to se nesparta nego se poseje soja izmedjuEvo da i ja podelim iskustvo sa vama:
Godinama sejem psenicu na 70cm,jedno spartanje i kad krene da klasa,mi je zagrnemo
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
to se nesparta nego se poseje soja izmedjuEvo da i ja podelim iskustvo sa vama:
Godinama sejem psenicu na 70cm,jedno spartanje i kad krene da klasa,mi je zagrnemo
Jos nisu izmislili film o takvoj setvi pseniceEvo da i ja podelim iskustvo sa vama:
Godinama sejem psenicu na 70cm,jedno spartanje i kad krene da klasa,mi je zagrnemo,prinos isti kao i kod ovih sto seju sa žitnom sejalicom,samo je razlika,tj. Usteda sto ja skidam sa kukuruznim adapterom ili sa beracom i onda te klasove rokam u ambar pa posle krunim po potrebi....
Eto i od mene jedna poucna.
Bilo nekad, mnoge je povećanje ozimih kultura spasilo propasti u zadnje 3-4g (ko je shvatio na vreme) a sad se ponaročito vidi po površinama ove godine.Što se tiče profitabilnosti jeste da je manji profit zato što nemožemo svi da ostvarimo prinos od 8-10t po ha a zar imaš profita sa 500-1000kg soje po kj ili 1000-4000kg kukuruza po kj i normalno na arendi je to tek problem (200-300 evra po kj).Moraš priznati da sad je pre moguće ostvariti bolji prinos sa ozimim nego sa jarim kulturama a o predusevu da ne govorim, na strnjiki uvek imam bolje prinose nego na ostalim kulturama a o čišćenju parcela od korova da se nepriča koja je postala umetnost sada.Nije bolja profitabilnost ali je bolja stabilnost a za mene i dobar deo gazdinstava je to bitno koji zavisimo od arende.Psenica nam socijalna kultura, sejemo da prezivimo ili da bude poboljsivac plodoreda, a mehanizacija za nju kao za sve ostale redovne kulture.
Kojih pet kultura gajite?2023 me oterala u minus sa 200e/kj, ove godine na prinos 37m/kj i ulog 75 000din/kj imam neke poluzarade.
Truj miseve po blatu, pali masine u januaru za prihranu,, vrsi je na +40 i na kraju corak, nikad nisam od nje nekih postenih novaca zaradio.
To je samo moje misljenje i zakljucak, ne govorim o krajevima de je ona presudna u plodoredu i de je ljudi seju po 50%. Za nas koji vrtimo bar 4 ili 5-to polje ta mehanizacija je cist luksuz.
E a sad vidi računicu gde je ulog 15 crvenih po kj, (minimalna obrada zemljišta, seme tavanuša, prihrana samo 100kg uree i prskanje samo protiv korova meteorom) a na kraju takva pšenica rodi 2-2,5t/kj u iole normalnoj godini u najgorem slučaju.2023 me oterala u minus sa 200e/kj, ove godine na prinos 37m/kj i ulog 75 000din/kj imam neke poluzarade.
Truj miseve po blatu, pali masine u januaru za prihranu,, vrsi je na +40 i na kraju corak, nikad nisam od nje nekih postenih novaca zaradio.
To je samo moje misljenje i zakljucak, ne govorim o krajevima de je ona presudna u plodoredu i de je ljudi seju po 50%. Za nas koji vrtimo bar 4 ili 5-to polje ta mehanizacija je cist luksuz.
Videli bi i vi sa repom kao vecina kod nas prosecan rod 2024. oko 15t repe plative po kj. a ima i koji su imali od 5-8t po jutru.Kad od onih 75 crvenih imam zakup i kombajn u strukturi troska 50%, pa dodam jos 15 crvenih to sto bas mora dolazim na 50 crvenih a to prevazilazi te 2-2.5t i onda moram da podizem prinos.
Petopolje su mi soja,psenica,kukuruz,repa,suncokret.
Može redosled, zanima meMislis da sejem tim redosledom?