Polana

Možeš prskati totalom to je kontaktni herbicid, deluje preko lista ali njime ćeš ubiti i izdanke... Zemljišni ili dubinski herbicidi će otići u koren... Generalno, u polani ili ćeš ostaviti u travi ili sredinu reda freziranje i kopanje-plevljenje, ništa hemija...

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока

Sad kad kazes to za total,ja razumem kako total deluje tj on upija preko lista,ali kad je prva godina malini,ona nema bas toliko velik razvijen koren pa da ide cak i izmedju redova...ali no,nije to za mene vec pitam za druga,on ima 2000 sadnica a ja samo 60

Hmmm... Da vidimo ovako...

Sa toliko sadnica, verujem da ima 20ak ari... E sad. To nije neka povrsina da ne moze da se tretira mehanickim putem (motika/freza varijanta) pa da se izbegne neka fizikalija, najlakse je hemijom, da. ALI! Tesko da ce bilo ko uspeti da prska sa vetrom koji je 0m/s! A ne mozes mlaznicu da nabijes u travu i ides tako okolo... :) Dovoljno je da se par kapljica od izmaglice koja se odbije od trave/zemlje digne sa vetrom i prenese metar-dva dalje, padne na list i tu si cao-zdravo... Mozete vas dvojica da radite u tandemu tako sto ce on da prska, a ti da nosis neki dugacak/sirok/visok komad kartona, lima, sta god...kako bi zastitili potencijalno da vetar prenese nesto od herbicida na list, ali... Opet smatram da je i to fino komplikovano i da oduzima vreme, plus, sto mozete napraviti neki veci problem, koji u slucaju bilo kakvog totalnog herbicida je apsolutno ne popravljiv...(a i komsije ce vas gledati malo cudno :osmeh: )

Tako da ako ga mrzi da okopa ili sta god, bolje je da plati nekoga 2 dana da prodje lepo sve motikom/frezom i svi srecni i zadovoljni... 20ak ari je oko 800m duznih, 2 dana, jedan vredan radnik i to je to :) A ono trave izmedju preporucujem da ostavi (iz vise razloga). No, da ne tupim vise, od mene jedno veliko NE za total :osmeh:

I ja sam upravo zavrsio okopavanje.Motika je zakon:osmeh:
Jeste da nemam mnogo sadnica ali u prvoj godini smatram da je tako najbolje da bi se uz pravi tretman lepo zastitile maline.
Sutra cu da pomesam Fitofert humistad i azot da nadjubrim,jer javljaju za kisu.

Ljudi pomagajte !
Sta je ovo na kvrzasto na malini ?
Sta moze da bude uzrocnik ovoga ?
Da napomenem da su posadjene krajem novembra.
Molim one koji se dobro razumeju u ovo da mi objasne, da znam sta mi je ciniti

Mogu li uzrocnici za ovo da budu mravi kojih ima apsolutno svud u malinjaku i kad pinedine sadnice izvadim ispadne milion belih larvica i mrava, ali na tim sadnicama nisam video ovaj problem.
Prethodnih 10 godina je bio kukuruz i psenica na toj njivi

@Srb1n
Postoji li mogucnost da izleci ili mora sve da se vadi i zapali? Ili moze da se smanji na neku podnosljivu meru?

Znaci nema sanse da je od mrava i sl. bubica ili npr. stajnjaka ?
Sta mi je sad ciniti ?
Znam da ove sadnice treba da upalim, to sam vec uradio.
Da li na mesto na koje su bile da stavljam druge i kako da pripremim taj deo zemlje za sadnju ?
Mozda su mi pitanja glupa,ali totalni sam pocetnik i ne bih se izlagao riziku da napravim velike greske

Za rak korena nema leka.Mozes da dezinfikujes mesto sa koga si izvadio zarazenu sa Dioxy Activ Supra (mada je to sada samo bacanje para)pa da na njeno mesto zasadis drugu sadnicu.Kroz okopavanje,orezivanje..verovatno si rasirio bakteriju na celu njivu.
E sad,zvuci mnogo strasnije nego sto jeste.Polka "zivi"sa rakom korena manje-vise normalno.Ako primetis izraslinu na nadzemnom delu biljke takvu biljku vadi(zbog mesta gde je infekcija ona nece moci da izgura vodu i hranu za plod)ili ako primetis da biljka daje sitan i zrnast plod i nju mozes slobodno da vadis verovatno se kod nje razvio na glavnoj korenovoj zili pa se desava kao u prvom slucaju.

