Plug - osnovna tema

Gde su mladi tu je i sala, zvao sam strugara cim sam uspeo da skinem osovinu covek je na poslu i nece stici za vikend.

Uzeo i drugi tocak komplet ali nece da popusti sraf sto ide u gredu... prevrcem po najlonu ali nema.

Idem da nosim po meri da prave. Bice do vike da.
Hvala ti. 🍻
Ne znam sta komplikujes toliko , uzmi neki brendirani raonik najslicniji tvome , ali u ne potrosenom stanju , uzmes busilicu , ide svrdlo vjerojatno 12,5mm , stegnes raonik na plug da se ne pomice , zabusis rupe na nosacu da imas centre rupa , stavis tanje svrdlo i izbus , pa onda deblje do dimenzije koje ti treba za rupe koje su na raonicima. Jakog posla od 10 minuta.

Brener zagrijes i moze se ispraviti. Svake godine na Regentu smotamo bar 2-3 raonika iz male privrede, mekani ko blato, malo ga zakaci za kamen puca sigurnosni ali cesto mota i raonik. Kolega zakaci naseg vogel ode da ore u njivu, udari u kamen za koji znamo gdje se nalazi u njivi i smota raonik, pukao i sigurnosni. Orginal vogelov raonik, ali je potrosne bas.. Nov iz orginala sa spicem 110€.
Ali se nov original ne krivi i nadzivi nekoliko od male privrede , pogotovo sto sad radi iste i amazon, samo su zelene boje i spic je kovan , normalno :)

Ne znam sta komplikujes toliko , uzmi neki brendirani raonik najslicniji tvome , ali u ne potrosenom stanju , uzmes busilicu , ide svrdlo vjerojatno 12,5mm , stegnes raonik na plug da se ne pomice , zabusis rupe na nosacu da imas centre rupa , stavis tanje svrdlo i izbus , pa onda deblje do dimenzije koje ti treba za rupe koje su na raonicima. Jakog posla od 10 minuta.
O cemu ti pricas ?
De da nadjem polovan da mi bas legne kao ovaj, nemam ni burgije te debljine ni busilice ako je raonik u iole kakvom kvalitetu.
Treca stvar sto da budzim pa za par godina sve imam u raspar,ovako ljudi za 3 dana napravili iste i ako neki ode imam kuci u rezervi,a i oni imaju mere za dalje.

O cemu ti pricas ?
De da nadjem polovan da mi bas legne kao ovaj, nemam ni burgije te debljine ni busilice ako je raonik u iole kakvom kvalitetu.
Treca stvar sto da budzim pa za par godina sve imam u raspar,ovako ljudi za 3 dana napravili iste i ako neki ode imam kuci u rezervi,a i oni imaju mere za dalje.
Procitaj ponovo , novi brendirani raonik uzmes , ovako bi rekao da je isti kao na gassner vogelu jedan od modela. A te sto ti naprave ce biti bolje od brendiranih originala. Ja ti ne pricam na pamet jer je tako prepravljeno vec plugova ne jedan i ne usrani raonik vec kompletne daske i rade godinama.

I ne busis raonik vec NOSAC na PLUGU da mozes staviti taj raonik a materijal nije nista specijalno jer je varen(nosac raonika) i nije termicki obradjivan , mislim glava pluga ili kako je vec zovu , jer sad jasnije.

Poslednja izmena:
Vidi to da zovim u diznilendu bih radio, od gotovog nikad nisam pravio veresiju.
Covek mi napravio isti kao i ostali i kako koji ode samo mecem nove.
Nije ti losa ideja ali dakeko teza od ove odneti da se po meri napravi.

Vidi to da zovim u diznilendu bih radio, od gotovog nikad nisam pravio veresiju.
Covek mi napravio isti kao i ostali i kako koji ode samo mecem nove.
Nije ti losa ideja ali dakeko teza od ove odneti da se po meri napravi.
Ja prepravljao ne sebi vec covjek nema busilicu , overum , nemoguce naci daske , stavljao UN daske i raonike, i to davno , istrosio i original raonike vec , plug ore kao i original vogel sa UN daskama.

Vecina dasak na vecini plugova slicne geometrije je skoro pa ista , kopirali jedni od drugih , lemken B tip daske i rabe jedan model samo rupe ne odgovaraju , tako postoje jako puno drugih modela gdje su skoro iste osim rupa.

A raonik tek nije problem pa potrosi se i 4cm i ore , sta je problem razlike nekoliko mm , samo da je pribliznih dimenzija i geometrije , rupe su najmanji problem, ako raonik ima vise rupa a original je bio sa manje rupa vecinom i nosac raonika je malo kraci , navari se na nosac 10mm plocevina i izbusi rupa , taj materijal glava pluga , nosac raonika je i inace sve vareno i nije toliko jak materijal i termicki obradvjivan kao greda , daske itd. On je napravljen kao piramida da bi bio pojacan da se ne iskrivi.

Ako ne mozes da ga pronadjes, napravi ga.

Jurio sam ovih meseci kombinaciju IMT 757.25 tj imt ram sa kverneland glavama, i ta kombinacija je bas nezgodna da se pronadje, dok onih varijanti 754 kao i 756.25 ima skoro stalno na oglasima.
Pa sam se odlucio da je napravim tu varijantu 757.25, kad vec imam IMT 756.25

Kupio sam kompletan fabricki 757, skinuo mu njegove fabricke glave i prebacio na moj 756.25 ram. Dobio se kao neki frankensajn tj vidi se da su glave prilicno vece, raonik na tim glavama pogotovo. Taj plug sam u jednom danu prodao u selu. Nemam pojma kako ce se ponasati u oranju kod novog vlasnika kome je tacno receno sta je zapravo taj plug sada. Evo kako izgleda ta varijanta

A evo i ove moje varijante sada kako izgleda, a kako ce se zetor 7011 boriti sa njim, to ce se vec videti, ali ce svakako imati posla...

Ovo mu sada dodje kao fabricka varijanta, jer su ove moje kverneland daske oznake 063261 namenjene za varijantu od 12 cola pa sve do 16 samo kada bih raonik zamenio tj uzeo duzi sa 4 rupe.

Nazad
Vrh