Pšenica 2024-2025

50 cm u HU

Kao sto sam vec pisao mi cemo probati na jesen nekoliko parcela na 25 cm sa sirokorednom sejalicom.

gWkBZJe.jpeg
Negde sam čitao za te medjuredne razmake, na 70cm, 50cm i 25cm. Gde 25cm može da ostvari podjednako dobar prinos, ali treba da su uslovi idealni, dok su se sa medjurednim razmakom od oko 18cm postiže skoro pa svake godine.
Prinosi o kojima se pisalo su maksimalni u tom području, dok na 50 i 70 su drastično manji. Jedino što je bilo izvodljivo valjda i usevanje soje izmedju reda.
Isto sam se interesovao oko nešto većeg razmaka i pneumatske sejalice zbog usevanja na istoj dubini, ali kad pogledam, ništa preterano to njoj ne znači, tako da treba gledati na što manje troškove, ali treba sve pokušati.

to na 70 i 50cm je promaseno, mnogi su probali...ono sto je vaderstad razvio sa preciznom zitnom sijacicom e to vec daje odlicne rezultate

dobijaju iste i cak vece prinose sa 50 kg/ha sjemenske pšenice a to je mislim cca 100 zrna/m2
u poljskoj rezultati prosle sezone mislim isli +1,5 t/ha vise u prosjeku sa 50 kg/ha sjemenske vs klasicne zitne i 220 kg sjemenske i daleko vece proteine nego kod klasicne zitne

to na 70 i 50cm je promaseno, mnogi su probali...ono sto je vaderstad razvio sa preciznom zitnom sijacicom e to vec daje odlicne rezultate

dobijaju iste i cak vece prinose sa 50 kg/ha sjemenske pšenice a to je mislim cca 100 zrna/m2
u poljskoj rezultati prosle sezone mislim isli +1,5 t/ha vise u prosjeku sa 50 kg/ha sjemenske vs klasicne zitne i 220 kg sjemenske i daleko vece proteine nego kod klasicne zitne
Jel imaš nekakve poveznice di to možemo pročitat?

Izmišljaju ljudi toplu vodu pa im posle đavo kriv kad shvate da je topla voda već izmišljena.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

bio sam vec postavljao linkove, i prije 2g i prosle godine mislim..imas raznorazne jutubere gdje su ameri to probavali na 50-70cm pa cujes detaljan info iz 'prve ruke' ...argentinci su uspili dobiti dobre rezultate na 30inca redovi (to je valjda 70-75cm) al s gmo psenicom i imali su u sezoni 3-4 prskanja od trave pa kad stavis na papir nije to bas nesto isplativo

probaj pa javi rezultate :)
ja znam da ja osobno nikad to ne bih probavao :D , posebno kod nas u EU kad sve vise zabranjuju pesticide itd
po meni bolje na gusce redove, u ovakvim susnim godinama i proljecu mozes lako ak imas srece da preskočiš herbicidni tretman u psenici/jecmu (al kod takve prakse ne smijes ostaviti strnjak do jeseni, neobraden)
probao je kolega i na 25cm al problem korovi tj vise nasa mikroklima, kad sve vise periodi u 2 i 3mj s jako malo kise i psenici fali vlage da ona krene da sastavi redove da se izbokori dobro pa se na kraju boris sa korovima...te godine kad je kolega probavao, imao srpanjku, ostala niska, mala, rijetka, u zetvi ne znam jel bila visine 30cm

Uraditi prihranu psenice ili cekati i dalje, javljaju jutarnji mrazevi da li ce se rastopiti urea tako?

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Sad su dobri uslovi da se baca suva je zemlja i nije mnogo toplo dnevna ne prelazi 6-7 stepena ne bi trebao da ispari azot i javljaju neku kisu krajem nedelje

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Ja sam hteo danas da bacim, ali nisu sigurne padavine u cetvrtak. Pomerio sam bacanje zbog vetra za petak ako se u subotu budu crtale padavine kao sto su sad.... Muka ziva gledaj vetar, gledaj mraz, gledaj kisu/sneg. Uklopiti jos posao sa svim tim nemoguca misija....

Nazad
Vrh