Polana

Ne znam ko je šta gledao i na koju sliku misli .?
http://ibb.co/fV18tv
Ako sam u pravu i misli se na ovu fotografiju, ovde nema ništa čudno. Mlade sadnice su upravo takvog izgleda.
U slučaju da list i u kasnijoj fazi vegetacije ima ljubičastu nijansu, onda je to siguran pokazatelj nedostatka fosfora. Njega si već po preporuci ubacio i treba očekivati popravljanje situacije kako se on počne usvajati, a za to je ipak potrebno vreme. Do tada, ako već planiraš prihranu kroz sistem, prvih nekoliko puta koristi formulaciju sa naglaskom na fosfor, a fitofert berry nešto kasnije.
Ako nisi imao kiše ili je bilo nedovoljno, zalivaj pomalo slobodno, ova zemlja deluje "željna vode".
...:ppozdrav: ...

Hvala puno na preciznom odgovoru !
Kačiću slike povremeno, za proveru vas stručnijih, pa se nadam da ću tako sprečiti ozbiljne probleme.

ja sam moju posadio pocetkom marta i isto kao i ti posadio mali dublje i sad teze izlaze mladari.U nedelju planiram da uzmem 10-40-10 pa cu videti kako dalje.I ja sam pocetnik pa mi sva pomoc ovih strucnih ljudi veoma znaci.

Djadjo je u pravu nemoj beri ides 10 40 10 za ukorenjavanje i da se sto bolje rasiri koren,posle toga kada dostignu 30cm ides azot ako hoces kroz sistem jos bojea pred berbu i u berbo idis sa 4 10 40...negde sredinom Juna sve sorte maline obrazuju korenove izdanke iz kojih ce sledece godine da izbijaju mladari pa eto ja pustam jednu turu 10 40 10 tad....sto kaze djadjo ovaj izdanak je bas kako treba da bude

Ja danas počeo da razredjujem maline. Ove su posadjene prošlog 1.aprila... Kapiram da treba iseći one koje su rasle iz stabla koje je radjalo prošle godine. Evo par slika pa mi recite da li radim dobro. Slikao sam jedan deo reda pre i posle proredjivanja... Meni se cini da treba još razrediti
Hvala
c54329c3b9faf32c79b352c880c7f340.jpg

eb0ce9ccd24d0ae5ab39d9d0d600117a.jpg

b930ff215f3b785dcf195d87863b9978.jpg

915092fc4f8f8fffb30051ffb9094df6.jpg

f96bb113311b242df2a28bc696de1e0f.jpg

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

I ja sam isto imala prosle godine istu dilemu,ali sam ih razredila jos vise i posle mesec ipo dana kise napavila se dzungla,pa sam opet razredjivala :-(moje iskustvo je ako ih ostavis gusce moraces mnogo vise zalivati i prehranjivati,a sto je gusci zasad vece su sanse za zaraze i infekcije. Tako da sam ja uvek za jako proredjivanje na pocetku vegetacije. Ne brini malina kad se primi posle je kao korov,moras je nemilice suzbijati van vrste. :ppozdrav:

Da, shvatio sam i ja da to mora još ređe... Samo je pitanje u kom trenutku to raditi. Neko čeka da poraste pola metra, a neko ranije... A to je sigurno da ću morati naknadno još malo, jer niču nove svakog dana...

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Ja sam danas zalio sa Fitofert(kristal)10-40-10.Pocele su vrhovi da se uvijaju,kao da je plemenjaca.Recite mi dali je to dobro i koliko cesto sa time da je zalivam?Nemam kap po kap vec sam u prskalici.Postavio bih i neke fotke ali neznam kako.Pa pomozite i oko toga :).Hvala......:)

- - - - - - - - - -

Dali su mi i Mankosav 80 wp+Switch 62.5wg ili Aktara 25wg.
Moze li neko misljenje o ovome.

Ja sam danas zalio sa Fitofert(kristal)10-40-10.Pocele su vrhovi da se uvijaju,kao da je plemenjaca.Recite mi dali je to dobro i koliko cesto sa time da je zalivam?Nemam kap po kap vec sam u prskalici.Postavio bih i neke fotke ali neznam kako.Pa pomozite i oko toga :).Hvala......:)

Evo,sve ima samo treba naci.:ppozdrav:
[video=youtube_share;9K_LEN8vIpA]https://youtu.be/9K_LEN8vIpA?t=14[/video]

Dali su mi i Mankosav 80wp+Svitch 62.5wg ili Aktara 25wg.

- - - - - - - - - -

Moze li mi neko reci o cemu se radi ovde?

- - - - - - - - - -

Dali su mi i Mankosav 80wp+Svitch 62.5wg ili Aktara 25wg.

- - - - - - - - - -

Moze li mi neko reci jel ovo plemenjaca?

- - - - - - - - - -

Fali li ovde Fosfora?

Sve sam to ja preživeo prošle godine, kao što i sada preživljavam, isto kao i vi(lapovac i slavko)... Nista nisam preduzimao povodom toga... Sve je bilo u najboljem redu

Sent from my K013 using Tapatalk

Bogdanovicslavko prvi put vidim ovaj simptom...ako neko zna neka kaze ja sam nwsto nacuo al da ne lupam bezveze...lapovac prva slika je verovatno smotavac-savijac ali vidi odnesi list u apoteku...druga slika normalna

Manje-vise slicna ili ista situacija i kod mene i kao sto rece @shonepa ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema kasnije... Bar su meni tako rekli iz rasadnika gde sam uzeo. Bas sam ih skoro kontaktirao povodom toga...

A to sto je list malo ljubicast ili taman to je nedostatak fosfora... (tako su mi rekli) A analiza je skoro bas to i potvrdila. Ultra nizak procenat fosfora imam, pa sam onda kao prvo djubrenje bacio MAP 11:52:0 skoro pred ovu kisu...

@lapovac, @bogdanovicslavko ne znam da li su vam rekli i da li ste gledali/citali ovde po forumu, ali u prvoj godini moze i verovatno ce vam biti maline neujednacene i retke tako da se ne cimate, bice to ok ;) Bio sam letos kojekude po Srbiji pa sam i sam video kako to izgleda na licu mesta...

A neka me neko ispravi ako gresim, ako list krene da se suši sa neke strane (ne da se uvija, nego suši) to je verovatno od plamenjace, a ona moze da se pojavi u ovim nekim momentima kada je list ujutru vlazan od rose, a onda ga posle sunac upekne... Ako toga nema puno, najjednostavnije resenje je da se taj listic samo zacepi ili eventualno otkine kako se ne bi to sirilo dalje... (na predavanju profesora Malecevica je bas bilo pricano o tome...)

Ovo na slikama su posledice onih mrazeva i temperaturne oscilacije u zadnjih par dana, hladna jutra i topli dani. Cvrsta je ona i izdrzace, mada ako ovako nastavi do kraja meseca, trebalo bi odraditi tretman aminokiselinama i pomoci joj azotom da ojaca....Ja recimo, koristim miks skudo- trajner posle mrazeva i kada je bas ugrozen malinjak, sto zna da se desava u ovim periodima....Pratite cesce razvoj biljke..

Zoki, a bas htedoh nekoga da pitam vezano za te amino-kiseline... Koliko puta smeju one da se koriste u toku godine i da li treba da se pravi neki razmak za prskanje vezano za tretiranje prihranom preko lista, neki fungicid ili insekticid? I da li ima neka nominalna "visina" biljke kada je bezbedno koristiti te aminokiseline?

Vidi, ja na to ovako gledam.. Aminokiselinama raditi samo kada biljke dozive neki stres, mraz,grad, cak i previsoke temp. znaci po potrebi.. Sto se tice prskanja, njega radis na osnovu izgleda i porasta biljke, ona ti bukvalno sama kaze. Konkretno za Polanu je tri prskanja sasvim dovoljno, ja radim kada su visine 40 cm, zatim na 80-90 cm i na kraju kada otvori 20 % cvetova idem signum...Folijarnu prihranu ne radim, iskljucivo preko sistema, vodotopivim djubrivima na 10 dana, cak i kalcijum dajem kroz sistem, ja tako, sto sela-sto obicaja.....Insekticid uglavnom idem u drugom prskanju pomesan sa fungicidom (kvadris, Qvin, promesa) ili po potrebi (grinje).

Ti posto imas mladu malinu, prvo prskanje fungicidom sa pomesanom prihranom odradi na visini 20 cm....

Nazad
Vrh