evo ja mogu potvrditi...al ocekivano, prijatelj mi radi u firmi poprilično velika, ove godine kaze ne zna jel su prodali trecinu sjemena pšenice i ječma, neznaju kud ce s toliko robe..zadnje tri jako loše, ljudima prekipilo, vecinom se samo tavanusa sijala ove jeseni
a predstavnik te firme i jos par vecih firmi za sjemensku proizvodnju su imali sastanak s ministrom gdje je to dogovoreno, da od sljedece godine nema vise tavanuse....odredit ce se norma po ha, ak sijes toliko ha moras kupiti toliko kupovne i predati taj papir o kupovini ak hoces poticaj primiti!
sto kaze susjed, bit ce kao i sa sojom...kupovat cemo kupovno samo zbog papira, sijati i dalje nasu tavanusu a kupljenu kupovnu zamijesat s nasom merkantilnom i vratit im nazad u zetvi hahah
ove godine s kupovnom sojom npr bilo jako punooo problema s klijavoscu....dok npr ne mogu reci, ove godine sto sam sijao usluzno psenicu mozda i najbolja kupovna u zadnjih 6-7g sto sam vidio...dok prosle godine kupovna psenica daleko najgora ikad
*ps. Tako da od sljedeće godine možemo očekivati lagano još veću cijenu kupovne pšenice, bar 10%...sad će razlog velike cijene sjemenske biti ''ponuda-potražnja'' hahah