PIO + Zdravstveno

Pio je odvojeno od zdravstvenog osiguranja
Tako da ne moras obe stavke platiti nego ono sto zelis!
Svakako da mozes i jedno i drugo ako imas volje!
Sto se Pio - a tice, to kako stvari stoje sve je do njihove volje ili znanja tog radnika koji ce ti odraditi predmet!
Nekoga su zaduzili od dana od kad su postali vlasnici neke imovine odnosno zemlje bez obzira kad su otvarali gazdinstva dok su druge zaduzili od dana otvaranja gazdinstva!
Verovatno ako nemas zemlje u posedu onda ne moze da te zaduzi pre 2015 jer ranije nisi imao gazdinstvo!
Tako da to moras da se raspitas pa da vidis kakva je situacija u Pio fondu i sta ti kazu!

Sto se Pio - a tice, to kako stvari stoje sve je do njihove volje ili znanja tog radnika koji ce ti odraditi predmet!
Nekoga su zaduzili od dana od kad su postali vlasnici neke imovine odnosno zemlje bez obzira kad su otvarali gazdinstva dok su druge zaduzili od dana otvaranja gazdinstva!
Verovatno ako nemas zemlje u posedu onda ne moze da te zaduzi pre 2015 jer ranije nisi imao gazdinstvo!
Tako da to moras da se raspitas pa da vidis kakva je situacija u Pio fondu i sta ti kazu!
Ja hocu samo da ulazim u to zbog zdravstvene knjiIce da mi bude overena, jer ne mogu da je overavam a imam gazdinstvo i 5ha na sebe🤦🏻‍♂️

Jel si ti siguran druze da mozes da placas samo pio bez zdravstvenog???
Meni kada stigne obracun vidim da me zaduzuju i za pio i za zdravstveno...
I recimo i da placas samo pio,da nece tamo kada treba da odes u penziju da ti traze da isplatis i zdravstveno da bi mogao da pocenes da primas penziju???

@Peet Meni su negde 2009 -10 ,kada sam kupio stan ,i trebali da mi vrate onaj dal bese povracaj pdv-a na prvi stan ,cifra je bila oko nekih 3 hiljade evra,svee su to uzeli u poreskoj upravi na ime duga koji sam imao za pio i zdravstveno..
Nije pomoglo ni to sto sam nekoliko godina pre toga radio u zgradi poreske uprave i trezora kao obezbedjenje i znao svee tamo i direktora poreske i direktora trezora..
Posle kada je dosla druga agencija za obezbedjenje nisam vise radio tamo i bio sam preko poljoprivrede osiguran i isao mi je dug..
Ja sam se bas bunio za zdravstveno kako mogu da mi retroaktivno(za nesto sto je proslo i nisam ni koristio) uzimaju za zdravstveno a nisam ni imao knjizicu niti koristio usluge itddd,hteo sam samo pio da platim ali nista nije pomoglo,uzeli svee i prebacili na namirili prvo dug za pio,a sto ostalo para otislo na zdravstveno...

Pozdrav!
Imam gazdinstvo otvoreno od 2015 god, nisam dosada placao pio+zdravstveno, sada ako ulazim da placam pio i zdravstveno jel mi se racuna otkad sam otvorio gazdinstvo placanje ili otkad sam usao u pio i zdravstveno?

Dužiće te od dana kada si otvorio gazdinstvo, ako nisi bio osiguran po nekom drugom osnovu (zaposlen) . I samo pičiti kamatu na taj dug..... I osnovica za obračun će biti od ove godine za sve te godine u nazad što si imao gazdinstvo.

Dužiće te od dana kada si otvorio gazdinstvo, ako nisi bio osiguran po nekom drugom osnovu (zaposlen) . I samo pičiti kamatu na taj dug..... I osnovica za obračun će biti od ove godine za sve te godine u nazad što si imao gazdinstvo.
To znaci ove godine da placam unazad svih ovih godina otkad sam otvorio gaZdinstvo?

