Pšenica 2024-2025

Za mnoge je i klasična Amazone misaona imenica a kamo li Horsh i slične.Seju ljudi rasipačima pa bude tip top kad se uradi kako Bog zapoveda.
Za mene je John Deere 750A baaba za sve pomenute sejalice, ima 2 u okolini, ono je perverzija kako usevi izgledaju.

Tu Johan Dereovu nisam gledao pa ne mogu da sudim, al recimo pored Vaderstadove, Tume je vrh vrhova. Izuzetna sejalica, al isto trazi za 3 m 150 ks.

Jel planira neko valjanje psenice i kad ? Nema kise u najavi a prilicno rastresito i meko u psenicama pa sam mislio da odradim jedan deo za par dana kad jos malo prosusi.

za nase uslove kupovina takve sejalice nema nikakvog smisla jer je neisplativa

mada kod nas sve naopako pa se zaduzi ko grcka,rodi mu 40m zita a on u minusu jer treba da se plati rata

Cime prskate psenicu ako ce postrno soja da ide? Mislim da mi je Secator zeznuo postrnu setvu prosle godine.

Jbg takva sejalica snizava cenu kostanja psenice odnosno pojeftinjuje proizvodnju jer smanjuje broj prohoda, u jednom prohodu sa jednim traktorom i covekom zavrsavate setvu, e sad da bi se mi mali opremili sa takvim orudjem potreban je masinski prsten onda ni jedna masina ne bi bila skupa, bila bi isplativa itd

Jbg takva sejalica snizava cenu kostanja psenice odnosno pojeftinjuje proizvodnju jer smanjuje broj prohoda, u jednom prohodu sa jednim traktorom i covekom zavrsavate setvu, e sad da bi se mi mali opremili sa takvim orudjem potreban je masinski prsten onda ni jedna masina ne bi bila skupa, bila bi isplativa itd
snizava je samo ukoliko ne racunas cenu za koju si je i kupio

takve sejalice su abnormalno neisplative osim ukoliko se poseje usluga preko 150-200 jutara

e sad ko ima viska love pa je kupi to je druga prica

John Deere 750a je no till ,ima 1 disk sa tockom za podesavanje dubine pored,i malog nagaznog tocka iza koji ujedno zbog ugla i zatrpava seme.Sve je to lepo,ali sejalica nema opciju ulaganja djubriva koliko znam.Po meni jako lose,jer nema logike da je sejalica za no till a da nema mogucnost unosenja v.djubriva odma prilikom setve.....
Meni i dalje najbolja no till sejalica je Sulky/Sky Easy drill model,isto 1 disk,jako dobri nagazni tockovi ,i prednji kopirni tockovi ,od 3m trazi 80-90ks iako ima oko 3.5-4t prazna bese.Moze da unosi djubrivo i seme ,ali posebnim cevima ,tako mozes i podesavati malo da seme ili djubrivo pada na nesto razlicitim dubinama,tj ne bude sve zajedno.Polovnih ima po stranim oglasima za oko 18-20k kao neke jeftinije.

Za tu cenu to je vrv unidrill ,easy drill je ipak drugacija.I koliko znam unidrill nema mogucnost unosenja djubriva,pored toga sto je i laksa,manji pritisak po bateriji,nesto drugacije baterije ima,i ko zna sta jos ....

Po meni to nije presudno.Sa dobrim rasipačem za dan možeš razbacati hektara i hektara veštaka.Sve te sejalice nemaju spremnike za veštak niti provodnike i ulagače od inoxa a s' obzirom da imaju i godina rada iza sebe pretpostavljam u kakvom je to sve stanju.Tu traktor od 80-90 ks nema šta da traži u njivi.

Ok azot ,ali kako u no till da razbacas po povrsini fosfor,kalijum ...mora uz sejalicu,tj prilikom setve to uneti.Ali ako vec ima obrade neke da se tipa zatanjira djubrivo,onda nema potrebe za teskim no till sejalicama,tj sve one seju u sta hoces,moze i u obradjeno,ali cemu potrebe placati skupo sejalicu,pa jos svu tu tezinu vuces velikim traktorom a vec si pre nje vrsio neku obradu na njivi.
Imaju neke sejalice to sve od plastike,dozatori,dole medju diskovima oni ulagaci,ok ako je 1 disk onda nema,cak i plasticne bunkere imaju za djubrivo,seme,tu nema sta da rdja.
Eno na kp vec neki mesec ima Agria ona no till ,kao clan Mindjusar sto je imao,cak vidim pise NS lokacija,ko zna mozda je i njegova ...Nzm koliko ta sejalica moze izgurati max pritisak po bateriji,ne mogu naci nista o njoj na netu.

Drugar koji mi je sejao i prošle i ove godine je imao onu američku Great Plains pa je prodao i kupio Vederstadt koju je koristio samo 1-2 g. i prodao je i sada seje sa Amazone kombinacijom roto drljača ispred i sejalica pozadi.Nosi je sa Štajerom od 165 konja.
Mislim da je ta Great Plains sejalica sada kod člana Boderlica.
Išao u petak malo da trujem miševe.
A ova pšenica je sejana na plitko tanjirano sojište sa Plamet sejalicom.
0e120b920a34e2fb2005814508368ae3.jpg
6892cfe841c7af90536494cdea5494bc.jpg

Poslednja izmena:
Tri dana sam u ataru,Vadim uzorke pa obilazim pšenice ,repice.
Kod nas najbolje pšenice što je sejala jedna Potigenrova Terasem top sklop i nicanje.
Evo jedan drugar pored mene slao sam mu slike,IMT sejalica,rano posejano nicanje koje je uhvatilo vlagu je bilo katastrofa .Puno ima zrna koja su krenula i osušila se.
80%pšenica u ataru je u ovoj fazi.

IMG-2262.jpg
Sejano rasipacem u suvo 10-og novembra BG IKONA 320kg po hektaru , nikad problem sa plitkom setvom nisam imao a prinos sve zavisi do godinu i u kakvoj je kondiciji njiva obicno bude izmedju 5 i 7 tona sto je u nasem okruzenju vrh prinos. Ovih dana planiram da posejem 1 hektar ali sa 500kg/h takodje ovu sortu ozimo jaru

Nazad
Vrh