Tu gde su bile te sadnice nije zgore zaliti bakarnim preparatom koncentraciji recimo od 1%, budući da je uzročnik raka korena bakterija. pa onda i navodnjavanje i kiša će taj bakar sprati u dublje slojeve i eventualno dezinfikovati ukoliko su eventualno te bakterije dospele u zemljište.

Drugi uzročnik mogu biti i nematode. Da li je to verovatno, ne znam ali moguće je u teoriji. Da bi se konstatovao rak onako baš precizno, moralo bi to da se analizira u laboratoriji.

a to što je napisao SRB1in u prethodnom postu, u potpunosti se slažem.

Hvala na savetima !
Pre nego sto pozovem coveka koji mi je prodao sadnice i nacestitam mu se svega i svacega , postoji li ikakva mogucnost da su sadnice bile ciste a da sam i ja navukao zarazu stajnjakom, zemljistem, insektima ili preko nekoliko divljih kupina koje su bile po obodu njive (njih sam unistio nakon sadnje) ?

I ja sam upravo zavrsio okopavanje.Motika je zakon:osmeh:
Jeste da nemam mnogo sadnica ali u prvoj godini smatram da je tako najbolje da bi se uz pravi tretman lepo zastitile maline.
Sutra cu da pomesam Fitofert humistad i azot da nadjubrim,jer javljaju za kisu.
Jesi li i ti dobro okopao oko maline?

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Pozvah ja danas coveka koji mi je prodao sadnice (inace ima vec 5-6 godina Polanu na oko 3 ha) i on mi za ovaj rak korena rece da se ne brinem mnogo jer ne smeta Polani nesto posebno zbog toga koliko puno ona razvija zile i sto ce izdanci iz delova zila koji nisu zahvaceni ovim gukama da rade sasvim normalno.
Onda mi je rekao da odradim sledeci tretman:
Scudo (150ml) + Trainer (150ml) na 50l vode (to odgovara za moje redove jer mi je povrsina redova 5.3 ara) i to isprskam sto pre.
Nakon 2 dana da odradim tretman sa Naturalis Biogard 100ml na 50l vode. Kaze da je on malo skuplji (~4500din/l) ali da je izuzetno efikasan.
Sta mislite o ovom programu i da li neko zna da mi kaze da li postoje neka manja pakovanja za Biogard i koje su cene za Scudo i Trainer ?

Skudo i Trainer su za stresne situacije, djubriva sa lako usvojivim bakrom i aminokiselinama... Ne vidim razlog takve preporuke osim ako nisu dobile neki jaci mraz....

Trainer 1300 din
Skudo 1900

Vala bas onako lepo...:osmeh:
Pazljivo i polako da slucajno neki mlad izdanak nepresecem.Prva mi je godina pa radim kao sa nitroglicerinom...

Pa to sigurno.Malom moticicom polagacko pa rukama oko nje.Nikako drugacije.

- - - - - - - - - -

kako da nekome odgovorim sa citatom?
Npr, kao sto je meni Shonepa.
Probao sam preko ovih-odgovori sa citatom- ali neide.......

Pa to sigurno.Malom moticicom polagacko pa rukama oko nje.Nikako drugacije.

- - - - - - - - - -

kako da nekome odgovorim sa citatom?
Npr, kao sto je meni Shonepa.
Probao sam preko ovih-odgovori sa citatom- ali neide.......

odgovori sa citatom pa u polju Brzi Odgovor gde inace pises poruku skroluj(lepa srpska rec:osmeh:)na dole i pises posle [ /QUOTE]

Nazad
Vrh