Polana

A je l' ima neka obavezna prihrana sada za njih u ovom momentu kada krenu da izbijaju? Ili neko prskanje?

Kod mene krenula proteklih dana pa je sad kao cetka. Sitni listici na sve strane i sto mi je zanimljivo da raste izmedju redova pa su se redovi skoro spojili. Prve godine uopste nije imala gustinu, ali je izgleda koren opasno pustila u zadnje vreme. Nisam je za sad nicim prskao.

I kod mene su se pojavile između redova u velikom broju. Kad bude oko15-20cm vadim ih i presadjujem dalje u redove koji nisu popunjeni

Sent from my K013 using Tapatalk

Jesenas sam zasadio polanu . Recite mi dal mogu da prskam sa Stomp aquom pre izbijanja lastara iz zemlje.

To je u novim sadnicama koje sam jesenas zasadio na starim nema. Svaki dan obilazim sve koje sam našao sa crvom sam izvadio i spalio mada teška srca.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока

Puno lastara mi je izbilo iz sadnica koje su pokosene do zemlje, tj iz njih iz podzemnog dela... preptpostavljam da je njihov rodni potencijal slabiji u odnosu na one iz korena, da li ih isprskati nekim desikantom i ostaviti ove koje kasnije izbijaju iz korena? Koji herbicid koristiti za travu mekusu, misjakinju,neverovatno je koliko je ima po redu? Pretpostavljam da su Zoki i Vlada kao iskusniji imali slicnih problema

Sve one izbijaju iz korena, samo neke blize, a neke dalje. Ako mislis da su losije one koje izbijaju iz starog stabla sto je ostalo pod zemljom mislim da si u pravu. Mislim da su bolje ove mlade, nove sadnice nego one iz stabla. Imas one snimke od juce u " radovi u malinjaku " pa pogledaj. Jeste da je tamo za vilamet objasnjeno, ali ima poucnih stvari.

Mislim na te koje izbijaju iz posecenog stabla, iz podzemnih pupoljaka...oni su prvi krenuli napolje,pretpostavljam da ako se odrade sa nekim desikantom kasnije ce svakako izbiti mladari iz dubljih slojeva korena...kod mene je u redu problem i ta trava misjakinja koja je krenula krajem septembra prosle godine, prezimela i bukvalno napravila tepih po redu gde treba da izbijaju lastari

E pa te ne valjaju. Ako nemas bas mnogo pa da ih seces. Za travu stvarno ne znam sta bi moglo. Ima neki preparat na s se nesto zove, ali sa njim se ne prska kad krene vegetacija, vec pre kretanja. Bar su meni tako rekli. Najbolje neko iskusniji da objasni sta i kako.

Da ti mladari koji izbiju iz stabla su losiji i cesto u avgustu znaju da se osuse, ako nemas puno,mozes da ih zakidas kasnije, ako ne, svakako ces imati dovoljno novih lastara iz korena... ja sto se tice prskanja, koristim fuzilend za uskolisne, posto nas ovde ubi sirak, inace motika i plevljenje...Ipak je motikaner najbolji herbicid....

1.5 ha je u pitanju tako da rucno zakidanje otpada,tesko i motika,nema ozbiljnijih korova, ovo je jedna vrsta "benignog" korova koji je vise dosadan nego sto smeta, samo je po redu i mislim da ce smetati samo pri izbijanju mladara i zato bih je najvise isprskao ... fuzilade je odlican koristim ga godinama u vilametu najvise za sirak, ali on krece kasnije da izbija... probacu sa kabukijem ili reglonon za tu travu a ujedno i da spalim te lastare pa cemo videti rezultate kasnije...eksperimentalno smo na jednom delu jesenas povrsinski isfrezirali po redu-tu je sada najcesce izbila- neverovatno

o5umhg.jpg

Treba li proredjivati? Druga godina.

Ovo sto si ostavio za prvi rod je dobro i imaces u junu maline za branje, samo da znas da ti lastari daju upola manje roda i poseci ih kada izrode, a ove nove obavezno proredi i pojacaj prihranu ove god. Svako dobro...

Nazad
Vrh