Polana

Pozdrav kolege malinari :ppozdrav: Imam jedno pitanje,svaka pomoć i iskustvo bi mi dobrodošlo. Jesenas sam zasadila polanu,priprema zemljišta je odrađena, vegetacija krenula. Da li da malinu tretiram Slavolom i kada? Postoji li neko pravilo ako se primenjuje folijarno? I imam dilemu, na netu sam videla da postoji Slavol i Slavol vvl. Kada se koji od ta dva Slavola primenjuje? Hvala na svakom odgovoru unapred :osmeh:

Evo moje Polane.Zasađena je u jesen 2012. http://prntscr.com/35kdjd
Nije se sve primilo od 300 nekih 250 pa sam nadopunio ali prije nekih 5 dana.
Zanima me koliko ih smijem pustiti da se prošire od sredine Ljevo i desno? Koliko je maksimalno a koliko minimalno?

Ljudi kod vas krenulo opasno!Klauzz s cim ti te svoje hranis? :) Kod mene ima finih mladara a ima onih koje tek izlaze! Ima i onih koje se nisu primile! Za par dana cu da slikam i da postavim svoju polku! LP

Bacio sam djubrivo 8:16:24 u februaru,i vodu sam pustio,i nista drugo za sad.Za dan porastu po nekoliko cm.
Evo jedna sveza slika,mladara ima i po sredini reda,bice sadnica.

Meni je prijem prosle godine bio 99%.Najbitnija ti je voda,i da je ne upustas u travu.

Koliko ih u proseku nedeljno zalivate kada je ovakvo vreme? ja jos uvek nisam posatavio kpk, planiram ovu investiciju do kraja meseca, mald mi je malinjak zasadjen pre 2 meseca. Kad je prvo "plavo" prskanje i prihrana azotnim djubrivima?

Ja sam pre neki dan postavio kap po kap,i od tad sam pustio non stop da zaliva,posto je kod mene zemlja suplja.Sto se tice prskanja,ima o tome u temi prskanje maline.

Ja sam danas bacio KAN i pokisnuo sam ko mish kisha me uhvatila jos je grmilo oko mene kao ludo :) . Za prskanje niti znam kad treba ni sa cim.Al saznacemo :) Ja samo moram sto prije protiv mrava i paukova,pun ih malinjak! :(

Sta je ovo na listovima? jer postoji nesto da je isprskam?
1396766335-1500-x-1500px-070.JPG

Primetio sam da ima dosta ovih insekata
https://www.google.rs/search?q=Mali....aspx%3Fime%3DPG023_9.htm%26autor%3D7;300;224
da li moze mospilanom 20 sg, da se isprska protiv ovakvih stetocina?

Poslednja izmena:
Sta je ovo na listovima? jer postoji nesto da je isprskam?

Primetio sam da ima dosta ovih insekata
https://www.google.rs/search?q=Mali....aspx%3Fime%3DPG023_9.htm%26autor%3D7;300;224
da li moze mospilanom 20 sg, da se isprska protiv ovakvih stetocina?

Prskaj obavezno nesto od insekticida naj bolje VERTIMEK ili Karaete zeon i pomesaj kvadris, zahvatila ju je naj verovatnije Grinja.

- - - - - - - - - -

Koliko ih u proseku nedeljno zalivate kada je ovakvo vreme? ja jos uvek nisam posatavio kpk, planiram ovu investiciju do kraja meseca, mald mi je malinjak zasadjen pre 2 meseca. Kad je prvo "plavo" prskanje i prihrana azotnim djubrivima?

plavo prskanje nemoras obavljati za ovu sortu Maline, kad ti bude izasla negde oko 15-20cm. isprskaj sa nekim od insekticida i ubaci obavezno kvadris i moze prihrana 20-20-20 ili Isabion. Zalivanje ti je vec obavezno da imas do kraja Aprila a naj bitnije u rodu se mora zalivati svaki 3,4 dan ako nema ucestalih padavina. Prihranu mozes pustati cim postavis kap po kap i mozes odma pustati 20-20-20 od pocetka do kraja berbe a tako isto u svakom prskanju preko lista ubaci i Isabion, on sadrzi amino kiseline i jako je dobar, bar se kod mene dobro pokazao.

Poslednja izmena od urednika:
Evo je Polka kod mene... Posadjene 14. marta ove godine!

Primjetio sam da imam i mladica koje izadju iz zemlje kroz 2-3 dana se pocnu susiti.

Verovatno ti te mladice neidu iz dubine zemlje odnosno iz korena nego iz gornjeg pupoljka blizu vrha zemlje pa ti se zato i susi, al nebrini isterace ona iz zile prave izdanke samo joj ti daj vode i nebrini al ne i preterivati bas sa vodom.

- - - - - - - - - -

Verovatno ti te mladice neidu iz dubine zemlje odnosno iz korena nego iz gornjeg pupoljka blizu vrha zemlje pa ti se zato i susi, al nebrini isterace ona iz zile prave izdanke samo joj ti daj vode i nebrini al ne i preterivati bas sa vodom. Neznam zasto je nisi skratijo skroz do zemlje pa to sve gore sto ti je izaslo iz pupoljka ima da se osusi kad dodje jaca temperatura a samo ti bez veze izvlaci snagu iz sadnice, sad tek vidoh slike. Al sad nediraj nista pa kako bude.

Rekose da mogu i da ne moram isjeci stabiljke. Ja svakih 3-dan zalijem. A posto ima i kise procjenim od prilike. Imam dosta mrava i pauka kod malina pa moram to sto prije rijesiti...

Poslednja izmena:
Pozdrav malinari...
Jesenas Sam posadio oko2000 sadnica polane.
Zanima me kada moze da se utvrdi procenat sadnica koje su se primile.
Pozdrav

Pozdrav malinari...
Jesenas Sam posadio oko2000 sadnica polane.
Zanima me kada moze da se utvrdi procenat sadnica koje su se primile.
Pozdrav
Krajem Aprila je krajnji rok sto se tice prijema sadnica, tada se tacno zna sta je se primilo mada ce Polana da popuni i tu neku prazninu sto se nije primilo u maksimalnom roku, a vec druga godina je pun rod i to se nece ni primetiti na pojedinim mestima gde se nije primila, jer kod nje kad se primi 80% je sasvim ok. ima da se nabere i nabere odma u 1 godini maline. Samo zalivanje joj treba obavezno i posle nebrinite nista, ja ga postavljam svake godine kap po kap nova creva al prednost je manje sati zalivanja i sigurno zalivanje na 500met.

Nazad
Vrh