Polana

Imao sam ja prosle godine, odnosno prve godine na izgled isti problem kao i ti. Ja sam kasno vrsio jesenje djubrenje i podosta sam bacio pa sam kad je krenula vegetacija i KAN dosta bacio. Pojavio se problem kao kod tebe, bar tako mi izgleda sa slike. Nije bilo to mnogo izrazeno vec mestimicno i to na onim biljkama koje su izbijale direktno iz sadnice, odnosno stabla. Ove okolo sto su izbijale nisu imale tih problema. Posle su se te osusile vrlo brzo, ali su ostale odlicno napredovale. Medjutim imao sam mali prinos. Kasno su pocele sa zrenjem i do kraja berbe su imale slabo zrenje. To sad povezujem sa preteranim djubrenjem. Sad sam djubenje bas smanjio. Medjutim stajnjak mi se malo omako, ali nece valjda da skodi.

Je l' zna neko da mi kaze gde mogu da nadjem, tj. u kom obliku fosfor da bacim!? Predlog sa analize mi je bio da sada bacim ili 10:50:10 ili "cist" fosfor... A kasnije da bacim AN... Da li je neko bacao AN i fosfor ili jedno od ta 2?

Sta mogu ocekivati dali ce se biljka normalno razvijati ili ce biti nekih problema
Ne može se normalno razvijati, svi ti listovi moraju da opadnu. Dobro da je rana faza vegetacije u pitanju, pa ostaje još dovoljno vremena da se stvar popravi.
Kako god, aminokiseline bi bile poželjne folijarno, kao i što veća količina vode da se zalivanjem ispira azot. Pre toga pokupi ostatke đubriva sa zemlje, ako ga ima i nije se još istopilo.

- - - - - - - - - -

Je l' zna neko da mi kaze gde mogu da nadjem, tj. u kom obliku fosfor da bacim!? Predlog sa analize mi je bio da sada bacim ili 10:50:10 ili "cist" fosfor... A kasnije da bacim AN... Da li je neko bacao AN i fosfor ili jedno od ta 2?
Sad je bolje da ubaciš neko brzotopivo kombinovano đubrivo (NPK), sa visokom formulacijom fosfora (P), a Map tek na jesen.
"An" ide iz nekoliko puta u MANJIM količinama.

Ja bih to uradio kolega Đađo ali je jako tesko naci makar i 10-30-10, a da ne pricam o 10-50-10... Necu da bacam 20-20-20 jer ne vidim svrhu toga ako imam azota i kalijuma i vise nego sto treba... Ako ne nadjem do kraja nedelje onda cu morati nesto da kalkulisem...

A zasto "MAP" na jesen ako on sluzi da pojaca korenovi sistem kod mladih biljaka?! Meni su opet napomenuli da bi ga bilo dobro baciti sada s'proleca... :sta:

Ja danas počeo da razredjujem maline. Ove su posadjene prošlog 1.aprila... Kapiram da treba iseći one koje su rasle iz stabla koje je radjalo prošle godine. Evo par slika pa mi recite da li radim dobro. Slikao sam jedan deo reda pre i posle proredjivanja... Meni se cini da treba još razrediti
Hvala
c54329c3b9faf32c79b352c880c7f340.jpg

eb0ce9ccd24d0ae5ab39d9d0d600117a.jpg

b930ff215f3b785dcf195d87863b9978.jpg

915092fc4f8f8fffb30051ffb9094df6.jpg

f96bb113311b242df2a28bc696de1e0f.jpg

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Pozdrav malinari dali je neko prsako hebricidma travu pre nicanja maline i kako se snalazite sa travom pošto planiram da zasadim ozbiljinu površinu pod malinom ali i radne snage bar u moj kraj nema svi bi da zarade ali u ladovini hvala u napred

Ja bih to uradio kolega Đađo ali je jako tesko naci makar i 10-30-10, a da ne pricam o 10-50-10... Necu da bacam 20-20-20 jer ne vidim svrhu toga ako imam azota i kalijuma i vise nego sto treba... Ako ne nadjem do kraja nedelje onda cu morati nesto da kalkulisem...

