Polana

Vlado , nemam crtez nije to neka tehnika , mogu jedino da ti fotkam detalje pa ces ti lako razviti celu konstrukciju sta se kako i gde kaci i gde se sta provlaci. Mucio sam se jedino sa sajlama koje se spanuju cik cak po vertikali jer sile zatezanja ne "vole " da se smer menja :) , posaljem ti na emali koji mi ako zelis mozes poslati u PM ovde na sajt.

Primetio sam na kojoj malini da imam onako pogrickane listove,sta bi to moglo biti i sa cim da prskam?

Primetio sam na kojoj malini da imam onako pogrickane listove,sta bi to moglo biti i sa cim da prskam?
Moze biti onaj crni skakavac [popac], kod mene ih ima i kod mene su grickali dok ih nisam skoro isprskao (maline, ne skakavce :osmeh: )... Ja sam moje tretirao sa Qvadris+Decis. Jedno je insekticid, jedno fungicid.

- - - - - - - - - -

Da li moze neko malo da mi pojasni ako na nekom preparatu pise da se primenjuje npr.1 l/ha. a nema u procentima npr 1% na 100L. Kako se to preracunava u ml po litru.

Zavisi od preparata do preparata koji treba da koristis, ali **uglavnom ide litar necega na 1000l vode**... To ce ti najbolje reci u poljo-apoteci. A onda ce te pitati koliko imas da prskas i ako imas 20ak ari, imaces mozda 10ak litara vode utrosak (ako prskas ledjnom prskalicom) a u 10l vode ide po 10ak ml necega... Bar za ovaj neki pocetak dok maline nisu velike pa se sve prodje brzo (normalnim hodom)...

MOze li se izmedju dve kise prskati protiv grinja?Kod mene jedan dan kisa a sutra sunce pa opet kisa i sve tako...
Koristicu abastate+Nufilm 17.nadam se da je to dobro za prvi tretman.
I moze li mi neko reci koju prihranu da koristim sada jer su vec porasle preko 25cm?

MOze li se izmedju dve kise prskati protiv grinja?Kod mene jedan dan kisa a sutra sunce pa opet kisa i sve tako...
I moze li mi neko reci koju prihranu da koristim sada jer su vec porasle preko 25cm?
mozemo mi prskati i senluciti sa preparatima u rirmu kise i Sunca ovih dana pa imati bas ekolosku malinu , ja sam moju manuo do ponedeljka , uzas kakva vlaga i sparina danas , Vojvodina je poznata po ovakvoj klimi , cutim i cekam pa sta bude

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

mozemo mi prskati i senluciti sa preparatima u rirmu kise i Sunca ovih dana pa imati bas ekolosku malinu , ja sam moju manuo do ponedeljka , uzas kakva vlaga i sparina danas , Vojvodina je poznata po ovakvoj klimi , cutim i cekam pa sta bude

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Pa bas zbog toga i ja nebih jos.Kazu sutra kisa pa u nedelju opet..........bas mi se smucila vise.A sunce kad opece sprzi sve zivo.
A koja bi prihrana sad bila dobra?

- - - - - - - - - -

Pa obicno ima napisano koji je utrosak vode po h pa tako izracunas procenat. Recimo 1 l/h uz utrosak vode 200-250 l/h. Onda ti dodje recimo 0,4-0,5 %. Bar ja tako racunam.

Pa to znači da taj preparat ide 1l/ha bez obzira koliko vode trošiš. Nije važno da li ti prskaluca troši više ili manje vode jer tog preparata na tu površinu ide toliko koliko je napisano. Takvi su obično herbicidi, gde je uvek preporuka da idu sa što više vode.

Na primer za Slavol VVL stoji 5L/ ha za Isabion 2-3L/ ha ( meni su za Isabion u jednoj apoteci rekli 25-30ml. na 10 L. vode a u drugoj 100ml. na 10 L. vode posle sam na netu nasao da ide 25-30ml.) Koristim atomizer pa mi zbog toga treba odnos u ml po litri.
Jer nije isti utrosak vode na ha zita i ha maline.
P.S.
Naravno da ne koristim atomizer za prskanje zita to sam naveo kao primer :ideja:

