Postrna setva(opšta tema).

Moje misljenje je druze da ostavis zemlju da lezi,ta presejavanja su samo veci ambis,i mene ukucani jure da sejem nesto na propaloj psenici ali ja i dalje odolevam pritiscima:osmeh:Samo moze vise da se potone,bolje mi je da prodam traktor da zakrpi rupu u budzetu i da lepo sedim i nista neradim nego da se i dalje kockam.

Ako imate sisteme za navodnjavanje to je greota da se ne iskoristi njiva maximalno. Zadruga Sava Kovacevic vec godinama praktikuje da na uljanu repicu seje kukuruz secerac postrno i tu ne da mlatnu lovu nego se u...u od love dok na grasak seju boraniju postrno u stvari vec je posejana i nikla ali oni imaju vodu na 80% povrsine i svaki dan se naliva!

Za male povrsine nisam racunao potrosnju nafte kod zalivanja.Predprosle godine sam zalivao repu 6kj 150l nafte.Sad u postrnoj setvi treba naci racunicu.Ako nema kise definitivno se ne isplati bar u mom slucaju jer nemam struju.

Prekjuče, 22.6.2015-te smo ovršili ječam. Odmah sam potanjirao dva puta teškom tanjiračom.
Juče izjutra posejali suncoret kratke vegetacije, neki Nuseed Helias 110, odmah sam povaljao i oprskao nekim mixom zaostalih herbicida (Basar+Prometrin+Rezon). Danas ova kiša pada taman kako treba.

Sinoc kasno skinuta psenica, danas 3x prolaz kratkom tanjiracom i setva soje, sorta kaca. Nisam zadovoljan pripremom i setvom, ali posto je dobila ubrzo 9l kise to me je smirilo.

img6900.jpg

Pa za razliku od ovih sto su vec pokosene i sto cekaju na kos za par dana bice sigurno bolja, podnela je susu dobro,malo je izgubila u porastu,ali sad ce ona to nadoknaditi:)

Kukuruz ZP341 sejan 3 juna sad je do kolena,zaostaje u razvoju zbog suse,dobio je djubrivo pre mesec dana,nije podgoreo.danas dobio kisu,cekati ili raditi silazu sa druge njive.Kakve su sanse da ovaj kukuruz napravi neke mase?Bojim se da cekam i ostanem bez silaze.

Kukuruz ZP341 sejan 3 juna sad je do kolena,zaostaje u razvoju zbog suse,dobio je djubrivo pre mesec dana,nije podgoreo.danas dobio kisu,cekati ili raditi silazu sa druge njive.Kakve su sanse da ovaj kukuruz napravi neke mase?Bojim se da cekam i ostanem bez silaze.
Seci redovan kukuruz nemoj cekati na postrni, nema nista od njega. I da izdjiska malo od ove kise dzabe silaza ako nema klipa i pitanje kako ce se usilirati!

Eto samo da napišem da postrna setva suncokreta nije dala rezultate, jer je bilo manjak padavina tokom leta.
Suncokret će na kraju poslužiti kao zelenišno đubrivo... I korov koji je u međuvremenu porastao. :sjasi:

Branko možda i bolje ja sam prošle godine imao postrnu soju bilo je nešto roda ali zato sam ove godine platio cenu toga , na toj parceli mi je bio najlošiji kukuruz iako sam pojačao đubrenje NPK tako da više ne exsperimentišem . Kako planiraš taj suncokret da uzoreš jer moraš prvo proći tanjiračom ?

Razlika je setva početkom i krajem juna.
Da sam posejao, kao prošle godine, sirak za seme, verovatno bi bilo nekog roda.

Nazad
Vrh