Postrna setva(opšta tema).

Nikola Indjija@kako komsija prosao sa postrnom sojom ?

Prošle nedelje ovršen suncokret postrni. Sa jednog jutra 450kg i to selektiran. Nisam mogao da verujem kad je vaga pokazala. A malo je falilo da ga letos otarupiram.
Kakav će biti rod sledeće kulture, kukuruza, tek ću videti.

Naravno. Razbacao sam 150kg MAP-a na tu pracelu, greškom. Pogrešno sam uštelio rasipač.

Ja jurim seme suncokreta ovih dana.Hocu da probam pa sta bude.Psenice sam rano sejao i rane su sorte.

A sta radite sa tim suncokretom koji dodje kasno? Da li to neko otkupljuje ili ga ostavite za sebe? Meni palo na um da stavim neki najraniji kukuruz pa sta mu bog da. A da li cu to zaista i da uradim zavisi od vremenskih prilika.

Редукована обрада, никако орање. Мораш рескирати, бар на некој мањој површини, ако будеш сејао соју. Семе је главна ставка у свему томе, а оно није јефтино. Ове године ће се пшеница скидати доста раније него прошле, што је идеално за сејање соје, јер је њен оптимум да се сеје до краја јуна, а што раније то боље. За сунцокрет не знам како иде сњим, али врло вероватни исто као и за соју. Све што им треба је пар киша током лета....

Види, ако не буде кише да то је трошење репроматеријала, али шта ако буде, може да буде солидан род. Ја сам прошле године имао 12кј посејане соје, само ми је на 2,5 успела и ту сам имао ок 1т/кј принос. Успела је јер сам је у три наврата заливао када јој је било најпотребније, да би преживела, касније је добила кишу што је додатно налило махуне и скинута је била крајем октобра са овим приносом. Остало сам заорао јер није било ништа или врло мало.

А само семе је било крупније и квалитентије од овог што сам оставио од других касних сорти за овогодишњу сетву.

Na parcelama gde nema navodnjavanja je veliki rizik sejati ja konkretno svake godine sejem soju postrno ito isključivo na njive koje mogu da zalivam i još mi se nije desilo da mi rod bude manji od 1200 kg/kj prošle godine sam jednu njivu imao 1800 posle ječma a na nekim njivama u redovnoj setvi sam imao mnogo manje.

To стоји, али није свако у могућнсоти да је залива. Ето исту ту није требало 2014. заливати, па је род био одличан за пострну соју. Можда и ова година буде кишна па буде неког пристојног рода. Треба пробати...

У суштини може и кукуруз за силажу..па нека избаци и 3 приколице ,није за бацање...а осоке имам тако да ми се склапа слика полако.

Послато са Tab2A7-10F

Nazad
Vrh