Kolicinu vode ces tesko naci na nekom uputstvu jer ista zavisi od mnogo faktora npr cime prskas,ledjna prskalica,atomizer..sirina dizne,radni pritisak sve to utice na potrosnju vode.
Zato se najcesce pominje taj odnos L/H odnosno koliko preparata treba ravnomerno rasporediti na svaki m2.
Mozda gresim ali ja racunam ovako...
Recimo za gorepomenuti Slavol VVL 5L/ha znaci 5 000ml na 10 000m2 5 000/10 000 = 0,5ml na m2
U uputstvu od prskalice-atomizera...imas i potrosnju vode(koliko litara trosi na sat)protok pa rasporedi da pokrijes povrsinu koju imas.
U svakom slucaju kod navedenih Slavol,Isabion ne mozes mnogo pogresiti ipak su u pitanju organska djubriva-aminokiseline,medjutim kod pesticida,herbicida itd.preparata koji imaju karencu moras strogo voditi racuna da ne prekoracis max.dozu.
Ako gresim neka me iskusniji isprave.:ppozdrav:

Ne prskaj protiv grinje izmedju kisa, inace kisa i vetar skidaju grinje...Sacekaj da se vreme stabilizuje i temperature ujednace, pa ako ima grinje onda odradi tretman.. Ovako dzabe krecis...

Sto se toce slavola, ja sam ga radio 2 dl na 10 l vode i to je to....

slike.php
[/url] [/IMG]
Sadjena jesenas , odsecena do zemlje posle sadnje , a sad cveta , jel to ok, nesto mi je rano

slike.php
[/url] [/IMG]
Sadjena jesenas , odsecena do zemlje posle sadnje , a sad cveta , jel to ok, nesto mi je rano
Iako sam jos laik rekao bih da ti je to poteralo iz starog izdanka zato i cveta vec.I meni je na nekoliko sadnica tako.

- - - - - - - - - -

Za redovni tretman bi sada trebalo ici Qvadris+Decis ako se nevaram.
Ispravite me ako gresim i predlozite sta bi trebalo sada ici....

A dal je moguce da iako je posecena skroz , usled dublje sadnje pre izbije iz stabla nego iz korena.To pitam jel je se svugde pise da se sece skroz da ne bi izbijala iz stabla, ali niko ne govori da bi doslo do i izbijanja izdanaka iz korena mora biti posadjena na optimalnoj dubini , da ne bi dolazilo do ove situacije jer ako od ova dve cinjenice nisu zadovoljene i jedne bez druge ne mogu , desavace se upravo ovo na slici

A dal je moguce da iako je posecena skroz , usled dublje sadnje pre izbije iz stabla nego iz korena.To pitam jel je se svugde pise da se sece skroz da ne bi izbijala iz stabla, ali niko ne govori da bi doslo do i izbijanja izdanaka iz korena mora biti posadjena na optimalnoj dubini , da ne bi dolazilo do ove situacije jer ako od ova dve cinjenice nisu zadovoljene i jedne bez druge ne mogu , desavace se upravo ovo na slici
Vrlo moguce,jos ako je malo utabano prilikom sadnje pa se zemlja stvrdne i mladari nemogu da izadju prvo izbije na stablu iako je posecena do zemlje.
I ja sam napravio gresku prilikom sadnje i tako sebi otezao ali nije to neki problem.Bitno je da su se primile i sada samo paznja i redovni tretmani i prihrana.Sledece godine ce to biti zbunje a i mi iskusniji pa cemo znati kako spreciti da izbije prvo na stablu.
Bar je to moje misljenje.Neka me isprave iskusniji malinari(necu reci kolege jer sam ja daleko od toga ali se nadam da cu im to biti jednog dana):osmeh:

Pa pazi, ja sam kod mene zakidao te što su htele da cvetaju ukoliko ima bar još jedan mladi koji je izbio pored...

Nisam pametan vise ,ti sto sad cvetaju imaju oko 20 cm ,a sta ako negde nema drugi izdanak ?
I kad si kidao jel su imale pupoljak?
I meni kad pustaju pupoljak imam ih ne samo na vrhu nego i poduzini stabljike sa spojem stabla i drske lista

Naravno da je moguće. Uglavnom prvo izbija iz stabla i oko njega, jer je tu koren najjači... To što se tebi čini da nije iz stabla, ako je blizu njega, može biti da jeste iz stabla... Uzmeš pa prodrmas malo tu koja je blizu, pa ako se zatrese taj patrljak od isecenog stabla, onda je iz njega... Jer koren nije baš odmah ispod površine zemlje

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Nazad
Vrh