A zasto "MAP" na jesen ako on sluzi da pojaca korenovi sistem kod mladih biljaka?! Meni su opet napomenuli da bi ga bilo dobro baciti sada s'proleca... :sta:
Imaš fitofert 10-40-10 i nije nešto skup

Pozdrav malinari dali je neko prsako hebricidma travu pre nicanja maline i kako se snalazite sa travom pošto planiram da zasadim ozbiljinu površinu pod malinom ali i radne snage bar u moj kraj nema svi bi da zarade ali u ladovini hvala u napred

Pa pre bilo kakve vegetacije koliko sam upucen ovde su kolege savetovale/koristile 'Stomp-Aqua'... Ja sam hteo, ali sam u konsultaciji sa njihovim strucnjacima skapirao da sam zakasnio :/ Tako da mimo-reda freza/kultivator, a ako nije gusta malina gde moze motika...
Neka me isprave kolege, ali u ovom periodu kada je vegetacija krenula nije pozeljno prskati nekim herbicidima...

Ja sam jesenas 2 meseca pre sadnje redove prosao Glifolom zbog korova najvise... Tako da sada nema u redovima trave... Bar ne onoliko koliko je izbila izmedju redova... A ja nemam toliko bas veliku povrsinu (pretpostavljam kao ti u hektarima kad kazes ozbiljnu) da motikom plitko ne mogu da resim ono sto krece sada da buja... Dovoljno je samo malo pomeriti iz osnove to sto krece i ona se suši...

(ako sam pomogao ovim komentarom, a mislim da nisam :) :sta:)

Ne dobih odgovor, pa ajd ponovo da pitam.

Pocetnik sam u ovome i posadio sam krajem novembra 2500 sadnica polane (oko 30 ari).
Posto sam sam sadio, nisam obratio paznju dovoljno, pa sam je posadio malo dublje nego sto bi trebalo (kada se pogleda sadnica, koren pocinje na dubini od 5-10cm, kako koji red). To mi je bilo korisno jer imam svega 15-ak izmrzavanja, ali sad imam problem da uocim koji mladari izlaze iz ostatka sadnice, a koji iz korena. Kada sam orezivao ostatke do zemlje, trudio sam se da malo i zabijem makaze 2-3cm u zemlju, tj. da odsecem sto vise od starog izdanka.
Ima li neki pokazatelj koji moze da mi ukaze koji mladari su iz korena, a koji iz starog izdanka, a da ne otkopavam svaku sadnicu ?

Stveane brines za dzabe,to sto po fejsbuk grupama pricaju ne shvataj kao zakon,panjevi ne valjaju ali se ne diraju u prvoj godini,samo se krate do zemlje,ne moze da se vidi razlika,razlog zasto se prve suse jeste zato sto prve plodonose i tako ispunjavaju svoju svhu,tako da brines za dzabe,izbice ti sve ali ce da kasni malo......
Marko to ti je plamenjaca,ako je nema svuda kad prodjes ti iscepkaj te delove sto su ,,spaljeni,,bakterijska je bolest pa da se ne siri,inace se javlja kad je sunce jako a vlazan list,postoje preparati ali ako nije u vecem obimu nema potrebe

A odradjene 2 zastite, za plemenjacu. Prije 10 ak dana shavit( ak.mat. Folpet) i prije 3-4 dana queen. Presao queenom jer sam odmah posumnjao na plemenjacu.

Vockice hvala !

Evo kako stoji moja polana. Posadjena krajem novembra, ali je mala jer sam je posadio 5-6cm dublje nego sto treba (greskom, pocetnik sam). Sreca u nesreci je sto na 32 ara imam samo 15ak izmrzavanja :) Propustio sam cak i zimsko prskanje, ali sad sta je - tu je. U narednih 7 dana treba da postavim kap-po-kap i da pocnem sa fitofert berry.
Sve ostalo cu prskati samo ako primetim neke probleme.
Ako neko vidi neki problem na slici, nek vice :)

http://ibb.co/fV18tv

Slikacu kasnije danas lepo gde se vide redovi

Na osnovu analize, pre sadnje su zaorani stajnjak 55t/ha (koji nije bio baš nešto dobro zgoreo) i kreč 3t/ha na kompletnoj površini, a posle 3 nedelje (nedelju dana pred sadnju) je posut i istanjiran 12:52:0 MAP (300kg/ha).
Posle toga nisam đubrio.
Kako da rešim ovaj problem sa ožegotinama ?

Nazad
Vrh