Polana

Mozes lagano zalivati...ja sam u Macvi gde nema nigde pada,sve ravno i tako zalivam...i digao sam bure na dva betonska bloka,to ti je oko 40-50cm visine i mislim da nema potrebe da se dize na 2m...
Ma ja je dignem na 2m da ne razmisljam da li ce doci tamo do kraja reda :) A redovi mi nisu bas kratki, na 100m su (102 tacnije) :)

BTW, kako vama maline napreduju kolege?

Pogotovo vama koji ste posadili jesenas...?

- - - - - - - - - -

Da li neko moze da mi kaze kakva je ovo zuta "fleka" na listu?! Nema ih na puno mesta, ali bode mi oci... Da li moze biti nesto od prevelike vlage?

Nije grinja, ratari prskaju i hoce vetar da nanese otrove i sa malo udaljenijih njiva i onda se tako manifestuje na pojedinim listovima po koja zuta fleka, oporavice se...

Ja sam spremio 3 cisterne od 1000 litara, biće dignute na 2m. Ukoliko ne bude radilo posao, imam u planu i plan 'B' ali o tome ako plan 'A' ne uspe... :osmeh:

u njih punis vodu iz vodovoda, pa iz njih u kap po kap ? ja na njivi nemam vodu pa sam planirao da kupim takve cisterne da vucem vodu, ma da je najbolje resenje bunar ali je i skuplje dosta ^_^...
koliko si polane zasadio [komada] ?

u njih punis vodu iz vodovoda, pa iz njih u kap po kap ? ja na njivi nemam vodu pa sam planirao da kupim takve cisterne da vucem vodu, ma da je najbolje resenje bunar ali je i skuplje dosta ^_^...
koliko si polane zasadio [komada] ?

Pa za prvu ruku iz vodovoda, da... Ali moj plac izlazi na dve ulice, tako da bih vukao vodu sa onog drugog kraja tako da ne opterećujem pritisak kući i onako nije bog zna kakav :)

Sipaš, ostaviš da izlapi onaj hlor dva dana i treći zalivaš... Naravno, ako ima potrebe i svaki dan zalivaš videćeš, ali dok ima vlage od ove kise KPK je sada tu više zarad prihrane... Ja moram ovih dana kad budem slobodan da napravim još jedno postolje i dignem gore i razvucem trake...

A zasadio sam 1500 i primilo se skoro sve.

Bunar jeste naravno najbolje rešenje, ali mene to rešenje košta minimum 900evra kojih trenutno nemam "viška" tako da ono, sistem snadji se :osmeh:

Mozda i ne mora bunar nego pobijes cev,zavisi na kojoj je dubini voda.Nije velika povrsina pa bi i neka jeftinija pumpa vrsila posao.Ja sam tako resio kod mene,cev pobijena na 6m,hidrofor i 120m col do njive,2 slavine da mozes da pustas u redove ili da punis kacu kad ti sta odgovara.Sa onom slavinom sto pustas u redove regulises pritisak(da ne pucaju trake mora da se "prigusi"malo pritisak) ispred redova 5/4.Zalivam direktno iz hidrofora a iz kace samo prihrana.Kod mene se ovo pokazalo dobro,bez problema radi na 25 ari(2100 sadnica,987m duznih).Na kraju najbolje da se "stavi na papir" pa sta se vise isplati.

A sta da pobijem b'ate kad mi je voda na 30+ m?! :D :haha: D'uzmem dva Sirijca da kopaju na smenu ili mozda su efikasniji ovi botovi sto rade za sokic i sendvic :osmeh:

Salu na stranu, da me ne shvati neko pogresno, sve sam ja vec uzeo u razmatranje, a ono kako bi bilo najpravilnije da se izvede u mom slucaju po sistemu 'kljuc u ruke' mene ce sve da kosta 2400e I drugacije ne moze biti jer ima u krugu od 150m njih cetvoro koji imaju i bunare i svoje sisteme i nikoga nije izaslo manje od 2 soma jevreja... Najbolje je prosao tu komsija kome su nasli na 30m okruglo i samo busenje ga je kostalo 900e (30e/m sa f125) plus ostale gluposti koje idu kasnije... A on ima 10ak ari i to mu radi posao... A zadnji u redu je busio na 70ak metara, ima jos jedan od 33m, ali mu ne radi posao... A ima i dosta zemlje. Tako da obrni-okreni ja mu dodjem ona 'bena stranka :))) Dok ne dodje 'ujka iz Amerike' ima da se zaliva s'vodu iz cesme i sve da pršti :osmeh:

108iys2.jpg

Da li zna neko sta bi ovo moglo da bude,na nekima ima vise a na nekima manje fleka na listu?

