Plug - osnovna tema

topex_brener_plinski_44E110-.jpg

Mali brener rešava to bez problema...

Ja imam IMT 539 i IMT 752 u toj kombinaciji zaorava sve sto dohvati,samo imam problem sa stelovanjem uvek zateze lance.Da li postoji neka caka za jednobrazni plug? Kod nas pricaju ljudi kako je njega nemoguce nastelovati da bude bez kose vuce pa ma zanima misljenje drugih koji imaju iskustva

Sent from my iPhone using Tapatalk

interesuje me misljenje forumasa da li ce udaljavanje tocka na vogelovom plugu trobraznom, za nekih dodatnih 12 cm od grede , uticati na rad pluga na bilo koji nacin. Naime uvideo sam da kada zaoravam dzombaru cesto mi se komusina sakupljena kod zadnje brazde prilikom 'otkidanja' sa nje u pravcu neuzoranog dela , zaglavljivala izmedju tocka i same brazde. Ovo sam resavao tako sto sam naravno orao bez tocka.Medjutim lepse mi je kada se radi sa tockom. napravio sam jednu dodatnu 'kutiju' pored vec postojece i udaljio tocak za 12 dodatnih cm. mislim da sam negde vidjao da su ljudi to vec radili...

interesuje me misljenje forumasa da li ce udaljavanje tocka na vogelovom plugu trobraznom,
Знаш ли да су из самог "Вогела" некада продавали комад кутије са избушеним отворима тамо где треба и сет дужих шрафова управо за сврху да се уради то за шта ти питаш? Код мене на плугу је то одавно урађено.

Da li postoi neko pravilo gde treba da bude komšijin razor u odnosu na među ?
Ljudi su mišljenja da treba da bude na sredini podrazumeva se kad svi oru.
Problem postaje kad jedan komšija ore a drugi radi neki vid redukovane obrade.
Ja lično sam mišljenja da treba gledati gde če biti usev dogodine tj da obijica stavimo seme na mesto i da tako treba praviti razor.
Najveći problem što je 90%komšija nerazumno.

I po meni treba da je na sredini,e sad mnogi kažu da se recimo detelina,pšenica,ječam seju baš na među a ja baš i ne vidim razlog za to.
Recimo prošle godine je komšija posejao ječam na među a ja ove na proleće soju do njega koju sam odmakao od međe 35-40cm.
Ječam bio visok i polegao na soju gde sam ja ostao bez tog reda a njiva dugačka 500m.

Sve zavisi da li je komšija normalan ili nenormalan.Jedan je opaučio razor do mene dubok do pojasa.Sve je u pravcu spram kamenja samo on kod sebe ima kanalčinu u koju ne može ništa posejati kako treba niti poravnati za vjeki vjekova.

Ja mislim da je pošteno da onaj koji zadnji ore ako ostaje razor između komšija treba da zatvori taj razor. Ako je komšija orao na razor a ja na slog, onda razor koji sam ja napravio, ja sa moje strane vratim i zatrpam taj razor. Ako je i košija orao na slog i ja potom orem na slog onda nastali široki razor zatrpavam sa obe strane, i sa moje i sa njegove, baš kao što zatvaram razor u sredini njive. Komšija koji prvi ore ne dira razor na međi ako ga je napravio jer ne zna da li ću ja nastaviti oranje od tog razora na međi. Uglavnom, međa treba da ostane koliko je to moguće ravna a ne da bude jendek. E sad, ovako radim sa par komšija, bilo da ja poslednji orem ili oni. A sa nekim komšijama ne jer bi oni napravili revoluciju da uđem u njihovo oranje i sa njihove strane vratim nazad u razor. Tamo kako ispadne, a ispadne da i on i ja gubimo jedan red, bilo da ga ne posejemo jer se smanjila širina, bilo da ostane u rupi od razora pa od njega ne bude ništa. Al' bolje red manje nego da se svađam...

U Mačvi je nekad bilo da se sklad ne dira ni za živu glavu, jer je znla i glava da se izgubi. Ostavljalo se tih 30 cm i uhvati se ledina iz koje stalno kreće korov i truje pola njive ali se biblija i sklad ne menjaju. Čak se često sadila i neka voćka, da ostane pravac za večno. E tu posle nastaje problem. Kreće trava, žbunje, korenje, krošnja drveta i onda se obilazi sa svim mašinama i izgleda ružno ali svetinja se ne dira.
Na početku mog oračkog staža, kao mlad i neuk, orao poslednju nbrazdu do komšije i krivudao, čas malo odorao od njega, malo napustio od mene, vidi se da nije bilo namere ali da je krivudavo - jeste. Dođem kući i sednem da večeram kad otac kaže " eno komšija viče na kapiji, idi vidi šta hoće". Kad je pre čuo, bog sveti zna.

Taj slog je najpametnije rešenje već sam o tome pisao,jer nekima izgleda ni to ne bi vredelo....
Na primer,ako ja zadnji orem,a komšija znam da je derpe,ostavljam razor do njega,i to da ivica razora bude do međe,znači razor je u mojoj parceli,i jako ne volim da ga neko dira i zatrpava,jer sam ga ostavio baš iz tog razloga da nemam posla sa budalama,koji su ne samo sposobni da odoru,poseju u tuđe već i da pokose red dva tuđeg...
Kad su komšije normalni ljudi onda je dovoljan kamičak,štapić,ili čak ne mora da bude išta,a kamoli jendek od razora...u tom slučaju ga ostavljam što je pliće moguće...i ne gubim ni jedan red..

Poslednja izmena:
U Mačvi je nekad bilo da se sklad ne dira ni za živu glavu, jer je znla i glava da se izgubi. Ostavljalo se tih 30 cm i uhvati se ledina iz koje stalno kreće korov i truje pola njive ali se biblija i sklad ne menjaju. Čak se često sadila i neka voćka, da ostane pravac za večno. E tu posle nastaje problem. Kreće trava, žbunje, korenje, krošnja drveta i onda se obilazi sa svim mašinama i izgleda ružno ali svetinja se ne dira.
Na početku mog oračkog staža, kao mlad i neuk, orao poslednju nbrazdu do komšije i krivudao, čas malo odorao od njega, malo napustio od mene, vidi se da nije bilo namere ali da je krivudavo - jeste. Dođem kući i sednem da večeram kad otac kaže " eno komšija viče na kapiji, idi vidi šta hoće". Kad je pre čuo, bog sveti zna.
Sigurno ti komšija ima Dron pa te snima ...

Jednom mi je palo na pamet,al se nisam ipak usudio,da prođem sa plugom za rigolovanje, a u materinu,da spustim metar dubine pa odori onda prokletinjo...

Nazad
Vrh