Pšenica 2024-2025

A kada si sejao na gruberisanom?
u ogledu je Sofru u pitanju!
ujutro oko 8h zavrsio s oranjem desnog dijela, oko 16h vratio se pogruberisati ovaj lijevi dio, zavrsio oko 18h..vratio se prekaciti kombinaciju RD+sijacica i otisao odmah da posijem taj ogled..isti dan posijano, 14.10.2024 al prvo sam sijao gruberisano posto se je tu prašilo i bilo je baš suho pa tako da je gruberisan dio bio čak puno kraće 'otvoren' i izložen suncu i vjetru (manje isparavanje vlage!) al jbg kad vlage bilo tek nesto malo na 15ak cm dubine i ono sjeme na gruberisanom sto je uhvatilo vlage pustilo klicu i osusilo se...
odmah taj dan sam kolegi rekao da ce tu prinos na oranom pokositi gruberisano..kad je start od početka loš, jer na oranom je posijano u vlagu a na gruberisanom u prašinu

na gruberisanom dok sam sijao doslovce napamet vozio, niti vidim ispred sebe niti iza sebe koliko je prašilo što se vidi po redovima...kasnije na oranom pravac se ispravio..lijevo kao da je pijanac sijao :D

*fun fact: duže sam gruberisao isti komad zemlje tu nego sto sam orao haha

Javlja neku kisi za isuci petak kod nas.... Jel ima smisla da bacimo i lna i ureu ili, je rano za kan? Inace smo bacali kan krajem 2. Pocetkom 3. Kad krene vegetacija ali poucen lanjskom godinom ni sam nisam pametan da bacim oboje.....

Trebao si sejati ranije puno ,ako je toliko prasilo prilikom gruberisanja.
kolega je sijao oko 10.10 pa čak lošije izgleda od ove moje na gruberisanom...on je isto na gruberisano
kod nas jos 'najbolje' izgledaju ove od 10-15.10 sto se posijalo a ovo ostalo katastrofa....posebno ove poslije 20.10....da su moje ja bi ih 100% presijao jer teško da na takvim parcelama prema trenutnom stanju imaju veći potencijal prinosa od 5 t/ha

Ti, koliko se sećam imaš Lemken Smaragd gruber jel da?
Koliko mogu da vidim na slici, čini mi se da si plitko posejao. Odnosno vlaga je bila niže od neke normalne dubine setve i trebalo je malo produbiti setvu. Verujem da bi i 1cm bilo dovoljno.

da, Lemken..
kad budem sljedeci put isao uslikam dubinu ;)
na oranom sam trebao popliciti posto je vlaga bila blizu gore al ostavio sam istu dubinu da ogled bude sto transparentniji

sit gladnom ne veruje.verujem da puno kolega ovde nije videlo nit dozivelo sta je zapravo prava susa a nadam se da ni nece

O, još kako smo videli sušu. Repicu skoro svake godine sejemo u lošim uslovima (sem prošle i tamo negde 2018-te).
Stvar je u tome što i ja imam smaragd-a i znam kako taj gruber (ne)radi i šta su mu mane. A puno ih je. Verujem da je i suša bila prisutna (nama na severu Vojvodine postala normalna pojava) ali ako je u oranom bilo vlage, moralo je biti i u gruberisanom ali je negde napravljena greška prilikom obrade gruberom (ili pre) i vlaga je pobegla. Lično, mislim da je to u pitanju tj obrada zemlje s nečim pre (npr tanjiračom bez valjka ili loše podešenim valjkom) pa je vlaga zbog toga pobegla. Posle toga je jako teško podići vlagu u setveni sloj sa gruberom kog spustiš na 20cm (možda) a imaš 15cm suve zemlje.... Zato se sa plugom uspešno podigne vlaga jer se ide na veću dubinu i onda se brzinski boriš da je sačuvaš u setvenom sloju a onu 15cm prašinu si rešio tako što si je puko dole... Takoreći oranje mu dođe ko popravni ispit. I gruberisanje bi bio popravni, i on bi podigao vlagu (vrlo verovatno) da ga ima ko vući na 30cm (koliko znam kolega ima manjeg jd-a) a pogotovo da je npr karat lemken u pitanju, horš i sl. Zato po meni kolegin ogled nije dobar. Seme je imalo male šanse da nikne (ili nikakve) a kako onda ogled može biti merodavan? Nije ga trebalo ni raditi u takvim uslovima, odnosno trebalo se sa svakom operacijom nakon skidanja useva potruditi da vlaga ne pobegne tj preći kembridž valjkom posle svake operacije. Pogotovo kad seješ kombinacijom RD-sejalica. Ili je trebalo raditi ogled sa više tipova grubera, a trebalo je probati i jedan prohod sa smaragdom ali bez krila (jesi probao kolega Pajdaš?). Tako puno bolje radi.
Sve u svemu kolega @Pajdaš i @Opg Hobi nemojte se ljutiti, nije mi namera da pametujem. Naprotiv, želim da pomognem jer sam u vrlo sličnoj situaciji skoro sa svakom setvom (sušno područje sa možda sličnim zemljištem, koristimo isto i ili slično oruđe za jesenju setvu) a možda sam i skroz u krivu, pa izvučem neku pouku iz ovog slučaja. (y)