Niko to nema pojma i ja sam postavljo ranije isto meni je bilo na polani i polci oprsko protiv grinja i qvadrisom danas razbio koru i kao da se povlaci nema tako kao sto je bilo

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Oprskao i ja Qvadrisom i Decis-om (vreme im bilo za to) ali fleke stoje... Mada nema nekih problema što je tu ta fleka... Maline rastu i pored toga, a ne širi se to žutilo evo već 10ak dana je tako...

I kod mene isti simtomi , isao sa actarom jos pre ove zadnje kise i posle onog kisnog perioda, dao malo lufta pa isabion+quadris+vertimec , pocece uskoro cvetanje tako da neka se sama koprca , singnum i switc i dosta za ovu godinu , bre otrovi samo pice vala

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Ala kazu svi ako su prskani kukuruzi ili soja u blizini pa mozda koja cestica preleti

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Pa ja sam kontao za vikend da spricam Qvadrisom i Decisom,ali mozda zbog ovih tackica i sutra to odradim, pa sa jedne strane su mi kukuruzi a sa druge soja,ja sam salama ovde :) u sendvicu..
Cudno mi je ako je to od komsije,sto se u sredini njive to pojavljuje a red pored soje i kukiruza nema nista..
Hvala na odgovorima,ako neko sazna sta bi moglo da bude neka javi...

Ljudi bre, pa zar ne vidite da je većini nas tako, što znači da je to uobičajeno, zašto prskati a nemate pojma šta je... Ja imam izolovanu baštu sa polanom i isto je tako... Niko nije prska ni sa čim...
Btw, ja sam od zaštite samo jednom quadris i neću ništa više,pa kud puklo... Samo prihrana

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ljudi bre, pa zar ne vidite da je većini nas tako, što znači da je to uobičajeno, zašto prskati a nemate pojma šta je... Ja imam izolovanu baštu sa polanom i isto je tako... Niko nije prska ni sa čim...
Btw, ja sam od zaštite samo jednom quadris i neću ništa više,pa kud puklo... Samo prihrana

Mozda bi je trebao proci ponovo nekim fungicidom protiv sive trulezi.Ove kise u periodu kad se otvara cvet su idealne za razvoj te bolesti a polka i polana su osetljive na botritis.

Verovatno cu to uraditi... Prosle godine sam pola isprskao pola nisam... I to samo jednom... Sve je bilo ok. A godina slična ovoj... Ali čitajući šta drugi rade, ne samo ovde, nego svako voće, moja polana je kao organska :D pojavi se mrav na listu, odmah se uzima tri vrste insekticida... Strašno koliko se prska otrovima... Ja moju malinu ne perem kad jedem

Sent from my K013 using Tapatalk

Slazem se sa Shonetom... Masa stvari i koja se primeti po listovima ili samoj stabljici je u 90% posledica (ne)vremena, neravnomernog djubrenja/prihrane, viska/manjka vlage i slicno... Razumljivo je i zasto se svi brinu, ipak masa ljudi zivi i privredjuje u kucu od toga, ali ipak malo vise paznje treba obratiti i na okolinu (prksanje okolnih njiva-basta i slicno)... I ja primetim i po koju fleku, bubicu, smotan list ili mi se neka cak i osuši kompletno (bilo par komada)... Bubicu zgnjecim, zguzvani list otkinem, ona sto se osusila mozda nikne opet i jbga... Pored sve moje muke i svih problema koje imamo, samo mi jos fali da lupam glavu oko toga... Ako bude-bude, ako ne bude, bice dogodine i jbga... Ljudi, bitno da vi budete zdravi i ljudi oko vas, a biljke ce se vec nekako izboriti... Maline-Jagode... To je "korov"... A on je neunistiv :)))

... Maline-Jagode... To je "korov"... A on je neunistiv :)))

Tako je... Imam dva reda koja pokušavam da unistim ali slabo ide... Frezirao sam dva puta a ona niče i dalje, kao trava... Jedini način da se rešiš maline jeste da je ubiješ herbicidom i to iz više puta ... Sve ostalo će preživeti, tj.vratice sr, pogotovo polana, koja ima "viška" korena i izdanaka...

Od herbicida je to nanelo sa nekih okolnih parcela, duvao je vetar zadnjih mesec dana tako da je to sigurno , i meni je tako bilo još gore , ja sam isprskao wuxal ferro dva puta da li je prošlo od gvožđa ili samo od sebe ne znam ali je prošlo, prskaj redovno tretiranje proći će to sigurni, mislim da nisu grinje

Nazad
Vrh