Pšenica 2024-2025

@talianu Pre bih rekao da je ta klica uginula od mraza, hoće da mraz unisti klicu naročito ako je tako seme na povrsini...
Može biti,vlasnik ne živi u selu dolazi da pomaže ocu pa mu ja pustim sliku kad sam u blizini Isto sam mu slao jesenas ,bilo je puno na površini semena,njiva je povaljana niklo je u toku dec i Jan ,šta je oštetilo te klice da li mraz ili manjak vlage u tom sloju što je trenutno suv ne znam.

Sad sam dosao iz obilaska nekih psenica, setva 22-23 Oktobra sorta Sofru, negde njihovo seme, negde moje, sejalica IMT posejano sa oko 140-150 kg/kj.
Predusev suncokret, tanjirano 2 puta kratkom tanjiracom, 150 kg/kj NP
5:30
Trenutno sasvim zadovoljan izgledom!
a5e6fda8cb5c68ef56a032ad927a74ad.jpg

0c6f9f7ea7af0ab4833de63bf370659e.jpg

4228788e9710b68d06ea30bab5dbdb31.jpg

eb3628f87f908ae8220a4437122ce8e0.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koja rezlika u napadima miseva prosle i ove godine, gde su nestali prosto ti svi glodari za godinu dana. I sta im se desilo prosle pa ih bilo toliko da se jedva spasavale psenice.

Prošle jeseni nije bilo magle a sada je ono oko nove godine a i nešto ranije bilo par dana izuzetne magle a kažu da ih magla tamani.

Koja rezlika u napadima miseva prosle i ove godine, gde su nestali prosto ti svi glodari za godinu dana. I sta im se desilo prosle pa ih bilo toliko da se jedva spasavale psenice.
izgleda svi se okupili kod nas...ja sutra moram jednu parcelu presijati zbog miševa
jedan kolega mi je vec od 100j jecma, presijao nekih 35-40

Kako izgleda ova psenica sada? Da li joj je ta prihrana azotom pomogla da se dobro izbokori? Bilo bi dobro da uslikas istu ovu njivu pa da okacis da vidimo koliko se promenila
Prihrana joj ta u principu nista ne znaci oko bokorenja, jer ima dovoljno hraniva, vise joj je kao dodatak da se ne mora žuriti sa prvom prihranom, ukoliko okasne padavine, kao sto je sad slučaj.
Stanje pšenice ponajviše zavisi kad je nikla, i kako je nikla, tako da je atar šaren po tom pitanju...
One manje, i pliće posejane su dobile po tamburi od naglih promena temperature, dok veće i dobro razbokorene u manjoj meri. Barem ovo što sam obilazio i video u našem ataru.
Ista parcela je u pitanju. Sad na slici koliko se može videti zbog odsjaja. Mraz je poprilično odigao zemlju, tako da ukoliko se uslovi steknu, preći će se sa kembridžom.
9ee176b5c48fa2c9389cc60dd2bf2f95.jpg
afe6c6aefebcf26be55ad8fa4b5fa0b9.jpg

Ogled gruber vs plug 2.godina!

Sjetva 14.10.2024 (u odnosu na proslu godinu psenica je ove godine dobila u tom periodu samo 1/3 kiše) tako da sam prezadovoljan sa svojom s obzirom da atar sto se tice psenice i jecma trenutno izgleda katastrofalno..

Ovako kad se gleda odavde nema neke ‘razlike’ al kad se prošeta njivom daleko lošija situacija na gruberisanom..
Zbog suse u od 10mj do sredine 12mj na gruberisanom puno losiji sklop, tj dogodilo se to da je pustilo klicu, poniklo i osusilo se (cca 25%) dok kod pluga smo uspili dignuti vlagu gore, al sva sreca sto je odmah i posijano u roku od 12h nakon oranja pa smo ju odmah i zatvorili vlagu pa je zasad situacija sto se tice stanja usjeva i kondicije bolja na oranom
Takoder na gruberisanom se vide vidljive posljedice mraza i druga stvar, ista situacija kao i prosle godine i sad se vec jos ranije vidi ‘blokada’ nutrijenata..
(+ zastita od trave na gruberisanom ce morati ici sigurno i sto prije! dok kod oranog mislim da cu moci preskociti i ove godine il ce ici sekator slabija doza 0,05 l/ha)
Na oranom zasad puno veselija i na oko ljepsa, cak u trenutnom stadiju mi izgleda bolja nego prosle godine..prosle godine razlika se je pocela vidjeti tek kasnije, a kasnije i prinos je potvrdio..

Ovo je ista njiva kao prosle godine koja je u petogodisnjem ogledu, samo sam ju sad podijelio na 4dijela, druge dvije polovice ide soja gruber vs plug
*imao sam ogled ove godine i gruber vs plug na laksoj zemlji al sam ovaj tjedan preorao i posijao proljetni jecam posto su tamo na gruberisanom misevi napravili katastrofu, falilo 50% sklopa najmanje…

c0874396ade9433c220713955fd7f5b3.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh