Parenje kunića

Novi sam na forumu kojeg pratim odavno pa da se predstavim jer je zakljucana tema predstavljanja. Zivim u Banja Luci ali veci dio vremena provodim u selu koje je 30km udanjeno od stana. Moje interesovanje su voce (sljiva i lijeska) i naravno kunici. Kunice drzim u drvenim kavezima koji su ogradjeni mrezom i nadkriveni. Takodje mreza sa nalazi i po zemlji tako da im se ne moze nista uvuci i plasiti ih. Imam cetiri zecice koje nisu u rasi i jednog muzijaka. Juce i danas sam upario po jednu zenku. Jedna je dala 2 puta, a druga samo jednom. Trecu zenku koja je bila sa muzijakom neko vrjeme, kad ju ubacim kod njega i on krene skakati na nju ona se samo okrene na bok i miruje. Kad ju pipam pa stomaku sisice su otekle. sta mislite dali je skotna sa takvim ponasanjem?
Ove dve zecice koje si upario proveri za pet dana ponovo kod muzjaka.Ova sto legne pored muzjaka probaj da ponovo uparis

Moras kolega da sacekas da joj dodje vreme za parenje. Ne moze to kad mi hocemo a kada se prvi put upari,posle mozes kako ti je volja -da je pustas psle okota na 7;14 21 dan da se pari.Znaci posle ti je samo po kalendaru i na volju ali sada trenutno ona nece i moras da budes strpljiv.:ppozdrav:

Pa kako da ja znam kada je vreme za to prvo parenje! Sve ovo je meni novo i stvarno zelim da naucim pa vas zato molim da mi sto vise i detaljnije objasnjavate... Unapred se izvinjavam ako mudem naporan i dosadan....

Poslednja izmena od urednika:
Ma i ja sam nov.
Eto meni su te dve kalifornijske odlicno gajile mlade, lepo se kotile... Eto vidiš juče, baksuz ih podavi....
Imam uparene još dve pa da vidim šta ćee od njih biti....
Ma luda kuća sa zecicama....
Jedne godine kote se i pare kao lude, druge nema sanse da se upare... i tako u krug

Kako da je ja uparim prvi put? Ona ima 5,5 meseci a on 7. Nikako mi ne daje zavsnicu.... Jel imas ti stevo neki savet?

Kako da je ja uparim prvi put? Ona ima 5,5 meseci a on 7. Nikako mi ne daje zavsnicu.... Jel imas ti stevo neki savet?

Pa pazi, moraš biti malo uporan...
ja kada je tako dajem im i proklijalog ječma i pšenice da jedu pa nekada i tako upali, kao dobije nagon za parenje...
ili priblizi zecicu zecu, kavez do kaveza

Danas je 14i dan kako se zecica parila i pocela je da pravi gnezdo u kotilici. Unela je slamu koju sam joj ostavio napolju da jede i nesto malo se ocupala, nije puno. Kada zatvorim kotilicu pocne da histerise po kavezu, gricka letve, skuplja slamu u cosak... Otvorio sam ponovo kotilicu da mi ne pravi havariju po kavezu, sta mislite sta je pametno ciniti? Da ubacim piljevinu i slamu ili da je zatvorim jos 10ak dana pa nek pravi haos po kavezu? U pitanju je kalifornijka, 6 meseci stara, prvo parenje.

Posto joj je prvo parenje,ostavi joj otvorenu kotilicu tj. nemoj joj terati inat.Bolje da ona sama odluci gde ce da napravi gnezdo,nego da se uzjoguni pa da posle razbaca male (ne daj Boze).Ja bih tako radio...:ppozdrav:

Danas je 14i dan kako se zecica parila i pocela je da pravi gnezdo u kotilici. Unela je slamu koju sam joj ostavio napolju da jede i nesto malo se ocupala, nije puno. Kada zatvorim kotilicu pocne da histerise po kavezu, gricka letve, skuplja slamu u cosak... Otvorio sam ponovo kotilicu da mi ne pravi havariju po kavezu, sta mislite sta je pametno ciniti? Da ubacim piljevinu i slamu ili da je zatvorim jos 10ak dana pa nek pravi haos po kavezu? U pitanju je kalifornijka, 6 meseci stara, prvo parenje.
Drugar ja ti preporucujem da je opet stavis na parenje,jer je to znak da nije skotna i da je u teranju,imao sam slicne situacije i ni jednom mi se nije okotila,ako neko jos ima slicno iskustvo neka ti kaze!!!pozz

Vodjena je peti dan na kontrolu i proslo je ok, a sad nije otecena tako da ne bi trebalo da je u teranju nego da je skotna.... Videcemo za 2 nedelje

Dobro ja samo kazem svoja iskustva sa tim da se na pola nosenja pocnu cupati,jer je to jako rano,a koliko znam po mojim zenkama tek dan ili koji sat pre okota se ocupaju,ja sam to uspeo i da vidim dok sam u supi pravio kavez za kunice,i tu naravno busio brusio,lupao itd...zenka koja je trebala taj dan da se okoti lepo sat vremena pre okota se ko luda ocupala,i posle samo gledam ne izlazi iz kotilice kad od jednom ona izadje sva krvava po nogama i pocne da pije vodu ko luda ja otvori kotilicu kad ono 10 komada malih:osmeh:zivih i zdravih evo vec im je deseti dan:ppozdrav:!!!

Dali su ove zecice poledele kao i ovo vreme.Sve se ocupale kao da su pustene sve u isto vreme ali nisu, neke su na polovini skotnosti neke treba da se okote.Neznam staim je dali je lazna skotnost ili nesto drugo.Dva dana stoji ocupana gnezda a nema nista..Na kontrolnom parenju su pokazale da su skotne.

Meni se to desava redovno sa bečkom plavom da pravi gnezdo jedno 10-15 dana ranije. Prvo unosi izmet unutra pa se malo očupa i sve to izmesa. Nećete verovati napuni punu kotilicu toga, okoti se i sve ih zatrpa prvo dlakom a posle tim izmesanim....
Nema sanse da išta vidiš dok sami ne kreću da izlaze mali. Ali jako čudna zečica a zato odlicna majka...

I moja Kalifornijska zecica je isto pocela da pravi gnezdo 15-ak dana pre,napunila kotilicu do vrha sa slamom, okotila se i sve odhranila,danas sam ih odbio :osmeh:

Nazad
Vrh