Polana

Tako sam ja isto gledao i naravno i kod mene planiram to isto :) Ali u slucaju da krenu nesto bas da prelaze preko, dodacu po jednu precku preko i problem resen ;)

Tako sam ja isto gledao i naravno i kod mene planiram to isto :) Ali u slucaju da krenu nesto bas da prelaze preko, dodacu po jednu precku preko i problem resen ;)
Tesko ce polana na 180 cm, prvu poprecnu stavi na 50cm od zemlje a drugu na 100-120 cm i to je to, razmak izmedju stubova 6-7 m.
Ja na polani nemam naslone uopste, dok su na Polki neophodni.

Poslednja izmena:
Zoki, a ne padaju ti na zemlju grane? Ako nista drugo, stavicu ih bar iz razloga da ne moram svaku granu da zadizem posle kako bih obrao ;) A i nekako mi urednije i lepse izgleda...

Pa ja i mislim da je moja polana zapravo polka. Prosle godine je toliko izrasla iako je bila prva godina. Medjutim bila je dosta retka, a sad vidim da je gusto krenula. Kod tog coveka sto sam gledao isto visoka preko 1,5 m i on kaze da mu je polana. Ja sam pocetnik pa nemam pojma. Slabo se razumem.

Polani je problem samo prva god. tada pada, sto nije bas pozeljno za plod.. Posle vise nije, jedino zbog gustine redova, ako se sadi na 2-2,5 m da bi napravili medjuprostor i bolje provetravanje, cvrsta je to biljka..

Aco, lako ih je prepoznati po listu, debljini stabla i narocito plodu..

E bas to mi je i bio problem jer je padala, a redovi na 2,2 m. Onda se provlacimo kao kroz minsko polje, pa neku polomimo, neka legne na zemlju i nikako to ne ide. Zorane, mozda je tebi lako da ih poznas, a ja ih stvarno ne razlikujem.:osmeh: Videcemo kad pristignu pa kad postavim neku sliku.

Pozdrav!

Ćale bio danas da obiđe maline, kaže izniklo je za sad nekih 40%, valjda nećemo ostati na tom procentu. :osmeh:

NPK još nismo bacali, planiramo ovih dana da pazarimo neki kultivator, pa da ne plaćamo freziranje nekom drugom bzvz. A za neke 2-3 nedelje nas čeka postavljanje KPK sistema. I verujem da nas onda uskoro čeka i motikica. :sta:

Nadam se da ću i ja uskoro uspeti da odem u obilazak, pa da napravim i neku fotku, da svi vide kako izgleda malinjak posađen van svih standarda i da vide kako ne treba. :osmeh:

Pozdrav svim ljubiteljima voca,a pre svega MALINE ! Novembra 2016. sam zasadio 15 ari polane,cele zime se edukovao na forumu i samo zelim da svima koji su ovde pisali kazem veliko HVALA za svaki savet ! Iskreno se nadam da ce rod biti dobar i da nas zdravlje sluzi,a ostalo.....kako bude.....Jos jednom HVALA i srecno !!!

Pozdrav svima, porucio sam nekih 100 ssadnica polane koje bi trebalo da mi stignu u toku nedelje, nadam se da nije prekasno za sadnju. U redove gde ce biti posadjene bogato je stavljen pregoreo koziji stajnjak, otvorili smo redove, stavili minimum 20 cm stajnjaka pa prefrezovali jer toga imam za izvoz.
Pre pocetka sadnje da se posavetujem sa vama da ne bih napravio greske u startu. Da li sadnice pre ubacivanja u zemlju moram potapati u nekim rastvorima? koji rastvor i koja kolicina? Nakon sadnje da li ih prskam necim ili ne.
Pored toga druga bitna stvar je razmak u redu, da idem na 30 40 ili 50 cm sadnicu od sadnice? citao razne price i savete, jedni sade na 30 dok drugi govore na 40, treci pak kazu da se sadi na 50 cm. Znam da mnogo pitam ali ne zelim da nacinim jos vece greske u startu. Redovi ce biti duzine 12 do 13 metara, medjuredni razmak 3 do 3 ipo metra, cisto da mi naredne godine bude laksa berba. Unapred vam hvala na pomoci.

