Plug - osnovna tema

moj zetor 5711 je dvadeset godina vukao plug IMT 701 dubina 'samo sto se ne prevrneš' i ne vidim razlog da se tvoj preterano pati na bilo kojoj dubini. Osim naravno u nekim bas bas teskim zemljistima i nagibima. Nek te duuugo sluzi

Šta se dešava sa tih par cm zemlje, lome se horizontalno na istoj dubini kao odsečeni deo i prevrće se. To je posebno izraženo i KORISNO u oranju teže zemlje, kao što je kod Marka. Ne znaš ti baš sve, a inženjeri renomiranih svetskih proizvođača plugova isto možda ne znaju sve, ali ovde nisu pogrešili.

Послато са S42 помоћу Тапатока

Ne znam otkud ti to da mislim da mogu da zamenim gomilu inženjera, doktora nauka? Zašto me na neki sarkastičan način vređaš i insinuiraš da mislim da je razvijeni zapad truo? Zato što sam izrazio mišljenje da nisi u pravu?
Mnogo si prepotentan, smanji malo gas. A ja se iz dalje rasprave sa tobom isključujem i ideš na onu opciju da ne vidim tvoje komentare.

Послато са S42 помоћу Тапатока

Vidim da se zakuhalo pa da malo "pogasim". Moj primjer oranja slabim traktorom u teškoj zemlji. Plug jednobrazdni 10" s mogućnošću podešavanja širine zahvata. Daske i lemeši od pluga za Tomo Vinković. Dubina oranja 20 cm, zahvat 25 cm. Brazda je samo naslonjena i na manjem nagibu se vraća natrag. Povečam širinu zahvata na 30 cm uz zadržanu dubinu. Lemeš više ne može podrezati cijelu širinu, ostaje nekoliko cm nepodrezanog. Brazda više nema tendenciju povrata, oranje je puno bolje. Moje je mišljenje da je za to zaslužan povoljniji omjer širine i dubine, a malenkost je pripomoglo i to da brazda nije bila potpuno podrezana te je donja strana ostala na mjestu prevrtanja. Naravno da se vučni otpor povečao, nije isto okretati 25 ili 30 cm širine.
No, kad sam pokušao još povečati širinu, između brazdi je ostajalo nekoliko cm cjeline. Dakle lemeš može biti kraći, ali do određene granice.

Nisam uspeo da kupim sebi vario plug ali sam dosta orao sa istim i malo sam bio znatiželjan kako stvari stoje i kako rade radnju pa sam se igrao sa zahvatima od 10 do 20 coli i gledao kako ore i podseca a sve sa istim raonicima.

Nazad
Vrh