obican "rasipac", disk okrece elektro motor koji sa osovinom iznad diska ima mjesalicu sjemena da se ne zagusi , dok ove od 4000E i skuplje imaju dozator sjemena i onda elektro motor sa diskom ispod koji razbacuje kao ta sa linka , a one jos skuplje imaju dolje ispod dozirajuceg valjka umjesto rotirajuceg diska radijalni ventilator i cijevi , siri radni zahvat.

Ove skuplje sa postrnu sjetvu pokrovnih kultura imaju plasticne izmjenjive narebrene valjke koji se mjenjaju zavisno od sjemena koje se sije, gore iznad valjka imaju cetku da se ne bi zagusivali i ostecivali sjeme , a valjak pokrece elektro motor sa reduktorom od brisaca koji je upravljan elektronikom , doziranje im je u gram "steluju" se vremenski , moras voziti odredjenom brzinom da bi imao zadanu preciznost.

Na displeju zadas odredjenu tezinu koju hoces sijati , ispod stavis vrecu , mehanizan izbacuje odredjeno vrijeme sjeme , izmjeris izbacenu kolicinu i tu vrijednost ukucas u elektroniku , slijedece izbacivanje je vise kontrolno jer ce izbaciti onoliko koliko si ukucao poslije automatske korekcije.

Inace sve verzije se montiraju ili na prednji kraj traktora ili gruber, tanjuracu ili sa cim vec se priprema strnjista.

@grabik Sad je sve jasno, kužim razliku.
Što misliš, za desetak ha godišnje je ova s linka ok?
Ne treba mi širok radni zahvat ni bog zna kakva preciznost.

Nazad
Vrh