Ja hocu samo da ulazim u to zbog zdravstvene knjiIce da mi bude overena, jer ne mogu da je overavam a imam gazdinstvo i 5ha na sebe🤦🏻‍♂️
Onda ako ne zelis Pio platiti a zelis samo zdravstveno mozes se prijaviti samo na zdravstveno sto ne mora da znaci da ce te zaduziti i za Pio.
Sve ovo je vazece ukoliko nemas zemlje u posedu! Ako je imas onda je moguce a ne mora da znaci da ce te zaduziti i za Pio!
Pusti price sto sve citas nego lepo idi i raspitaj se!

Kao sto sam rekao, nista ne mora da znaci!
Ovo sto si napisao znas sigurno ili si samo cuo?
Pitam jer pre par godina, sin se prijavio da placa zdravstveno a nije zaduzen za Pio.
Zemlje nema u posedu a gazdinstvo ima otvoreno odavno i niko ne moze da te zaduzi ni po kojoj osnovi za Pio ili zdravstveno ukoliko nemas zamlje u posedu!
Da budem jos jasniji, ja sam prijavljen na Pio i jedan clan domacinstva ukoliko to domacinstvo poseduje zemlju, MORA biti prijavljen!

Ma u ovoj drzavi jebe te ko stigne. Ja prodao nesto i otisao u poresku u kulu da prijavim porez na dobit pa me gledali ko curke. Kao sto? Pa to niko neradi. Otisao u sombor i prijavio(bolje da nisam)

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

1. Ovo sto si napisao znas sigurno ili si samo cuo?

2. Zemlje nema u posedu a gazdinstvo ima otvoreno odavno i niko ne moze da te zaduzi ni po kojoj osnovi za Pio ili zdravstveno ukoliko nemas zamlje u posedu.

1. Direktno iz poreske uprave.
Drugar je otvorio sa zemljom u zakupu PG i nije plaćao tih 5 godina ništa dok je imao PG, jer je bio "nevidljiv", a on se pravio "lud"..... Posle se oženio i jbg treba za dete osiguranje.... Kada se prijavio. Pio je morao da plati 5 godina u nazad, u roku od 5 dana ako neće dug i kamatu (ili da potpišu sporazum na 6 rata - ako preskoči bilo šta gubi kompletu uplatu do tad).... Platio je po osnovci za pio te godine kada se prijavio. Zdr nije morao da plati ništa u nazad, jer logično nije mogao ni da ga koristi...

2. Osnov je ugovor o zakupu. Jer je time otvoreno PG. Jednog dana čim bude imao zemlje u vlasništvu, biće automatski zadužen od prvog dana otvaranja PG.... Pa makar prošlo i 9godina..... Znam takvih slučajeva bar pet.... Bunili se i sve. Ali ništa nisu postigli..... Ubila ih kamata i dug....

Još nešto
Kada imaš PG a nemaš zemlje u vlasništvu.... Imaš samo zakup, a ne radiš nigde ni u firmi.... Možeš naravno da se prijaviš kao "nezaposlen" na Zdr o trošku države.... Ali tamo potpisuješ izjavu "pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću ne postoji drugi osnov po kome mogu biti osiguran" .... Tako da je to krivično delo kada se uklopi... A oni će to videti kad tad..... I tada će biti berba ušiju...

Od 2016 (cini mi se) nosioc gazdinstva . Zemlja se vodila na babu penzionera. Do pre 2 god nezaposlen .
Najbolje da odeš u poresku i tamo se raspitaš, ovde je sve nagađanje u smeru može biti ali ne mora značiti.
Bio i raspitao se i kazu nisam bio u obavezi nista da placam niti nesto dugujem .
Kome sad verovati ?

Kad sam se prijavio za pio imo sam gazdinsvo na sebi al nisam imo zemlje, niko mi nista nije trazio unazad, rekli mi dobro dosao samo smrt moze da nas rastavi sretno ti dozivotno placanje

@SaleCar meni su uzeli novac za zdravstveno iako ga nisam koristio...I to isao i kod direktora poreske i direktora trezora I dzabe...Sve do dinara uzeli...(vec sam opisao u prethodnim mom postu slucaj)
Tako da nije logicno kao sto kazes...
Izgleda da od grada do grada svaka poreska radi kako hoce....

