Ovo ne mogu tacno da ti izracunaju ni Clanovi veca naucnih oblasti prirodno-matematickih nauka uz pomoc katedre za vocarstvo Kragujevckog univerziteta...
Sve moze da se izracuna samo je pitanje da li se to zeli. Vecina nasih ljudi ne vodi evidenciju troskova u proizvodnji niti radi ozbiljne kalkulacije sto je veliki propust jer bi samo tako znali gde su. Mnogi su u konstantnom minusu ali to uvide tek kada je vec kasno za bilo kakve ispravke. Potrebno je samo voditi evidenciju svega sto se ulozi u vocnjak i na kraju godine uraditi analizu troskova opterecenja po kg roda u zavisnosti od prinosa. Nije neizvodljivo samo vecina ne radi. A to bi omogucilo da se uvidi gde ima prostora za ustede. Naravno sopstveni rad niko ne racuna i to je ok, ali zapravo on ulazi u profit koji se ostvari. Ja pricam samo o troskovima odrzavanja.
@Jucin, ja nisam upoznat toliko sa detaljima proizvodnje visnje, ali mislim da ako se potrudis da nadjes par dobrih ljudi koji se bave proizvodnjom mozes i sam da dodjes do okvirnih troskova odrzavanja. Cak i da niko od njih nema tacnu i kompletnu evidenciju, dovoljno je da znas koje su ti operacije u toku godine i da onda uradis procenu troskova. Doduse u tom slucaju ces morati da se potrudis da skupis sve moguce i nemoguce podatke ali nije neizvodljivo. Naravno, unapred ces jako tesko imati potpuno tacnu cifru ali ces vremenom, moci da procenis troskove prilicno tacno jer ces imati dovoljno podataka. U prvoj godini ce ti biti najteze, ali narednih godina ces vec imati neku bazu podataka pa ces kalkulaciju samo dopunjavati i doradjivati. Ako vec nisi, pocni sto pre da vodis evidenciju svakog troska koji napravis u tom vocnjaku jer ce ti mnogo znaciti kasnije. Inace ovakva evidencija ce ti omoguciti i da narednih godina unapred planiras kalendar ulaganja u toku godine ono sto ekonomisti nazivaju kes flou (cash flow - http://sh.wikipedia.org/wiki/Izveštaj_o_tokovima_novca_(Cash_flow)) i da znas kada ce ti biti potrebno koliko novca za uspesnu proizvodnju.

Salim se. Imace bolji start, ali se bojim da se nece dovoljno ukoreniti. Ostace zile blizu jer ima hrane koliko hoce i jos ako bude kisovito tek onda nema potrebe da mrda.