Ja sam u rastvoreni ridomil i stajnjak postupak sadnice.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Nije ti kasno @miilantina, samo napred :) I meni su govorili na 30-40-50... Na kraju sam ja moje sadio na 40cm razmaka. Zasto? Zato sto je tako bilo posadjeno u 99% malinjaka koje sam ja obilazio pre nego sto sam podigao svoj zasad... Tako da mi je nekako to delovalo najlogicnije da uradim i kod mene :) I da, preporucio bih toplo svima koji su tek posadili ili ce posaditi da pored ovog foruma na kojem stvarno ima od "igle do lokomotive" prodju i fizicki i porazgovaraju sa ljudima tamo na licu mesta i da vide kako to izgleda u praksi... Ja sam isao cele sezone po malinjacima, kad nikne, pa u cvetu, u berbi i na kraju kada se kosi... Ako ima neko iz BG-a ko bi sadio, a nije imao priliku da vidi kako to i izgleda u praksi, evo ja cu ga ugostiti kada krene sve da raste, kao sto su i mene neki drugi :) Doduse, ja sam putovao malo dalje od BG-a, ali vredelo je ;)

I nema potrebe da ides na preko 3m razmaka... Cak je i to mozda mnogo, ja sam moje stavio na 2.5m... I ista prica opet svuda gde nisu velike povrsine koje ne zahtevaju prolazak mehanizacije... I ja sam bio sve razmerio na 3m, medjutim, kroz konsultacije i vidjenja sa terena, smanjio sam sve na 2.5m i na kraju sam dobio jos jedan red :)))

Doduse i ja nisam nista stariji u tom poslu od tebe, tako da ako ja nesto lupim neka me neko ispravi :) Mozda i ja gresim negde jbga... A to cu tek da vidim :) hehehe

jhu58p.jpg
Juče sređen međuredni prostor

Ja kako sam prema svom iskustvu skontao, ako se sadi na 30cm, onda ces prve godine imati najvise, a ako ceš da uštediš pa sadiš da šire , pa i više od 50cm, imaćeš prve godine manje, a svake sledece neće biti razlike jer ćeš u svakom slučaju proredjivati... u prvom slučaju više, a u drugom mnogo manje...Ali prva godina donosi malu zaradu,tj.sigurno vraćaš makar ono što si uložio...

Ja kako sam prema svom iskustvu skontao, ako se sadi na 30cm, onda ces prve godine imati najvise, a ako ceš da uštediš pa sadiš da šire , pa i više od 50cm, imaćeš prve godine manje, a svake sledece neće biti razlike jer ćeš u svakom slučaju proredjivati... u prvom slučaju više, a u drugom mnogo manje...Ali prva godina donosi malu zaradu,tj.sigurno vraćaš makar ono što si uložio...

Moje iskustvo sadnja na 40cm u redu,a vrsta od vrste 3m idealno. Medjuredni razmak je bitan i zbog osuncanosti i provetravanja. Polana u prvoj godini vraca bukvalno ulozen svaki dinar,ako je odnegujes i zalivas kako treba. Narednih godina kada se primi siri se ko korov pa je treba rediti ako zelis kvalitetan prinos. To je moje skromno iskustvo :ppozdrav:

Pozdrav
Ovako izgleda kod mene Polana u 2.godini. medjuredni prostor je 3m. Sadnice sam sadio na 40 cm u redu. Kpk sistem sam stavio na oba strana reda 4L/h razmak izmedju kapaljke je 40cm.
Pored redovne prihrane , zalivanje i pljevljenje na 500 duznih metara sam ima 1tona maline , na od prilik 1100 sadnice.
Ja sam bio potpuno zadovoljan sa rodom i sa zaradom.
1f766f771f7ff5b6c8b472ba6b8496d5.jpg

72b0e7acdfdf6c70fee77389738d0157.jpg

Nazad
Vrh