Polana

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja


"Polana" se lako gaji, ne zahteva velika ulaganja, posebno zato što se gaji bez naslona. Redovno i dobro rađa, a plodovi dugo zadržavaju svežinu i zbog vremena sazrevanja lako nalaze put do potrošača.
Kpajem jula sazrevaju prvi plodovi maline i počinje berba, a posao se ne prekida sve do prvih mrazeva. Na bujnim i uspravnim izdancima istovremeno se pojavljuju cvetovi, formiraju zeleni plodovi i ubiraju zreli. A kada pozna jesen ostavi tragove na biljkama, one se jednostavno pokose da bi na npoleće ponovo krenule.

Navedeni podaci zvuče neverovatno.U našoj zemlji prava je retkost.

Siguran rod bez velikih ulaganja

- Malinu Polanu smo izabrali jer se lako gaji. Takođe, ne zahteva velika ulaganja, posebno zato što se gaji bez naslona. Redovno i dobro rađa, a plodovi dugo zadržavaju svežinu i zbog vremena sazrevanja lako nalaze put do potrošača.

Odovara joj plodno, rastresito, propustljivo, što čistije i ravno zemljište. Treba da je blago kiselo, s najmanje tri odsto humusa, četiri miligrma fosfora, isto toliko magnezijuma i 12-18 miligrama kalijuma na sto grama vazdušno suve zemlje. Optimala pH vrednost je 5,5-6,5. Veliki je ljubtelj vode, pa je proizvodnja gotovo nezamisliva bez navodnjavanja.

Sadi se u jesen ili na poleće. Ovde se primenjuje jesenja sadnja, jer je prijem sadnica gotovo stopostotni. Dobri predusevi su kukuruz, strna žita i mahunarke. Nisu pogodni paradajz, krompir, paprika i jagoda, zbog mogućnosti prenošenja bolesti koju izaziva gljiva verticilijum.

Zemljište se priprema nekoliko meseci pre sadnje. Obavezno se analizira sadržaj najvažnijih hranljivih elemenata i dodaju samo oni koji nedostaju. Posle skidanja preduseva, totalnim herbicidima unište se korovi, a potom se tlo podriva na 70-90 centimetara dubine i dodaju potrebna hraniva.

Stajnjak je obavezan, čak i ako humusa ima dovoljno. Po hektaru se rastvri oko 50 tona i duboko zaore. Pre sadnje zemljište se dobro usitni i poravna jer neravnine otežavaju sađenje i omogućavaju da se izdanci kose na odgovarajuću, istu visinu.

Pripremljene sadnice sade se centimetar dublje nego što su bile rasadniku. Međuredni razmak je tri, a u redu pola metra. Jamići duboki petnaestak centimetara kopaju se ašovom. Koren se pravilo rasporedi i pokrije zemljom, koja se povremeno sabija. Na kraju, sadnice se skrate osnove i zemljište ponovo poravna.

S kretanjem vegetacije počinje i razvoj mladih izdanaka. Najvažniji, gotovo jedini posao je obrada zemljišta. Međuredni prostor se frezira, a u redu okopava, kad god se trava pojavi. Herbicidi se koriste tek u druoj ili trećoj godini. Ako nema dovoljno padavina, obavezno je navodnjavanje. Sistem "kap po kap" obezbeđuje dovoljno vode.

Istovremeno ima cvetove i plodove

Bez obzira na to da li je sađena u jesen ili proleće, malina polana prorodi u prvoj godini, a prinos pokriva troškove sadnica i radne snage. Prvi cvetovi pojavljuju se kada izdanak dostigne najveću višnju, oko 150 centimetara. Cvetanje počinje od vrha biljke i traje sve do kasne jeseni. Zato ova malina uvek ima cvetova, zrelih i zelenih plodova. Pun rod postiže u drugoj godini.

Plodovi sazrevaju krajem jula ili početkom avgusta. Beru se svaki drugi ili treći dan. Istovremeno se klasiraju i pakuju u specijalne kutije. Boju, ukus i miris zadržavaju nekoliko dana.

Posle prvog mraza izdanci se suše i tada prestaje berba. Ostave se petnaestak dana da se sokovi "smire" i potom pokose, odnosno odstrane do zemlje. Ponovo se radi analiza zemljišta i dodaju samo one hranljive materije koje mu nedostaju. Nastavlja se i obrada.

