Pšenica 2024-2025

Pre par godina kada je al dahra uzela pkb radili su par parcela psenice na 25, to sam samo te godine video na njihovim njivama i vise nikad..

To ne znaci nista,sem ako ih nisi pitao koji je tacno razlog sto su prestali sa setvom na 25,ovako je sve beskorisno i pricati o tome,moze biti milion razloga sto su odustali od toga,i ni jedan ne mora biti bas losiji prinos.

Da imam koga da pitam, pitao bih sigurno, ko ima nekoga neka nam proveri znacilo bi svima. Nisam ni rekao da je zbog prinosa, ali razlog sigurno postoji..

Moja pšenica gde je bio suncokret, skoro pa odlična. Gde je bio kukuruz- osrednja. Nije se moglo baš sve dobro samleti.

Sve je tako urađeno, velika vučena tanjirača i Torpedo RX 170 u dva prohoda, pa onda ferga još tri puta sa malom tanjiračom, pa gaspardo sejalica 4 metra i kembridž valjak posle. Otišlo para u pm... Valda će se i to lepo popuniti posle ovih par toplih dana. M

Kakve veze ima sejalica bilo da je gaspardo ili je olt neka.4 ili 44 metra sirine ,ako nema pritisak po disku nema dobre setve u prljavoj njivi.

Ne mora da znaci, godina ce pokazati. Ako bude povoljna godina bolje ce proci oni sa boljim sklopom i ravnomernim nicanjem jer tu nikad nece biti dobar sklop i nicanje kao tamo gde je spremanje i usevanje uradjeno "po knjizi".

Sve je tako urađeno
Onda je ili isušena površina sa prevelikim brojem prohoda (nzm kako je izgledalo posle 2 tanjiranja vučnom, možda je trebalo onda posejati da se uhvati vlaga) ili je sejalica sa jednim diskom pa je loše posejala tj ne može da poseje duboko. Doduše možda ni majstor nije obratio pažnju na dubinu setve. Mada obično Kembridž valjak ispravi neke greške, podigne vlagu gore pritisne seme i zemlju oko semena da ostvari bolji kontakt..... Slike bi puno pomogle ali od samog početka. Da se videlo kako izgleda tanjiranje, setva.... Sad za ovu godinu je kasno, ali da se ne napravi ista greška sledeći put.

1 disk uz dobar ugao,lakse ide u zemlju nego 2 diska tipa disk pored diska.Mnoge no till sejalice imaju 1 disk i raonik mali pored,druge imaju disk ispred diska ali nisu toliko prisutne kao ove prve.

Evo da i ja podelim iskustvo sa vama:
Godinama sejem psenicu na 70cm,jedno spartanje i kad krene da klasa,mi je zagrnemo,prinos isti kao i kod ovih sto seju sa žitnom sejalicom,samo je razlika,tj. Usteda sto ja skidam sa kukuruznim adapterom ili sa beracom i onda te klasove rokam u ambar pa posle krunim po potrebi....
Eto i od mene jedna poucna.

Evo jedne parcele gde je doslo do greske u koracima :ROFLMAO:. Tina je spremala i slucajno pritisnula rucicu i spustila rotor nadole pa samim tim tanjiraca nije ulazila koliko treba. U dolji se primeti mnogo zetvenih ostataka i retko nicanje dok je na bregu gde je laksa zemlja usejao Gaspardo ko da je normalno spremljena zemlja.

OmgK2Vv.jpeg

1 disk uz dobar ugao,lakse ide u zemlju nego 2 diska tipa disk pored diska.Mnoge no till sejalice imaju 1 disk i raonik mali pored,druge imaju disk ispred diska ali nisu toliko prisutne kao ove prve.
Da, ali sejalica koja je sejala kod Ace ako i jeste sa jednim diskom sigurno nije no till tj takva o kojoj ti pišeš. A da te idu bolje u zemlju, to se slažem. Al i koštaju u pm..... Običnom smrtniku se ne isplati kupovina takve sejalice.

Nazad
Vrh