Polana

Da li je neko poceo sa nekim prskanjem ,gnojivom ? Sta koliko ,ako ne kad imate u planu?

Sada mozes, ukoliko imas postavljen sistem kap po kao, ridomil i fobos,a folijarno nekim preparatom na bazi bakra, najbolje nordoks, kasnije ides neke lokalsistemske fungicide i insekticide... ja sam juce uklonio sve lastare iz reda, jer je vecina bila iz stabala iz zemljisnog dela ili klica koje su poterale prosle godine ali nisu izbile do zime...cekamo one koji izbijaju iz korena pa cemo videti rezultate

Kad je ovo slikano! Dali ti je ovo polana , vidim da nija orezana do zemlje, zašto nije?
xcnbb9.jpg

Jednom su proredjivane. Da li je i dalje pregusto ? Pozz

Sada mozes, ukoliko imas postavljen sistem kap po kao, ridomil i fobos,a folijarno nekim preparatom na bazi bakra, najbolje nordoks, kasnije ides neke lokalsistemske fungicide i insekticide... ja sam juce uklonio sve lastare iz reda, jer je vecina bila iz stabala iz zemljisnog dela ili klica koje su poterale prosle godine ali nisu izbile do zime...cekamo one koji izbijaju iz korena pa cemo videti rezultate

E nemam jos sistem kap po kap ovih dana planiram da postavljam...
Hvala ti za odg...pozdrav

Pozdrav !
Pocetnik sam u ovome i posadio sam krajem novembra 2500 sadnica polane (oko 30 ari).
Posto sam sam sadio, nisam obratio paznju dovoljno, pa sam je posadio malo dublje nego sto bi trebalo (kada se pogleda sadnica, koren pocinje na dubini od 5-10cm, kako koji red). To mi je bilo korisno jer imam svega 15-ak izmrzavanja, ali sad imam problem da uocim koji mladari izlaze iz ostatka sadnice, a koji iz korena. Kada sam orezivao ostatke do zemlje, trudio sam se da malo i zabijem makaze 2-3cm u zemlju, tj. da odsecem sto vise od starog izdanka.
Ima li neki pokazatelj koji moze da mi ukaze koji mladari su iz korena, a koji iz starog izdanka, a da ne otkopavam svaku sadnicu ?

Ja zasadio juce 160 sadnica polane (nedelju dana stajale u najlonskom dzaku po postama dok su stigle do mene), dosta njih poteralo na korenu ali vecina na stablu poterala a na korenu se jedva nazire. Nisam ih prekratio dok se ne konsultujem sa vama, da li da cekam da izbiju iz korena pa da prekratim a do tada da rastu ovi sa stabla ili da kratim do zemlje sada pa kako im bog da?

ja sam posadio oko 200 sadnica polane krajem februara i meni je dosta izbilo na korenu ali ima koje su i na stablu.Poato mi je ovo prvi put da radim sa nekom kulturom sva pomoc bi mi dobro dosla.Djubri sam zemljiste sa tri 15 pa me zanima sta se sada prvo radi oko maline.Unapred hvala na savetima

- - - - - - - - - -

Moze li neko da mi objasni sta treba da se krati sada kod sadnice.Stari izdanak ili sta vec?:sta:

Koliko sam ja shvatio stari izdanak se krati do zemlje da bi izbili oni mladi iz korena. Odradio tako danas i bas sam se razocarao jer na preseku skoro polovina sadnica je suva, nadam se da ce i kod njih izbiti nesto iz korena ali nisam bas optimista.

sada idem da to posecem do zemlje i da vidim kako ce ispasti.Hvala na obavestenju.

- - - - - - - - - -

Ja sam sada orezao i takodje su mi neke u preseku bile suve.Nadam se najboljem a ocekujem najgore.

Kako razlikujes lastare kiji su potekli iz klica od prosle godine I lastare koji su potekli iz ovogidisnjih klica

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Pozdrav malinari sta se dešava ovo malini druga godina i dali treba odraditi neki tretman hvala u napred
attachment.php

@Jocica, da nije bilo mraza mozda ovih dana ujutru pa je "oprljilo"? Ne znam sta moze tako maloj da je "suši" na krajevima... :/ Ima li dovoljno vlage? Kise nije bilo dugo, mozda zbog toga...

Da ti budem iskren kiše nema več dosta dana moram sutra zalivati a mraza ne verujem da je bilo primetio bih po kajsiji

Ja sam prekjuče dobio desetak sadnica polane iz Levča...i juče posadio 12 komada...razmak 40 cm. sa namerom da stavim kap po kap...Nadam se da se do jeseni proširi zasad...

Pa ja sam nadjubrio u jesen stajskim i sad sa kanom bacio sam malo više vestaka dali je to možda zbog toga??

Nazad
Vrh