Pšenica 2024-2025

Danas sam prosetao da pogledam neke parcele gde je nicanje bilo lose. Polako se to popunjava i kada se pogleda izbliza vidi se da izlaze nove biljke.

JfGuSPc.jpeg

LN9dary.jpeg

Vaderstad,jako mi se dopada kako seje ,ti dupli redovi nakon kojih ide točak i sabija ih. Takođe dosta i precizna što se norme semena tiče i dobro pokrije zrno.Ne treba dodatno prelaziti drljačom i slično.Jedina je mana što je nosi traktor od 150 ks, plus ona sama je dosta teška tako kad je vlažno zemljište ne može da baš radi savršeno, ali ove jeseni kakvi su bili uslovi to je za nju bilo idealno.

Poslednja izmena:
Imao je moj drugar posle američke taj Vaderstsd i vrlo brzo i nju prodao i sad seje sa kombinacijom rotodrljača i disk Amazone.

Na zitnoj ne moze svaki drugi red da se zatvori ?,ako su na 12cm.Jos nisam video setvu psenice sa pneumatskom za kukuruz,ploce se moraju praviti posebno za psenicu ,jel znas kakve moraju biti,koji fi,koliko rupa ?.

Imao je moj drugar posle američke taj Vaderstsd i vrlo brzo i nju prodao i sad seje sa kombinacijom rotodrljača i disk Amazone.
Videćemo šta će na kraju reći kantar...
@Matić Ovde kod nas ima problema gde je sejao na orano tamo u oktobru mesecu.Pojedine parcele po meni se ne isplati ni ostavljati.....Kada je kišovita jesen onda bolje bude na oranom zemljištu a kad je jesen suva kao ova,onda setva na tanjira je nosi pobedu..E,sad budi pametan..

Dupla setva, pomeranje za 25 cm sa sejalicom na 50 cm.
Ako se ne varam kod tebe je 7 redova na 50 cm. To je zahvat 3.5 metra. U odnosu na žitnu dupli posao, a mislim da sa žitnom može i brže da se seje pa samim tim se još više gubi na vremenu. Podržavam, ok treba probati na nekoj manjoj površini. Ovo sad samo polemišemo... Mnogi su prešli repicu da seju tako. Jeste sporije dosta ali kažu nicanje je top...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

@Vlada015 Ovde odavno niko ne ore za pšenicu.Tanjiranje je glavni način obrade a po neko radi razrivačem.Kod mene na kukuruzu kao predusevu pšenice i ječmovi su lepo nikli dok je na suncokretu kao predusevu dosta šareno, izlazi i sada a šta će biti od svega toga videću.

Na zitnoj ne moze svaki drugi red da se zatvori ?,ako su na 12cm.Jos nisam video setvu psenice sa pneumatskom za kukuruz,ploce se moraju praviti posebno za psenicu ,jel znas kakve moraju biti,koji fi,koliko rupa ?.
Drugar ima visak ploca za repicu pa cemo povecavati rupe dok ne dobijemo odgovarajucu.

Ako se ne varam kod tebe je 7 redova na 50 cm. To je zahvat 3.5 metra. U odnosu na žitnu dupli posao, a mislim da sa žitnom može i brže da se seje pa samim tim se još više gubi na vremenu. Podržavam, ok treba probati na nekoj manjoj površini. Ovo sad samo polemišemo... Mnogi su prešli repicu da seju tako. Jeste sporije dosta ali kažu nicanje je top...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
9x50 cm je kod mene ali bi sejao sa drugarevom sejalicom zbog ploca. Naravno ovo ce biti samo eksperiment tako da ne znaci nista trajanje setve.

Kod nas jos samo dvojica seju repicu sa zitnom ostali svi sa sirokorednom na 50 cm.

Nazad
Vrh