Pšenica 2024-2025

Evo kod mene juce posle ovih kisa vidim da vec dobro tera klicu. Sva zrna su sada lepo nabubrila. Za par dana eto nje napolju. Pogoduje i ovo otopljenje. Greje se zemlja brzo. A i noci nisu hladne bar kod mene u kraju.

Ljudi dal ce biti sta od ove psenice sto se jos ne zeleni aa klijala je,verovatno treba neki suncan dan
Prvi put imam slucaj sa ovakvim stanjem psenice u decembru

Apsolutno ne mora da znači da će manje roditi. Lude godine su ovo....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Ne mora, zato sam i napisao do kraja ko zna, ali ako je iole malo normalna godina nikada kasnija setva ne može dati koliko ranija tj u nekom optimalnom roku setva. I pod uslovom da su njive u istoj kondiciji. Ako je neka nakaradna godina razlika u prinosu će biti minimalna.

I moja psenica izasla mozda 50% ostalo cekalo u suvo, sad vidim nabubrelo zrno i krenula klica ali sporo jako izlazi napolje.

Prosle godine ono koje je nicalo u decembru najvolje bilo. Ono koje je niklo lepo, odmah nakon setve, bilo najlosije.

Na onih 20 stepeni tokom maltene celog novembra cikade su radile punom parom. Dosta ljudi je ovde prskalo pšenice, naravno onim vrednim sto su posejali na vreme i psenica je uredno nikla.
E sad, videće se u proleće šta su cukade uradile i jesu li uopste nešto uradile.
Može svašta biti.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kod nas je najbolja čak i vrhunska pšenica bila ona iz ranih rokova setve dok ona iz decembarske setve ne tako jer se između ostalog nije uopšte izbokorila.

Мени на пример пшеница сејана 25.10 гадно подбацила, док је она сејана 15.11 дала екстра принос за ову годину. Е сад ова прва сејана рана сорта је упала у онај неки сушни период, док ова касно сејана је и касна сорта била и време наливања се десило у оним кишним данима. Па се коцкице склопиле за каснију сетву.

Zbog cega je tako bilo ?.
Ako mene pitas mislim da je to zbog bolesti, to jest virusa koje prenose cikade. Posle toga onih prvih prolecnih gljivica itd. naprosto psenica je bila mnogo bolja nego ova sto je nikla u oktobru.
Razlika na prolece je bila i vise nego ocigledna po bolji prevashodno. Ta psenica je vrlo cudna biljka i mislim da su ove danasnje psenice mnogo blize jecmovima nego nekadasnjim psenicama, a znamo da jecmovi vise vole malo kasniju nego raniju setvu. Ima tu svega i svacega, a najvise ima srece hteo to neko da prizna, ili ne.

Nazad
Vrh