Ovo ne mogu tacno da ti izracunaju ni Clanovi veca naucnih oblasti prirodno-matematickih nauka uz pomoc katedre za vocarstvo Kragujevckog univerziteta...
Sve moze da se izracuna samo je pitanje da li se to zeli. Vecina nasih ljudi ne vodi evidenciju troskova u proizvodnji niti radi ozbiljne kalkulacije sto je veliki propust jer bi samo tako znali gde su. Mnogi su u konstantnom minusu ali to uvide tek kada je vec kasno za bilo kakve ispravke. Potrebno je samo voditi evidenciju svega sto se ulozi u vocnjak i na kraju godine uraditi analizu troskova opterecenja po kg roda u zavisnosti od prinosa. Nije neizvodljivo samo vecina ne radi. A to bi omogucilo da se uvidi gde ima prostora za ustede. Naravno sopstveni rad niko ne racuna i to je ok, ali zapravo on ulazi u profit koji se ostvari. Ja pricam samo o troskovima odrzavanja.
@Jucin, ja nisam upoznat toliko sa detaljima proizvodnje visnje, ali mislim da ako se potrudis da nadjes par dobrih ljudi koji se bave proizvodnjom mozes i sam da dodjes do okvirnih troskova odrzavanja. Cak i da niko od njih nema tacnu i kompletnu evidenciju, dovoljno je da znas koje su ti operacije u toku godine i da onda uradis procenu troskova. Doduse u tom slucaju ces morati da se potrudis da skupis sve moguce i nemoguce podatke ali nije neizvodljivo. Naravno, unapred ces jako tesko imati potpuno tacnu cifru ali ces vremenom, moci da procenis troskove prilicno tacno jer ces imati dovoljno podataka. U prvoj godini ce ti biti najteze, ali narednih godina ces vec imati neku bazu podataka pa ces kalkulaciju samo dopunjavati i doradjivati. Ako vec nisi, pocni sto pre da vodis evidenciju svakog troska koji napravis u tom vocnjaku jer ce ti mnogo znaciti kasnije. Inace ovakva evidencija ce ti omoguciti i da narednih godina unapred planiras kalendar ulaganja u toku godine ono sto ekonomisti nazivaju kes flou (cash flow - http://sh.wikipedia.org/wiki/Izveštaj_o_tokovima_novca_(Cash_flow)) i da znas kada ce ti biti potrebno koliko novca za uspesnu proizvodnju.