Plug - osnovna tema

Ovaj plug je kupljen namenski da poore 20 -30 ari godisnje ,gde nemogu da se okrecem sa vecim traktorom.Tako da mislim da blata i mraza nece videti

Послато са SM-A325F помоћу Тапатока

Danas sam probao plug imt 755 u kombinaciji sa 539 ,poneo kljuceve u njivu i podesavam kolenastu da bude bez kose vuce i da ore bez lanaca.dosao sam do zakljucka da je to u ovoj kombinaciji nemoguca misija a da prva brazda bude 25 cm,mora biti 33 cm da bi lanci bili otpusteni i poteznice isto udaljene od tocka po 23 cm .jedino tako nema kose vuce,kolenasta je 70 cm,rastojanje izmedju tockova 116 cm znaci ostaje po 23 cm sa obe strane(da bi poteznice bile udaljene isto od tockova,tj bez kose vuce) Posto kolenasta zauzima kada je skroz vracena 10 cm od prve brazde i onih 23 cm dodjemo do 33 cm sirine prve brazde a treba da bude 25 cm
Tako da je jedino resenje suziti tockove na 539 za po 4cm ili staviti duzu kolenastu za 8cm da nebi bilo kose vuce
Ili ko sto svi rade navucu tih 8 cm na lancu....
d80e7debc1264a02205b36993ac50794.jpg

Posle sam prekacio plug na jd ,njemu je rastojanje² izmedu tockova 90 cm i on trazi da se izvuce kolenasta 5 cm tada su poteznice isto udaljene od tocka ,ore bez lanaca i prva brazda mu je tacno 25 cm,za njega je plug idealan dok bi za 539 vise odgovatao po sirini 756 ,ali njega 539 kod nas nemoze da vuce.....

Vasovac aj proveri,mislim da je vaš ovde na forumu pisano da se u slučaju tog pluga I fergusona kolenasta okreće na drugu stranu...da ne širim dezinformacije al skoro sam siguran da sam o tome ovde čitao...

Правило за ИМТ плугове је да нема правила, па њих ни конструктори нису могли да уштелују да сви једнако раде.

Imam i jaci traktor i veci plug,ovo je uzeto za neku malu parcelicu nepravilnog oblika
zaboravio sam da napisem deflektori rade odlicno

Jedini slucaj da su poluge jednako udaljenje od tockova je kada je zahvat pluga jednak sirini izmedju tockova (uglavnom su to trobrazni). U ostalim slucajevima mora neka poluga biti bliza tocku. Bar sam ja tako shvatio stelovanje plugova.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Ja ne smatram za sebe da sam neki stručnjak za oranje,al to sasvim zadovoljava...meni poluge nikad ne stoje jednako,leva je uvek bliže točku...doduše niti je plug nit traktor isti o kom se ovde govori,al hoću da kažem da i tako nit imam kosu vuču nit da se traktor ili plug otimaju,jednostavno pustim da plug radi svoje i da sve brazde isto hvataju i da plug u brazdi stoji ko puška,a to gde su poluge ili da li topling stoji malo ukoso nisam davao puno značaja...

IMT bi trebao da ima oko 105-110 cm unutrasnju meru i mali plug mora biti pomeren u desno kada se gleda od nazad. poluge onda stoje nejednako i linija koja prolazi kroz okca nije paralelna sa osovinama zadnjih tockova, to se ispravlja skracivanjem desne strane kolenaste i rotiranjem kolenaste da se plug dovede paralelno sa uzduznom osom traktora.

Rotiranjem kolenaste ka traktoru plug ide zadnjom brazdom levo (smanjuje zahvat prve), rotiranjem od traktora plug povecava prvu brazdu.

U oba slucaja ga otpor zemlje gura u levo (gledano od nazad sve).

Poslednja izmena:
Jedini slucaj da su poluge jednako udaljenje od tockova je kada je zahvat pluga jednak sirini izmedju tockova (uglavnom su to trobrazni). U ostalim slucajevima mora neka poluga biti bliza tocku. Bar sam ja tako shvatio stelovanje plugova.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока
U pravu si al onda mora biti zategnut lanac da bi i prva brazda bila 25 cm,posto kolenasta nemoze vise da se uvuce

Ovo mi je cetrvrti 539 u vlasnistvu i sve sam kupovao nove i svi su bili na 116 cm razmaka iznutra i 165cm spolja, jedino sto je ovaj pun dizel i 47 ks ostali su bili 39 ks

Nazad
Vrh