Polana

Sta da uzmem za taj prvi tretman?Nisam koristio jos nijedan insekticid.Odradio sam Fitifert humistad i azot u kristalu,a pre toga fitofert sa Funomilom.
Quadris+abastate. A funomil je za trulez plodova. Njega tek kad pocne cvetanje ides.

Послато са Redmi Note 3 уз помоћ Тапатока

Abastate + NU film 17 je za grinju.. A za redovan tretman kvadris i decis, bez Svica, on je protiv trulezi i radis ga kada procveta...

Tomo

Te sto su procvetale, su izbile iz starog stabla, dace ti nesto roda, ostati niske i verovatno se same osusiti... One bespotrebno vuku hranu onima koje tek treba da izbiju i donesu ti oktobarski rod

- - - - - - - -

lapovac

Grinju je tesko videti sa nalicija, meni ovo ne lici na neki jak napad grinje...Inace nju obaraju jak vetar i kise, ostavi je posle ovih kisa sto ih najavljuju i vidi stanje.. Taman ti je onda vreme za prvi tretman...
Ima li nekog leka ili da ih alalim nema ih mnogo mozda 10%?Danas sam odradio prvu zastitu bakrom ali nisam koristio insekticid posto nisam imao,a radnja nije radila pa reko pred ove kise da ih malo zastitim pa cu posle kisa ako bude potrebno ici insekicid.

Ima li nekog leka ili da ih alalim nema ih mnogo mozda 10%?Danas sam odradio prvu zastitu bakrom ali nisam koristio insekticid posto nisam imao,a radnja nije radila pa reko pred ove kise da ih malo zastitim pa cu posle kisa ako bude potrebno ici insekicid.
Kojim bakarnim preparatom si isao ?

Inace grinje su vidljive i golim okom ako znas sta trazis i ako dobro vidis a da se nebi mucili kupite obicnu lupu i sa njom bez problema pregledate nalicje lista, kakvi mikroskopi ljudi. Ja inace ne koristim lupu i jos nisam pogresio. Bitno je da znate sta trazite i onda se lako uocavaju.

Послато са F3111 уз помоћ Тапатока

Kako vam se cini ?
c49f70b601e9d1ffd985c38385a0d8b5.jpg

@marko , zar vec sada toliko bije Sunce po Cemovskom polju da si zasenu morao rasiriti nekako mi se cini da je bolje za pcele da ateriraju na cvet kada zacveti malina ako je nebo iznad njih plavo ;-)

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Inace grinje su vidljive i golim okom ako znas sta trazis i ako dobro vidis a da se nebi mucili kupite obicnu lupu i sa njom bez problema pregledate nalicje lista, kakvi mikroskopi ljudi. Ja inace ne koristim lupu i jos nisam pogresio. Bitno je da znate sta trazite i onda se lako uocavaju.

Zdravo, mozes li malo da nam objasnis kako bi to i gde trebali da trazimo grinje, kako da prepoznamo ima li ih?

@marko , zar vec sada toliko bije Sunce po Cemovskom polju da si zasenu morao rasiriti nekako mi se cini da je bolje za pcele da ateriraju na cvet kada zacveti malina ako je nebo iznad njih plavo ;-)

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Ugrijalo do te mjere da mi je list konstantno gorio po vrhova.(rosa izjutra, a preko dana 25°) Prepao se bio da nije bakterijska plemenjaca. A sto se tice pcela, digao sam mrezu da moze da funcionise.
31f35114c8877efff7280c12e14a3e78.jpg

inace svaka vaska obaska , ja ih standardno kada se jave usled duzih susnih letnjih preiroda, jer su im tada uslovi idelani , tucem sa actarom 25 WG.

Nema to veze sa super mocima druze vec ako se necim pocnes baviti prvo se upoznas sa stetocinama bolestima i svim ostalim detaljima proizvodnje bilo koje kulture, ako se bavis profesionalno pa tek onda pocnes proizvodnju ako nisi bas vican ima ljudi koji su se za to skolovali pa platis njihovo znanje a ako ti je to hobi ili razbribriga onda druze cepaj po hemiji pa ces nesto i pogoditi.

Mozda sam prenaglio ne ljuti se. Inace grinja koja se pojavljuje na biljkama je vidljiva golim okom za razliku od kucne grinje koja se nevidi bez mikroskopa pa mnogi misle da je i za biljnu grinju potreban mikroskop. Lakse je pogledati nalicije lista lupom posebno onom ko nije video nikad grinju sem na slikama ali kad je jednom uoci i vidi uzivo nece mu biti tesko je videti i golim okom.

Onda sam ja danas na jednom listu definitivno video grinju golim okom. Kazu ljudi da se vidi mikroskopom pa sam mislio da je nesto drugo. Samo sto mi nekako utece sa lista.
Ako ti nije tesko pogledaj slike u temi radovi u malinjaku sto sam postavio. Zanima me jel su te promene na listovima od grinja?

Nazad
Vrh