Ogled gruber vs plug 2.godina!
Sjetva 14.10.2024 (u odnosu na proslu godinu psenica je ove godine dobila u tom periodu samo 1/3 kiše) tako da sam prezadovoljan sa svojom s obzirom da atar sto se tice psenice i jecma trenutno izgleda katastrofalno..
Ovako kad se gleda odavde nema neke ‘razlike’ al kad se prošeta njivom daleko lošija situacija na gruberisanom..
Zbog suse u od 10mj do sredine 12mj na gruberisanom puno losiji sklop, tj dogodilo se to da je pustilo klicu, poniklo i osusilo se (cca 25%) dok kod pluga smo uspili dignuti vlagu gore, al sva sreca sto je odmah i posijano u roku od 12h nakon oranja pa smo ju odmah i zatvorili vlagu pa je zasad situacija sto se tice stanja usjeva i kondicije bolja na oranom
Takoder na gruberisanom se vide vidljive posljedice mraza i druga stvar, ista situacija kao i prosle godine i sad se vec jos ranije vidi ‘blokada’ nutrijenata..
(+ zastita od trave na gruberisanom ce morati ici sigurno i sto prije! dok kod oranog mislim da cu moci preskociti i ove godine il ce ici sekator slabija doza 0,05 l/ha)
Na oranom zasad puno veselija i na oko ljepsa, cak u trenutnom stadiju mi izgleda bolja nego prosle godine..prosle godine razlika se je pocela vidjeti tek kasnije, a kasnije i prinos je potvrdio..
Ovo je ista njiva kao prosle godine koja je u petogodisnjem ogledu, samo sam ju sad podijelio na 4dijela, druge dvije polovice ide soja gruber vs plug
*imao sam ogled ove godine i gruber vs plug na laksoj zemlji al sam ovaj tjedan preorao i posijao proljetni jecam posto su tamo na gruberisanom misevi napravili katastrofu, falilo 50% sklopa najmanje…
Sent from my iPhone using Tapatalk