Ja cu videti ponedeljak utorak da razbacam ureu po psenici. Najavljuju da nece biti vetra tad a za drugu polovinu nedelje neke padavine, sneg ili kisa sve jedno mi je....

O, još kako smo videli sušu. Repicu skoro svake godine sejemo u lošim uslovima (sem prošle i tamo negde 2018-te).
Stvar je u tome što i ja imam smaragd-a i znam kako taj gruber (ne)radi i šta su mu mane. A puno ih je. Verujem da je i suša bila prisutna (nama na severu Vojvodine postala normalna pojava) ali ako je u oranom bilo vlage, moralo je biti i u gruberisanom ali je negde napravljena greška prilikom obrade gruberom (ili pre) i vlaga je pobegla. Lično, mislim da je to u pitanju tj obrada zemlje s nečim pre (npr tanjiračom bez valjka ili loše podešenim valjkom) pa je vlaga zbog toga pobegla. Posle toga je jako teško podići vlagu u setveni sloj sa gruberom kog spustiš na 20cm (možda) a imaš 15cm suve zemlje.... Zato se sa plugom uspešno podigne vlaga jer se ide na veću dubinu i onda se brzinski boriš da je sačuvaš u setvenom sloju a onu 15cm prašinu si rešio tako što si je puko dole... Takoreći oranje mu dođe ko popravni ispit. I gruberisanje bi bio popravni, i on bi podigao vlagu (vrlo verovatno) da ga ima ko vući na 30cm (koliko znam kolega ima manjeg jd-a) a pogotovo da je npr karat lemken u pitanju, horš i sl. Zato po meni kolegin ogled nije dobar. Seme je imalo male šanse da nikne (ili nikakve) a kako onda ogled može biti merodavan? Nije ga trebalo ni raditi u takvim uslovima, odnosno trebalo se sa svakom operacijom nakon skidanja useva potruditi da vlaga ne pobegne tj preći kembridž valjkom posle svake operacije. Pogotovo kad seješ kombinacijom RD-sejalica. Ili je trebalo raditi ogled sa više tipova grubera, a trebalo je probati i jedan prohod sa smaragdom ali bez krila (jesi probao kolega Pajdaš?). Tako puno bolje radi.
Sve u svemu kolega @Pajdaš i @Opg Hobi nemojte se ljutiti, nije mi namera da pametujem. Naprotiv, želim da pomognem jer sam u vrlo sličnoj situaciji skoro sa svakom setvom (sušno područje sa možda sličnim zemljištem, koristimo isto i ili slično oruđe za jesenju setvu) a možda sam i skroz u krivu, pa izvučem neku pouku iz ovog slučaja. (y)

Opusteno kolega :)

Direkt 2x tragom gruberom…nista nije na njivi dirano nakon kombajna

Spic grubera ide cca 17-18cm a laste 4-5cm plice tj koliko su vec podignute u odnosu na spic..

Oranje je stajalo citav dan na suncu i jakom vjetru dok gruberisano ni 1h tako da upravu ste, ogled nije bas mjerodavan :)
Al prosle godine tu su daleko povoljniji bili uslovi na gruberisanom u odnosu na orano za nicanje tako da nakon 2g mozemo reci da je situacija 1:1 sto se tice uslova za nicanje

Kembrid i teza zemlja, ne hvala!!
Probao sam sad ‘zimsku brazdu’ bez krila s tim lemkenom i osobno mi se ne svida bas, ni sad kad sam bio zatvarao taj dio sljedeceg ogleda za soju
za jesensku sjetvu (u uvjetima cjelodnevnog sunca i vjetra) u tezoj zemlji uslovi bi bili daleko jos losiji da sam isao bez krila…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nod nass javljaju za srijedu cetvrtak i petak kisu al je problem ovaj vjetar koji ni nocu ne staje pa nemoze nitko nista bacati trenutno.....

Setva zita na nekih 70ak cm medjuredno, setva 550000zrna /ha tako je pisao lik 😀
Screenshot-20250209-175541-Facebook.jpg

Nazad
Vrh