"Polana" je odlične rodnosti. Ako je posađena na odgovarajućem zemljištu i dobro negovana, po hektaru može da se ubere preko dvanaest tona. Plodovi su konični, tamnocrveni, ukusni kad su sveži, ali pogodni i za preradu.

Minimalna zaštita

- Jedan izdanak "polane" u prvoj vegetaciji daje do osam novih biljaka.Svake godine taj broj se udvostruči. Međutim, optimalno je da u punoj rodnosti na dužnom metru bude dvadesetak biljaka. Zato se još u toku berbe proređuju izdanci s kojih je ubrano najmanje 70 odsto roda.

- Po otpornosti prema bolestima i štetočinama ova sorta se ne razlikuje od drugih. Međutim, zaštita je minimalna, jer se košenjem izdanaka smanjuju uslovi za pojavu bolesti i štetočina. Takođe, u blizini malinjaka nema izvora zaraze. Zato su dovoljna tri prskanja, uglavnom preventivna. Prvo kada izdanci izrastu 30 centimetara, drugo kada imaju 90 centimetara, a treće na početku cvetanja. Posle odsecanja izdanaka ne postoji rizik od izmrzavanja. Rodnost ove maline počinje da opada posle petnaest godina. Tada se krči i ustupa mesto odgovarajućim usevima.

Text preuzeo sa poljoprivreda.info Malina "Polana" i kod nas
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.159
Lokacija
Apatin
Odg: POLANA

@ bobanvrb

Ne razumem zašto si ovde iskopirao tekst sa tog sajta, da nemaš možda tu sortu maline posejanu. Jer bi nam mnogo više značilo da čujemo pratktična iskustva, nego da čitamo neki promotivni tekstić.
 

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja
Odg: POLANA

Stizu mi sadnice ove sorte pa da vidim kakve su reakcije novil.Imao sam vilamet 15 godina pa da vidimo kakva je polana.Jedno je ono sto pise a drugo ono prakticno iskustvo.Sto bi rekli i na tarabi pise da je ..... ali nije.
 

meeker

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
974
Lokacija
Užice
Odg: POLANA

Sto bi rekli i na tarabi pise da je ..... ali nije.

Ovo za prinos preko 20t po ha čisto sumnjam :nono: :nono:
Marketing je čudo!
Usvakom slučaju prenesi nam svoja iskustva.

Pozdrav :ppozdrav:
 

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja
Odg: POLANA

Hocu meeker.Evo sad ih gledam stigle.Iz tog zivica vec krenulo 5-6 mladih izdanaka moram da ih zasadim sutra da mi se ne posuse.
 

meeker

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
974
Lokacija
Užice
Odg: POLANA

Kada ih sadiš,dobro usitni isfrezuj zemlište.Zategni kanap i napravi kanal za maline.Možeš ih poređati
u kanal koso da se oslone na ivicu kanala i zagrni sitnom zemljom ili ih stavljaj vertikalno to omogućuje bliži prilazak freze prve godine.
Ni slučajno ne sabijaj zemljište oko samih malina, pošto su krenule mogao bi povrediti izdanke koji su krenuli !


Pozdrav ! :ppozdrav:
 

cunami

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2010
Poruka
1.451
Lokacija
brezjak city
Odg: POLANA

jashta treba menjati sortiment ali i ceo lanac trgovine neisplati se nama da nabavljamo nove sorte malina koe mogu da stoje po tri dana a da i mi zaledjavamo kao i do sad
 
Poslednja izmena od urednika:

cunami

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2010
Poruka
1.451
Lokacija
brezjak city
Odg: POLANA

nemoj mlogo da mi se sikirash nego ti nama lepo javljaj kako napreduje plantaza pa da se i mi na vreme preorjentishemo i steknemo nova iskustva verovatno nije ista obrada kao i vilamet
 

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja
Odg: POLANA

Pa nije ista ova se kosi i nema orezivanja i nema zice ali treba kap po kap i idealna je za plastenik.Ja sam ovu moju stavio na otvoreno pa dogodine ako bog da ide u tunel.Jedva sam naso sadnice i to mi covek poklonio.Kad oce oce.
A zasto ova nebi radjala 20t po hektaru kad sam ja sa vilametom imao 6t sa 30a to ti je skoro 20t po hektaru.Mislim da je to neki optimalan rod ali treba da prebaci ako se ispostuju uslovi i ako je dobra godina.
Post je spojen: [time]1270329439[/time]
_________________________________________________
Meeker jer ovo tvoj malinjak i koja je ovo sorta na slici?
 

