Pšenica 2024-2025

Takvom nekom logikom sam se i ja vodio kada sam kupovao sejalicu.
Tražio sam šta je najjeftinije a da može sejati i uljanu repicu i da ima što veći pritisak po bateriji kako bi mogla da useje ječam, pšenicu u lošu pripremu.

Moje misljenje za jecam,psenicu nema nikakve veze sejalica. Moze i najjeftinija Olt gama od 500e da poseje i bude odlican prinos.
1. dobra priprema
2. da pada kisa posle setve sto ranije

Evo da i ja podelim iskustvo sa vama:
Godinama sejem psenicu na 70cm,jedno spartanje i kad krene da klasa,mi je zagrnemo,prinos isti kao i kod ovih sto seju sa žitnom sejalicom,samo je razlika,tj. Usteda sto ja skidam sa kukuruznim adapterom ili sa beracom i onda te klasove rokam u ambar pa posle krunim po potrebi....
Eto i od mene jedna poucna.
Jos nisu izmislili film o takvoj setvi psenice😂 Ne znam samo u kojem zanru da ga smeste! Verovatno u SCI!

@Mr.Paor E al kad kiša pada kad ona hoće a ne kada nama treba.... Da ona pada po porudžbini ihhhhh, onda bi i ciklonom mogli sejati. Međutim...
A znaš i sam da od padavina zavisi i kvalitet pripreme. Padavina normalnih nema već duže vreme pa kada zasuši leto i jesen, tu treba biti umetnik da uhvatiš i ono malo vlage što ima. Ako ima.

Psenica nam socijalna kultura, sejemo da prezivimo ili da bude poboljsivac plodoreda, a mehanizacija za nju kao za sve ostale redovne kulture.
Bilo nekad, mnoge je povećanje ozimih kultura spasilo propasti u zadnje 3-4g (ko je shvatio na vreme) a sad se ponaročito vidi po površinama ove godine.Što se tiče profitabilnosti jeste da je manji profit zato što nemožemo svi da ostvarimo prinos od 8-10t po ha a zar imaš profita sa 500-1000kg soje po kj ili 1000-4000kg kukuruza po kj i normalno na arendi je to tek problem (200-300 evra po kj).Moraš priznati da sad je pre moguće ostvariti bolji prinos sa ozimim nego sa jarim kulturama a o predusevu da ne govorim, na strnjiki uvek imam bolje prinose nego na ostalim kulturama a o čišćenju parcela od korova da se nepriča koja je postala umetnost sada.Nije bolja profitabilnost ali je bolja stabilnost a za mene i dobar deo gazdinstava je to bitno koji zavisimo od arende.

2023 me oterala u minus sa 200e/kj, ove godine na prinos 37m/kj i ulog 75 000din/kj imam neke poluzarade.
Truj miseve po blatu, pali masine u januaru za prihranu,, vrsi je na +40 i na kraju corak, nikad nisam od nje nekih postenih novaca zaradio.
To je samo moje misljenje i zakljucak, ne govorim o krajevima de je ona presudna u plodoredu i de je ljudi seju po 50%. Za nas koji vrtimo bar 4 ili 5-to polje ta mehanizacija je cist luksuz.

2023 me oterala u minus sa 200e/kj, ove godine na prinos 37m/kj i ulog 75 000din/kj imam neke poluzarade.
Truj miseve po blatu, pali masine u januaru za prihranu,, vrsi je na +40 i na kraju corak, nikad nisam od nje nekih postenih novaca zaradio.
To je samo moje misljenje i zakljucak, ne govorim o krajevima de je ona presudna u plodoredu i de je ljudi seju po 50%. Za nas koji vrtimo bar 4 ili 5-to polje ta mehanizacija je cist luksuz.
Kojih pet kultura gajite?

E a sad vidi računicu gde je ulog 15 crvenih po kj, (minimalna obrada zemljišta, seme tavanuša, prihrana samo 100kg uree i prskanje samo protiv korova meteorom) a na kraju takva pšenica rodi 2-2,5t/kj u iole normalnoj godini u najgorem slučaju.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Sale ljudi naprosto ne znaju kakva je susa zadesila nase krajeve i to vec godinam, a vas tu u centru Vojvodine jos i po najvise.
Ne zameram nikom, niti zavidin, a po najmanje zelim da dozive ovo sto smo mi. Soja je umrla kod nas u poslednje tri godine. Bilo je parcela gde je bilo solidnog roda, ali globalno ovaj deo je pretrpeo ogromne stete od suse i od onih razornih oluja.
Dobar deo Srema i Juznog Banata su za nas ovog trenutka "Holandija". Realno zaostajemo za tim delovima izmedju 10 i 20 godina. To jest toliko bi nam bilo potrebno da ih stignemo, ako bi od sad pa na dalje uvek imali nesto bolje prinose.
Ovde je bas tuga. Inace smo dosta nerazvijeni, slaba industrija, ljudi putuju u NS da rade (Aptiv i slicne destinacije).
Jos jedna ovakva godina i nece pomoci ni najbolja psenica.
Inace za sad je psenica u solidnom izdanju, ima padavina solidnih. One koje su posejane do 15.10. su skroz zatvorile i izbokorile se, a ove sejane posle polako popunjavaju povrsine. Ovih para lepih dana je sigurno malo poguralo psenicu. Vidmi sad posle ovih danasnjih padavina ide malo duzi suvlji period. Mozda bi trebalo iskoristiti priliku i prihraniti psenicu ureom.

Kad od onih 75 crvenih imam zakup i kombajn u strukturi troska 50%, pa dodam jos 15 crvenih to sto bas mora dolazim na 50 crvenih a to prevazilazi te 2-2.5t i onda moram da podizem prinos.
Petopolje su mi soja,psenica,kukuruz,repa,suncokret.

Kad od onih 75 crvenih imam zakup i kombajn u strukturi troska 50%, pa dodam jos 15 crvenih to sto bas mora dolazim na 50 crvenih a to prevazilazi te 2-2.5t i onda moram da podizem prinos.
Petopolje su mi soja,psenica,kukuruz,repa,suncokret.
Videli bi i vi sa repom kao vecina kod nas prosecan rod 2024. oko 15t repe plative po kj. a ima i koji su imali od 5-8t po jutru.

Nama je psenici i uljana repica bila spas i 2023 i 2024 godine

kukuruz 2t, suncokret 1t po kj..i cao

Dosta skupa i zahtevna proizvodnja u odnosu na ostale kulture.Smanjio sam površine pod pšenicom za 50% a povećao ječam.

Lepo sam napisao da pisem za moj slucaj i moj atar.
Ne mogu reci da je za pesak po bregovima Vojvodine bolja secerna repa od suncokreta,psenice ili uljane repice.

2024
psenica led otukao uz susu prosek 3,2t hektru
jecam 5,6 t po hektru al malo da pokrije troskove
repica 730 kg po hektru
kukuruz 2,1 t po hektru za ono sto sam ovrsio negde se kombajn neje isplatlo terati pa je i manji prinos ak bi racunao sav posejan kukurz
soja 370 kg po hektru ovrsene a kombajn nisam terao na trecinu parcela pod sojom
suncokret 1050 kg po hektru da nije jedan deo atara zahvatila oluja bio bi prosek 1,5 po hektru
repa 0 t probano na par njiva uterati vadilicu i odustali
kod nas kraj bavljenja ovom kockom je blizu..

Nazad
Vrh