Polana

Mene ta trava buni okolo sto je zuta kao da je u pitanju neki zemljisni herbicid zaostao od predhodne godine ne znam javice se ljudi sa duzim stazom u malini ja sam tek pocetnik pa znam koliko i ti mozda i manje.

Radio sam pre 2 nedelje prskanje sa; Slavol, kvadris, savanur...da li moze nesto od toga? Nije bilo nesto velikog mraza,jednu noc je bilo -1,palo je malo i snega ali se niej zadrzao...
Sad i ja kontam da se i trava malo zuti,u novembru sam sadio a pre sadnje sam bacio po celo njivi stajskog ...

Prvo sto treba da uradis je da je okopas i dozvolis da dobije malo vazduha, sabijena je zemlja, ova malina kao da nema dovoljno hrane... Cini mi se da nema dovoljno mikroelemenata, pusti kroz sistem neko djubrivo sa mikroelementima i odradi gvozdje folijarno. Pred ove najavljene kise za vikend, odradi i azot..Tesko i nezahvalno je davati bilo kakav savet na osnovu slike jedne sadnice...Pre toga,proveri da neko od komsija nije prskao korove..

Da li neko ima informaciju jel Poljska i dalje daje subvencije njihovim poljoprivrednicima ili im je ukinuto kao sto je neko jednom napisao...?

Da li neko ima informaciju jel Poljska i dalje daje subvencije njihovim poljoprivrednicima ili im je ukinuto kao sto je neko jednom napisao...?

Koliko sam ja nesto skoro citao (slagacu te gde na netu) i dalje imaju subvencije... A ti ako nadjes to gde je neko napisao, priupitaj ga...

- - - - - - - - - -

Radio sam pre 2 nedelje prskanje sa; Slavol, kvadris, savanur...da li moze nesto od toga? Nije bilo nesto velikog mraza,jednu noc je bilo -1,palo je malo i snega ali se niej zadrzao...
Sad i ja kontam da se i trava malo zuti,u novembru sam sadio a pre sadnje sam bacio po celo njivi stajskog ...

Da li imas jos takvih sadnica i koliko?! Pogledaj u tom redu, redu do njega linijski, itd...

Vidjao sam da tako nesto, ali je uglavanom bezazleno. Kao sto Zoki rece vrlo verovatno da joj fali nesto od elemenata. A druga stvar koja je uglavnom banalna, a vezano je za to stajsko koje si bacao... Koliko god ono da je 'pregorelo' i odstajalo, mozda je na tom mestu bacena slucajno veca kolicina i onda si bas ubo sadnicu u tu rupu i onda zbog viska djubriva pozuti... Sumnjam da je ostalo nesto od herbicida od jesenas ako je prskano... Jos jednom, stani tu pa pogledaj levo desno oko sebe... ::namigivanje::

Pa skoro sve su takve sadnice,svaka ima po koji list da je zut...bio sam i kod prijatelja i kod njih su takve sadnice...recimo da su moje mozda 5do10 centi vece od njihovih...sad stvarno ne znam sta da radim...
Mislim da gnojiva ima dosta,i da mi zemlja ima vazduha jer sam pre 20dana prosao celu njivu frezom i jos uzeo coveka da mi do sadnica sa motikom prodje...
Da li mozete vi da slikate svoje sadnice da cisto vidim kako izgledaju vase?

Lakse ti je da dodjes do Kule, ili ako ides kroz Kulu, pre nadvoznjaka prva njiva sa leve strane.Udji i pogledaj..

Poslednja izmena:
Da se ukljucim onako laicki receno, mozda joj ipak treba i sunca, bar gledajuci ove moje. Vreme totalno blesavo, kisa, preko noci mraz, preko dana sunce... Planiram sutra da ih malo zalijem sa nekom prihranom pa kako im bude, u zemlji imaju dosta vlage ali gore mi je pokorica od vetra jaka pa da je malo razbijem...

Akord*
+
Pehar
+
Abastate + NU Film 17
+
Kozak

Jel ok ova preporuka za ovaj period, Galenikin program, uz aminokiseline do vikenda?
galenika_fitofarmacija_E.png

Juče i danas frezirao i kopao. Primetio sam na možda 30% sadnica samo što nije počela da cveta... jel to moguće ?
Kasnije cu objaviti slike...

17af6cf8d3ea99953f1871da27c95dd2.jpg

fece8b499865e0dbce3efaa90379c0c1.jpg

9648dfb6b86e57ef0591b86f72407b03.jpg

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Fantastiko​, video sam i na mojima isto tako, ali moguce je da je isterala sa starog stabla... Zato vec ima zametke cvetova.

Fantastiko​, video sam i na mojima isto tako, ali moguce je da je isterala sa starog stabla... Zato vec ima zametke cvetova.

Poterale su iz starog stabla, te nece puno porasti, dace nesto malo ranijeg roda i verovatno se osusiti posle toga...

- - - - - - - - - -

Akord*
+
Pehar
+
Abastate + NU Film 17
+
Kozak

Jel ok ova preporuka za ovaj period, Galenikin program, uz aminokiseline do vikenda?
galenika_fitofarmacija_E.png

Odakle Vam ovaj program.. Dva fungicida od kojih je jedan protiv sive trulezi a malina ni blizu cvetanja..Dva insekticida, jedan protiv grinje a nema jos uslova za pojavu iste....

Odradite osnovni tretman za ovu sortu maline.. Prihrana- fungicid ( Kvadris,Qvin ili Promesa) i po potrebi neki insekticid ( Decis, Fobos)

Već duže vreme resavam da iznesem neko svoje razmišljanje... Evo ga sada :)
U više navrata sam pročitao kako treba uraditi dezinfekciju bakarnim preparatom(nebitno kojim) kada se nešto zakida ili seče... Ok, ima smisla ali da li ima stvarne potrebe... Naime, kod polane u drugoj godini, non stop izbijaju mlade izmedju redova, skoro tokom celog vegetacionog perioda... To se motikom ili frezom zakida, tj.seče... Hteli mi to ili ne, to je potrebno i radi se. Zašto se i tada ne radi bakrom? Jer to zakinuto mesto je u zemlji, na vlažnom, mestu punom izvora potencijalne zaraze?
Moj komšija nikada nije ničim prskao, nije čak ni djubrio, pa ima nešto... Takođe, ja sam isfrezirao dva reda malina, misleći da ću ih ubiti... Ali rastu iznova i iznova... Takođe, drugar je kupio njivu, na kojoj je bio kukuruz, a par godina pre je bila polana...sada je luk na njoj... Ona i dalje izbija na mnoooogo mesta a na krajevima njive i radja...
Tako da, nemojte se previše opterecivati zaštitom... Neće joj zaštita skoditi, ali ne treba ni preterivati...
Eto mog razmišljanja, pa možda nekom koristi :)

Sent from my K013 using Tapatalk

To je zanimljivo razmisljanje i dobro si uocio sve to, cini mi se da se danas sve mnogo prska stiti, i sta ti ja sve znam samo kako bi se sprecilo nesto cega nema, i ja sam pocetnik ovo mi je prva godina u Polki i vec sam joj bacio djubriva mnogo, pa folijalne prihrane sve se bojim nece moci bez toga i zato to radim, ali upravu si treba malo usporiti sa svim tim prskanjem, sami sebe unistavamo.

E, a ja dodjem ovde samo da vidim koliko je čega kolega Polkic danas bacio :haha: Neka lajkuju oni koji misle isto :osmeh:

- - - - - - - - - -

Stock84, ako nisi radio analize i ne znaš šta ti konkretno treba, mislim da je NPK 20:20:20 sasvim ok... Mada imaš u temi oko djubrenja maline konkretnije...

Slazem se sa @shonepa da nema potrebe preterivati sa prskanjem,mada je prilicno nezahvalno kada se daje savet oko orezivanja maline reci da se samo ostavi tako i sve ce da bude u redu.U 99% slucajeva sve ce i biti uredu ali moze se desiti i da malina navuce neku bolestinu...Zato uvek kad dam misljenje oko orezivanja ja dodam da bi trebalo rez dezinfikovati bakrom...za svaki slucaj..
Da,da ne zaboravim za friziranje,to mu dodje slicno kao da pravis kontejnerske sadnice samo ispod zemlje.Svaki cvoric-pupoljak na korenu je novi izdanak pa od jednog korena mozes napraviti 20-30 kontejnerskih sadnica.Frezom kad ga usitnis svaki taj pupoljak ispod zemlje pusta svoj koren pa umesto da se resis maline ispada da joj pomazes da se rasiri.

Prva mi je godina pa ne znam jos,a koliko da se stavi grama/kila na 1000sadnica NPK 20 20 20 ???

Druze moj, treba da znas da ova nasa Backa zemlja ima skroz drugacije karakteristike od bilo koje druge, bazna zemljista, previse fosfora tako da i nacin djubrenja nije isti, ipak je ovo crnica prve kl. Od azota, ni slucajno Ureu ili Kan itd...

Imam ja jedno pitanje...pazi sad,ako je prva godina Polane,da li se sme prskati trava izmedju redova? Znam da pise da se ne sme,ali ipak taj otrov biljka upija preko lista,kako onda moze da smeta Malini koja je u zemlji tj njenom korenu?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh