Polana

@marko994,

Au druze koliko kamenja imas u zemlji :) Kako si ti ovo frezirao/kultivirao!? :)))

A vala bas ti je bogato izniklo :) Kod vas nije bilo zime kao ovde, kod mene ne planiraju bar jos dve nedelje da puste list ;)

A dal da ih kidam ili da ih vadim iz zemlje ?

- - - - - - - - - -

Bilo je i kod nas zime, vise nego inace. A kao sto vidis, preko 50 komada u metar duzni ima. Frezira se bez problema :)

A dal da ih kidam ili da ih vadim iz zemlje ?

- - - - - - - - - -

Bilo je i kod nas zime, vise nego inace. A kao sto vidis, preko 50 komada u metar duzni ima. Frezira se bez problema :)

Bilo bi dobro da ih povadis ako mozes, to je stari panj i tako iz godine u godinu obnavljas malinjak, ostaje ti uvek mlad koren, a te mladare proredi na 20- tak i prihranjuj cesce. Ipak ces imati dve vegetacije a one zahtevaju mnogo vise hrane..

Da li za prvu godinu treba kap po kap sistem? Tj da li treba navodnjavati? Znam da imaju odgovori u prethodnim stranama,al me stvarno mrzi da listam... hvala unapred

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Da li je rano za orezivanje (kosenje) ? Ja planirao da pocnem ove nedelje. I jel se nakon kosenja baca djubre koje i koliko i da li se daje neka zastita pored toga ? Hvala.

Pogledaj kako sam ja to radio, mozda ti pomogne :)

b76534168911459eadb8211f13024b58.jpg
Možeš li mi reći koji je razmak?
Jesu li ovo daske umesto stubova?
Koja je širina bočnih daščica na koje vezujes kanap ?
i u sredini nizi naslon je l za navodnjavanje?

A kad se proredjuje polana? Da li sada dok su male se samo iščupaju ili kasnije se iseku?

Sent from my K013 using Tapatalk

Hvala... Experimentisaću na nekim delovima, tj. Ostavicu npr.dva metra bez proredjivanja, ili sa malo proredjivanja pa cu videti na kraju šta mi se vise sviđa

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Možeš li mi reći koji je razmak?
Jesu li ovo daske umesto stubova?
Koja je širina bočnih daščica na koje vezujes kanap ?
i u sredini nizi naslon je l za navodnjavanje?
Razmak izmedju stubova je 4.5 m. A dascice po 35cm sa obe strane. Da na poslednju tj. Onu do zemlje javim kao po kap. Mada po meni možeš mnogo veći razmak izmedju stubova. Ja ću za novi zasad sigurno 10 m.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Bio sam danas u apoteci da pitam sa cim da poprksam maline (prvo prskanje) rekli su mi da uzmem bakarno ulje fungicid ? Sta vi mislite o tome,imate nesto za preporuciti bolje ?

Razmak izmedju stubova je 4.5 m. A dascice po 35cm sa obe strane. Da na poslednju tj. Onu do zemlje javim kao po kap. Mada po meni možeš mnogo veći razmak izmedju stubova. Ja ću za novi zasad sigurno 10 m.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока
Ja sam stubove stavljao na 7m i čini mi se da je to neki optimum... Da je bilo više, kanap na sredini bi bio previše labav... Ali taj kanap ne trpi neko veliko opterećenje...

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Bio sam danas u apoteci da pitam sa cim da poprksam maline (prvo prskanje) rekli su mi da uzmem bakarno ulje fungicid ? Sta vi mislite o tome,imate nesto za preporuciti bolje ?
U principu nema potrebe za tim prskanjem bakrom. Ja,ako ima onih aprilskih mrazeva odradim, mix skudo+trainer,bakar i aminokiseline....

Hvala na odgovoru...ovih dana bas duva ...pa ako prestane vetar mozda i poprskam...kupio sam novu prskalicu ledjnu,moram da je isprobam :D

A kolika je visina do gornje dascice?

Aco,

Koliko sam upucen, trebalo bi da ide ovako... Najdonja da bude (npr 40cm sirine u visini kolena) a onda srednja (60-80cm sirine) pa ako bude trebalo jos jedna da bude na 1m sirine... Mada posecujuci malinjake nema nekog posebnog pravila... Vidjao sam gde imaju samo po jednu, a negde i po 4-5 letvica... Od pola metra sirina do 1.2m i to npr sve iste... A sto se visina samih letvica tice to ide proporcionalno visini tvoje maline... Ja sam hteo da pravim neke stubove sa rupama na svakih 10cm pa da mogu da ih podizem/spustam shodno visini rodnih grana, medjutim to je posao ipo za koji trenutno nemam vremena, ali u nekom momentu cu svakako to uraditi jer je jako korisno... :)

- - - - - - - - - -

Hvala na odgovoru...ovih dana bas duva ...pa ako prestane vetar mozda i poprskam...kupio sam novu prskalicu ledjnu,moram da je isprobam :D

Nije tebi zbog zastite malina, nego zbog probanja nove prskalice ;) hehehe

- - - - - - - - - -

E, a sto se stubova tice, tj. razmaka... Ja sam moje planirao na 10m glavne koji ce da nose i mrezu za zasenu, a izmedju cu staviti manje i tanje da rasterete kanap... Slazem se sa kolegom koji je rekao da je neki optimum 6-7m izmedju stubova... Ali kad su ti redovi 100+ metara ode brda stubova tu a onda pri tome da uspes da kanape zategnes toliko da se ne savijaju...

Mada, kad se savijaju znaci da ima malina, ne bi valjalo da nema sta da ih savije ;)

Ako su mi visine 150-180 cm, kolika bi onda trebala da bude visina gornje letve od zemlje? Ja nesto racunam da im je dovoljno 1m.

Pa ako stavis na metar visine, a ona ide jos 80ak cm preko, nisam bas siguran... Mada vidi, to nije neka velika problematika dodati jos jednu precku :) Ali trebalo bi da ti bude dovoljno jedna na pola metra od zemlje, jedna na metar...

Nazad
Vrh