Postrna setva(opšta tema).

miroslav k

Član
Učlanjen(a)
4 Nov 2009
Poruka
5.491
Lokacija
Bački Petrovac 20 km severno od Novog Sada
Otvaram ovu temu jer ljudima kojim sam vršio ječam dosta njih planira sejati nešto, kukuruz šećerac koji je posejan već pustio klicu danas sam prolazio pa primetio, ali postavljen je sistem KPK po redovima.
Ja lično bi hteo brobati 4 jutra da posejem neki pionir A24 ili još nešto od ranije grupe zrenja ali bez navodnjavanja, kakva su vaša iskustva sa postrnom setvom kako uspeva i na koliko cm gustine bi trebalo sejati? Na jesen bačeno 200 kg 3x15 po kj
 
I ja sam danas uslužno frezao za postrtnu setvu,vlage nema uopšte!! Ako nemate sistem za navodnjavanje ne treba se upuštati u postru setvu,sve ostalo je rizik.
 
Bez sistema za navodnjavanje nema leba od tog posla. Medjutim i sa sistemom, treba uzeti u ozbir odrzivost takve intenzivne proizvodnje (2 zetve godisnje) kao i dugorocne posledice (5+ godine) po zemljiste.
 
Evo veceras razorali strnjik za postrnu setvu, jos se dvoumim hocu li kukuruz ili soju pa da je pokosim za seno (u toku noci cu odluciti) :sjasi:

vlage ima i to doosta lepi se za tockove

razoravanje.jpg
 
Ja sam posejao Pionir A24 i eno nikao je lepo, sad je 2-3pera, pocela je trava da poterava koliko sam ja zapazio uskolisna pa me zanima sta mislite kad da prskam i cime? Moracu izgleda i od bube jer su izgleda presle sa psenice pa bih radije da to odradim sutra-prekosutra jer bih da ubacim i Fastak?
 
Ja sam pozeo psenicu,sutra cu pobalirat u bale ,bacit onda ureju i neka ostoji dan dva,pa cu preorat.
I onda bi bacio kuruza po zemlji i potanjuro pa kak mu Bog da.
Ionako sto god posijem to cu i zaorati kao siderat.
 
Trebo si obavezno nečim prije nicanja , npr acetohlor.

Znam da sam trebao, ali imao sam dilemu hoce li nici uopste zbog poljuljanog ugleda Pionira (kod mene prosle godine) i onda se nisam hteo izlagati jos nekim troskovima dok ne vidim sta ce biti

---------- Poruka napisana u 00:01 ---------- Prethodna poruka je at 00:00 ----------

jel postoji neka sorta soje koja bi mogla stici da se ovrse ako se poseje za 5-6dana?
 
Danas bio kod drugara da gledam kako zaliva soju posejanu posle ječma.
Gde je uhvatila vodu u prvom (probnom ) zalivanju već je nikla.
Danas je rađeno ozbiljnije,razvučena creva 2 cola na svakih 20 metara po jedan top kapaciteta 2800 l na sat. hondina pumpa 1100 l min i piči.
znači oko 60 kubika na sat ili ti 10 l na jutro po m2 za sat vremena. parcela je podeljena na dva dela jutro i jutro.Investicija oko 1300-1500 eura.
Mana veliki nedostatak vode u kanalima za navodnjavanje a bunar nije izdašan da bi zadovoljavao kapacitet pumpe.
Po meni jako dobra stvar ali bilo je par grešaka,kasnila žetva ječma (mogla biti urađena 7 dana ranije) ,kombajn bez sečke,tanjirali ,frezali ali problem sa slamom pri setvi.Poorano posle i spremljeno izgubilo se 3 dana.Postavljena creva ali nešto pumpa zezala i nedovoljno creva izgubljeno još 4-5 dana itd. sve ukupno izgubljeno 2 nedelje.
Sve u svemu odlična stvar uz dobru organizaciju i obezbeđivanje dovoljno vode može biti super.
Potrošnja 1 litar benzina na sat vremena.
Eto malo utisaka nadam se da će biti i slika.
 
I ja sumnjam ali treba imati nadu ko zna kakva nas jesen očekuje. Inače je soja od 95 dana vegetacije ne znam koja sorta.

---------- Poruka napisana 11-07-12 u 00:15 ---------- Prethodna poruka je 07-07-12 at 23:57 ----------

Evo malo slika a gore je pisano nešto o ovome.
 
Za postrnu setvu soje sejte fao grupu "00" (sorta Merkur, na primer) ona moze da stigne i da se ovrse sa rodom od preko 1000kg/kj prosek.
Potrebna je plitka setva, 2-3 cm, nikako kao redovnu soju na 5-6 cm, ne smete izgubiti ni jedan dan od vrsidbe do setve i zalivanja. Pomirite se s tim da i kad nikne imace plitak i slabo razvijen koren i nece moci da koristi vlagu iz dubljih slojeva zemlje kao ni hranljive materije pa ce joj trebati cesto i redovno zalivanje i dosta folijarne prihrane za iole ozbiljniji prinos!
ovo iz licnog iskustva, probao i napravio dosta gresaka i naravno, vrsidbu obavio tanjiracom! Poznanik iz sela trenutno zaliva postrnu soju, na 1 trolistu je vec i odlicno izgleda!
 
Nazad
Vrh