cunami

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2010
Poruka
1.451
Lokacija
brezjak city
Odg: POLANA

po tvome rodu vilameta izgleda da si savladao tehnologiju vilameta nachisto a sada dolazi na red polana . doodine ona porastee i rodi ,rod se obere i ta rodna stabla se pokose i sta dale . ja sam toliko skapirao
 

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja
Odg: POLANA

Pa nista pustis sa proleci opet raste cveta beres i kad je mraz dokusuri kosis do zemlje ponovo.Pise u gore navedenom tekstu.I ja sam nov u ovoj sorti tako da ni ja neznam sta me ceka.Nebi bilo lose da se neko sa iskustvom javi i da nam neke smernice sto se tice obrade,agrotehnike i tako tih stvari.Hristos voskrese
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.159
Lokacija
Apatin
Odg: POLANA

MPopovic je napisao(la):
Evo sajta posve'enog malini polana.
http://www.maline.tk/
Na sajtu postoje neke informacije, ali to nije sajt o malini polana, nego je to promotivni sajt nekoga ko prodaje malinu sorte polana.
Ovo sam napisao čisto da ne bude zabune.

Evo jedan link i od mene, i an tom sajtu se spominje polana

http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=sr&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://www.umext.maine.edu/onlinepubs/htmpubs/2066.htm&sl=en&tl=hr&swap=1
 

todor

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Nov 2008
Poruka
2.368
Lokacija
djurdjevo
Odg: POLANA

za malinu polana najbolje se obrati kod mene u selo jer odatle je ona i krenula ako hoćeš pslaću ti broj
 

meeker

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
974
Lokacija
Užice
Odg: POLANA

todor je napisao(la):
za malinu polana najbolje se obrati kod mene u selo jer odatle je ona i krenula ako hoćeš pslaću ti broj
Aj nam reci koliki su prinosi polane kod tebe u malinjaku i stavi koju sliku!
:ppozdrav:
 

igorkesic

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Jul 2010
Poruka
1
Odg: POLANA

da nebude zabune ja sam taj ciji je sajt maline.tk i tacno je da se bavim prodajom maline ali tacno je i to da bi prodao gotovu malinu moras nesto i znati i uraditi oko nje.ja je imam sveze maline od juna do novembra kao i sadni materijal koji takodje prodajem pa ako nekoga zanima o ovoj sorti polani nesto neka slobodno pogleda sajt tamo ce naci moje kontakt podatke pa moze nazvati i raspitati se o svemu.realan prinos nije 20 t koliko je ona projektovana da doprinese nego 10t u nasoj zemlji uz nas kvalitet zemlje broj kisnih dana broj suncanih dana broj toplih dana kad temperatura prelazi 25 stepeni...itd jer od svega toga zavisi i rod.maline.tk.
 

malina polana

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Avg 2010
Poruka
2
Odg: POLANA

evo samo da ja malo skremen sa teme i odgovorim gospodinu igoru kesicu, ako ste vi taj ciji je to sajt, samo da vas upozorim da smo mi ti koji imamo dozvolu za prodaju maline polane, a vi to radite nelegalno i za to cete vec odgovarati...dalje, ceo vas sajt je prekopirani nas intervju Snezane Malinovic za casopis Dobro jutro (http://www.poljoprivreda.info/?oid=4&id=514), iz kojeg ste samo izacili delove gde se mi spominjemo imenom i prezimenom...zbog takvih kao sto ste vi, ova malina je na losem glasu, jer posao ne odradujete odgovorno i profesionalno, i normalno da neko tko od vas kupi sadnice posle ima probleme i onda se obraca nama...

ne zelim ovo mesto koristiti kao vlastitu promociju, ali protiv nelojalne konkurencije se treba boriti...tako da ako vam trebaju prave informacije oko maline polana, koju smo mi i doneli u srbiju, i radimo s njom vec 10 godina slobodno se obratite nama, sve informacije su na nasoj internet strani- www.pg-stanojevic.com
 
Vrh