PIO + Zdravstveno

Мислим да је услов бр 1 да би неког убацили у Пио земља у власништву,нека ме исправи неко ако грешим.Ако је неко носилац Пг и има закупе не могу по том основу да га увуку у ПИО или могу?

Supruga ima zemlju u vlasništvu i svoje gazdinstvo.Na pitanje da li treba da uđe u Pio čarolije rečeno nam je da ne mora jer ja već plaćam.

Видиш ја сам питао у пореској,дали ако ја постанем носилац Пг а отац је власник земље постајем обвезник што се тиче Пиа нисам запослен немам ништа у власништву...Слажу раменима нисам добио одг у Пазови.До душе има томе пар год.

Al zato u subotičkoj filijali nema razmišljanja... Imaš zemlje? Paf, upadaš ekspresno u PiO. Supruga ima zemlje i morali smo je prevesti-prepisati na moje ime.

Ako ti je otac prijavljen i placa Pio i zivite u istom domacinstvu tebe ne mogu zaduziti ako nemas vlasnistvo!
Kad ti otac bude imao 15 godina placenog staza ides, njega odjavis a ti se prijavis isto bez vlastnistva sa tim datumom bez zaduzenja!
Kako stvari stoje izgleda da vecina ne shvati da jedan clan domacinstva mora biti prijavljen ako to domacinstvo ima vlastite zemlje. Sve dok je tako, drugi clanovi domacinstva ukoliko imaju otvoreno PG a nemaju vlastite zemlje, ne mogu biti zaduzeni sve dok ne postaju vlasnici!
Svako ce biti zaduzen od dana kad je postao vlasnik zemlje!
Ili od otvaranja gazdinstva u slucaju da to domacinstvo poseduje zemlju a da pri tom niko nije ranije bio u sistemu Pio!

Čini mi se da je ovo jedna potpuno neuređena oblast, kad može i ovako i onako, zavisno od mesta do mesta i od čoveka koji uzme predmet u ruke. Ja se bojim da će vremenom doći neko sposobniji na rukovodeće mesto, urediti sistem i uvesti namete svima, i vlasnicima i nevlasnicima sa gazdinstvom, pa još uvesti retroaktivno plaćanje za ranije godine... Argument će biti da ako za zaposlene važi da svako ko ostvaruje određenu privrednu aktivnost mora da plaća PIO onda to moraju i poljoprivrednici.

@grunt
Ako ti je otac u penziji znaci da trenutno niko u tom domacinstvu koja ima zemlje ne placa Pio a to bi znacilo da ce te zaduziti kad se prijavis sa tim danom!
Ne vidim koliko sam upoznat u Pio fondu u Pancevu svrhu zaduzenja bez da imas zemlje u posedu!
Svakako detaljno obrazlozi im situaciju pa vidi, jer koliko vidim bas je stvar tumacenja nekog doticnog koji radi te predmete!

@dukej
Pa vidis da na nekim mestima i rade to sto si naveo!
Svakako da treba urediti sistem koji bas u sferi poljoprivrede je katastrofalan!
Ne zna se ko pije ko placa!
Ne moze u isti kos da bude sa istom visinom penzije i onaj koji je platio 15 god sa onim koji je platio 40 godina!
Ne moze nekome oprastati dugovanje a nekima ne. Ne moze nekima ne davati pljoprivrednu penziju iako je platio sve redovno uz obrazlozenje da ima stranu penziju! Sta njih zaboli ona stvar ako je neko stekao penziju u inostranstvu u jednu ili dve drzave?!
I ko ce ih znati koliko jos nelogicnih i svakakvih primera ima!

ja imam gazdinstvo od 2005 ili tako nekako kad je bilo ono obavezno pio ako hoces subvencije i od tad redovno placam a supruga mi je clan gazdinstva ona ne placa pio i sad bio dase raspitujem ja dase odjavim sa pio i ubacim suprugu da placa pio i da postane ona nosilac gazdinstva a ja clan sto bise reklo da zamenimo uloge u gazdinstvu zemlju imam nesto svoje nesto zajednicko i nesto ima supruga znaci mesano i dobio sam info da ja mogu izaci iz pio jedino da svu zemlju prebacim na suprugu i da gasim gazdinstvo kao prstajem se baviti poljoprivredom a supruga da otvori novo gazdinstvo kao nosilac a ja da budem samo clan ///Dal je neko imao neko ovakav slucaj ?ili je to vec radio?? posto mi nema smisla placati pio jos 16 god a penzija da bude ista ili slicna bolje mije da supruga nastavi placati za sebe jer 2 penzije su ipak vise nego jedna

