Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja sam ovo uradio u cilju povecanja prinosa ove godine i mislim da je ova mera dala rezutate obzirom da su mladice na tim mestima vec po 10 -15 cm. odmakle. Ubedjen sam da ce biti dovoljno vremena da donesu rod. Sto se tice sokova koje treba da se povuku u koren to je proces koji se desava nakon prvih mrazeva i potrebno je oko desetak dana. Ma ovo je korosvka biljka i sigurno joj prija rezidna. Veca nepoznata mi je onaj drugi deo pitanja kada vadim zivice sa korenom. Mislim da je dovoljno ostaviti samo tri-cetiri u metar.rilex01 ,to bi i mene zanimalo jer imam slicnu situaciju , da li da posecem do zemlje i sacekam prolece pa kada pocne da tera ,proredjujem ili vec sad planiram
Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Onda smo se razumeli Na proleće,ili sad u jesen,tj.kad budem sadio nove, još ranije ću iseći te iz stabla, jer stvarno je plod daleko manji...Ako si isekao one sto su izbili iz stabla,dali neki rod i suse se to je u redu,te je trebalo i ranije iseci da se mlade iz korena razvijaju,ali sada seci one koji su iz korena i dali rod to nikako,,, razumeo sam ja dobro,narocito tebe ,pratimo se od starta,,,, Znas i sam da sam dosta puta govorio za te sto izbijaju iz stabla,nisu kvalitetne,daju sitniji plod i bolje ih je odmah seci.. Malina u drugoj godini gotovo da i nema takvih mladara....
Hvala Zorane na odgovoru istina jeste da se malo bojim.Koje su mi druge opcije osim stajnjaka? Zet je sadio polku i u brazde je pored stajnjaka bacio i npk..I vama zelim svako dobro.Zorice,ako vec hoces stajnjak,razbacaj ga po celoj povrsini,jednu prikolicu,ali pazi da bude dobro pregoreo, inace ces navuci korove u njivu i samim tim probleme prilikom obrade. Inace kod Polane koren ide na stranu pa tako i djubrivo bacas,od reda na 40-50 cm u trake sa obe strane reda i ne stoji to da hranis travu,los savet si dobila. Sadi je na 35-40 cm razmaka u redu i u zavisnosti cime ces obradjivati tih 10 ari,nemoj manje od 2,5 m medjuredni prostor. Od susedne njive odmakni redove bar 1,5 m to je jedini nacin da imas ta cetiri reda...I polako,ne boj se maline,samo se posveti kako valja...Svako dobro.
Najbezbolnije,odneti uzorak na analizu,dobicete preporuke.Hvala Zorane na odgovoru istina jeste da se malo bojim.Koje su mi druge opcije osim stajnjaka? Zet je sadio polku i u brazde je pored stajnjaka bacio i npk..I vama zelim svako dobro.
Ako sam dobro razumeo gore napisano , polana siri koren do 1m ukupno ?
Po 50ak cm saobe strane ?
I dodao bih nesto za stajnjak, iz iskustva uopste nije bitno koliko je pregoreo sto se tice trave, ja sam u vocnjaku u trake izvukao stajnjak , koji je bio kao zemlja , pregoreo pun glista , odlican , i na prolece sam dobio herbarijum u tim trakama.
Nove vrste trava koje nikad nisam imao na toj parceli.
U svakom slucaju bolje je pregoreo stajnjak,nego svez.
Hvala Zorane na odgovoru istina jeste da se malo bojim.Koje su mi druge opcije osim stajnjaka? Zet je sadio polku i u brazde je pored stajnjaka bacio i npk..I vama zelim svako dobro.
Proredjivanje raditi na prolece.ostavljati od 15 - 20 kom po m/d , na jesen vadite ako prosirujete zasad ili prodajete sadnice,tek posle mraza,kada biljka povuce sokove u koren.... Ovo smo vec deset puta prosli na temi. Svako dobro.
Odgovorio bih ti ali ti i pitas, i odgovaras,postavljas neke nove standarde,meni nejasne,u proizvodnji Polane... Mozda ja ne znam,evo jos ima kolega pa neka odgovore.. Ako vadis za rasad ili za sebe,ostavi 8-10 kom na duzni metar a na prolece proredjuj,sada proredjivati stare zasade je ludost... No mozda dole ima boljih tehnologa..Pa da to je ono "vaditi", ali koliko i jel treba da ostane nesto ?
Polana u prvoj godini. Kod mene bez naslona neide.
https://youtu.be/pRfKQPoAZ-k