@SaleCar meni su uzeli novac za zdravstveno iako ga nisam koristio...I to isao i kod direktora poreske i direktora trezora I dzabe...Sve do dinara uzeli...(vec sam opisao u prethodnim mom postu slucaj)
Tako da nije logicno kao sto kazes...
Izgleda da od grada do grada svaka poreska radi kako hoce....
Trebao si uzeti dobrog advokata pa bi se to dokazalo da su te grdno nasamarili!

Trebao si uzeti dobrog advokata pa bi se to dokazalo da su te grdno nasamarili!
Druze staraa poslovica kaze :"sa konjem se ne trkaj i sa bogatim (drzavom) se ne tuzi"
Samo sam izneo moje iskustvo,aa uopste mi nije zao niti mi pada na pamet da se tuzim sa drzavom..
Uzeli mi tako (mojoj babi) 2 ara placa u gradu ,pre 15 -tak godina kada uvodili one satelitske snimke u katastar,bilo to i na televiziji zalili se ljudi kako im nestalo po ar-dva ili vise zemlje i nikomm nista...
Odrastes kada shvatis da drzava moze sveee , kod njih moze i da je 2+2=3 ,a moze i 5 kako im treba i kako im dodje...
Komunisti i Tito grdnu zemlju ljudima uzeli ,mnoge i poubijali da bi se uselili u njihove kuce i vile itdd itdd
Koo ima malo mozga shvata u kakvom svetu zivimo...nista ovde nije nase,i mogu da nam rade sta hoce ,da ne ulazim u politiku i dajem primer nestanka snimka sa naplatne rampe,ili pregaze te kolima na pesackom itd itdd...
Pravde za obican svet i siromasne i bedne nemaa.

1. Direktno iz poreske uprave.
Drugar je otvorio sa zemljom u zakupu PG i nije plaćao tih 5 godina ništa dok je imao PG, jer je bio "nevidljiv", a on se pravio "lud"..... Posle se oženio i jbg treba za dete osiguranje.... Kada se prijavio. Pio je morao da plati 5 godina u nazad, u roku od 5 dana ako neće dug i kamatu (ili da potpišu sporazum na 6 rata - ako preskoči bilo šta gubi kompletu uplatu do tad).... Platio je po osnovci za pio te godine kada se prijavio. Zdr nije morao da plati ništa u nazad, jer logično nije mogao ni da ga koristi...

2. Osnov je ugovor o zakupu. Jer je time otvoreno PG. Jednog dana čim bude imao zemlje u vlasništvu, biće automatski zadužen od prvog dana otvaranja PG.... Pa makar prošlo i 9godina..... Znam takvih slučajeva bar pet.... Bunili se i sve. Ali ništa nisu postigli..... Ubila ih kamata i dug....

Još nešto
Kada imaš PG a nemaš zemlje u vlasništvu.... Imaš samo zakup, a ne radiš nigde ni u firmi.... Možeš naravno da se prijaviš kao "nezaposlen" na Zdr o trošku države.... Ali tamo potpisuješ izjavu "pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću ne postoji drugi osnov po kome mogu biti osiguran" .... Tako da je to krivično delo kada se uklopi... A oni će to videti kad tad..... I tada će biti berba ušiju...
E vidis da se sve svodi od opstine do opstine i od svakakvog olosa koji uzima taj predmet u ruke!
Ponavljam, ni u ludilu ne moze neko da te zaduzi za Pio dok nemas vlastite zemlje bez obzira na PG kad si je otvarao, jos ako za to vreme imas nekog drugog clana domacinstva na Pio, nece moci!
Kad sam se prijavio za pio imo sam gazdinsvo na sebi al nisam imo zemlje, niko mi nista nije trazio unazad, rekli mi dobro dosao samo smrt moze da nas rastavi sretno ti dozivotno placanje
I ovo zadnje sto si napisao nije tacno!
Nakon 15 god placanja Pia mozes se skidati ako se prijavi istovremeno neki drugi clan domacinstva u sistem!

Nazad
Vrh