Postrna setva(opšta tema).

Ja sam se nameracio ove godine da posejem 14 jutara postrne soje s tim da ne sejem lubenice pa cemo imati da se zanimamo sa tifonom.
Da li joj bacati bar malo djubreta ili nista,hteo bih da vrtim zito-postrna soja oranje-jecam-postrna soja .

Moj komsija je posejao prosle godine posle jecma rani kukuruz,nadjubrio je nije zalio,nakraju je kukuruz zaorao jer nije imao nista,pa ni za siliranje a sad je na toj njivi psenica koja je bedna i retka,bice je ali je retka,sejana oko 1.novembra.Nadjubrio ali nevredi.

Takodje sam bio raspolozen za postrne setve ali u ovakvom tipu teske zemlje 6-7 klase taj poduhvat crpi zemlju da sledece godine na toj njivi nema nista.

MOra se tu stajnjaka izvuci onda uleteti sa plugom i predpluznjacima i zaorati na 30cm,samo da nije slatina i baretina.
Po selu gledam vecina njiva ovrse se posle izraste korov povrh coveka,vise se tako istrosi zemljiste nego da se seje postrna soja samo treba sve na brzinu da se uradi to i jeste problem.

Tako je treba sve odraditi na brzinu . Ja na primer ako danas pokosim ječam sutra veče je već posejano i uključen tifon da zaliva

Послато са 351D уз помоћ Тапатока

Talianu sta je bio problem samorast jecma,ili lose se spremi tanjiracom.Ja se bojim oranja treba mi onda mnogo vode za nicanje.

Nije bio problem sa samorastom nego tanjirača isuši setveni sloj i ako ne padne jedan dobar pljusak ništa od postrne setve.Ovako poorem kao za zimsko ,tamo ima vlage i odmah zatvaram sa RD,na toj vlagi očekujem nicanje a posle je u Božijim rukama.
Nikola ,može posle sekatora bez problema,pre neku godinu imao sam parcelu prskanu sa Sekatorom i jednu sa Peek-om ,ta sa Peek-om nije dala nišat.

Nazad
Vrh