@Peet

Slažem se da treba da se uredi taj sistem, samo je moja bojazan da će nekim ljudima kojima su sad rekli ne treba (na PIO mislim, tj. ne treba da plaćaju PIO) kasnije stići velika cifra na naplatu za sve propušteno jer će se neko setiti da je ipak trebalo...

Takođe verujem da će nas sve redom strpati u PDV, i male i velike, po istom osnovu kao i za PIO - poredeći sa ostalom privredom. Jedan moj drugar, zaposlen kao prodavac u poljoapoteci je stalno govorio ako mora neka mala STR ili SZR da bude u PDV, zašto poljoprivrednici da budu pošteđeni toga kad možda ostvaruju veći dohodak...

Ne bio kod mog knjigovoɗe da se raspitam oko izlaska iz pdv i usput pitao za ovu moju ideju da ja izadem iz pio i ubacim suprugu i dobio odgovor koji sam naveo

ja imam gazdinstvo od 2005 ili tako nekako kad je bilo ono obavezno pio ako hoces subvencije i od tad redovno placam a supruga mi je clan gazdinstva ona ne placa pio i sad bio dase raspitujem ja dase odjavim sa pio i ubacim suprugu da placa pio i da postane ona nosilac gazdinstva a ja clan sto bise reklo da zamenimo uloge u gazdinstvu zemlju imam nesto svoje nesto zajednicko i nesto ima supruga znaci mesano i dobio sam info da ja mogu izaci iz pio jedino da svu zemlju prebacim na suprugu i da gasim gazdinstvo kao prstajem se baviti poljoprivredom a supruga da otvori novo gazdinstvo kao nosilac a ja da budem samo clan ///Dal je neko imao neko ovakav slucaj ?ili je to vec radio?? posto mi nema smisla placati pio jos 16 god a penzija da bude ista ili slicna bolje mije da supruga nastavi placati za sebe jer 2 penzije su ipak vise nego jedna
Ja sam sada u procesu odjave mene posle uplaćenih 16g. i prijave supruge na moje mesto
POčeo sam u junu i tek sada sam dobio rešenje o mojoj odjavi i njenoj prijavi i sa tim za koji dan u poresko
Ja sam nosilac gazdinstva i ostajem i dalje i žena ne mora da bude nosilac gazdinstva
Zemlju nisam u opšte prebacio na nju( jer ima na sebi 5 ha)
Sve u svemu ima dosta odlazaka u pio i poresko ali smo jako blizu kraja
Ona nastavlja umesto mene da bude pio osiguranik i zdravstveno prelazi na njeno ime a ostalo sve isto
A da, moraćeš da svojeručno pišeš zahtev za raskid i razlog i isto tako i za nju zahtev i razlog
Uz malo muke uspećete
Srećno

Ja sam sada u procesu odjave mene posle uplaćenih 16g. i prijave supruge na moje mesto
POčeo sam u junu i tek sada sam dobio rešenje o mojoj odjavi i njenoj prijavi i sa tim za koji dan u poresko
Ja sam nosilac gazdinstva i ostajem i dalje i žena ne mora da bude nosilac gazdinstva
Zemlju nisam u opšte prebacio na nju( jer ima na sebi 5 ha)
Sve u svemu ima dosta odlazaka u pio i poresko ali smo jako blizu kraja
Ona nastavlja umesto mene da bude pio osiguranik i zdravstveno prelazi na njeno ime a ostalo sve isto
A da, moraćeš da svojeručno pišeš zahtev za raskid i razlog i isto tako i za nju zahtev i razlog
Uz malo muke uspećete
Srećno
Logicno! O ovome pricam svo vreme!
Kako stvari stoje na mnogo mesta ne pali ova varijanta!

@skal
Nisi mi odgovorio kom fondu prupadas?
Pancevo ili Zrenjaninu?

Nazad
Vrh