Pšenica 2024-2025

Da se ne sekirate, nisam pravio stalne tragove po psenici, vidi se da su vec ostavljeni. Spartao sam stalne tragove po uvratinama da bi ih poravnao jer je puno ljuljalo kad se krece traktor po njima, da nebi pokidao grane ili prosipao djubre iz rasipaca, jednostavno poravnao sam put kad je vreme vec dozvolilo. :cao:
Sto bi se sekirali ,samo nagadjamo.

Da li si radio neki ogled i da se bolje pokazalo? Ja nesto razmisljam o tome da bacim 30% azota sad jer sam osnovno razbacio samo 5% azota.
Bolje se pokazalo jer u proleće usled nedostatka padavina nikako da se utrefi vreme prihrane, mnogo je gubitaka i neiskorišćenog azota.
Ptijatelj baca 100 mapa i 100 uree po jutru u jesen i onda doda kad i koliko može u proleće i ima extra žito,par ljudi su ga kopirali prošle jeseni (koji nisu baš imali neke prinose ranije) i imali su extra žito letos,kod nas to extra je 45 po kj,prosek roda u našem ataru ne verujem da je bio 35-6 metara.
Naravno ovo baca pred tanjiranje pre setve.

evo ja mogu potvrditi...al ocekivano, prijatelj mi radi u firmi poprilično velika, ove godine kaze ne zna jel su prodali trecinu sjemena pšenice i ječma, neznaju kud ce s toliko robe..zadnje tri jako loše, ljudima prekipilo, vecinom se samo tavanusa sijala ove jeseni
a predstavnik te firme i jos par vecih firmi za sjemensku proizvodnju su imali sastanak s ministrom gdje je to dogovoreno, da od sljedece godine nema vise tavanuse....odredit ce se norma po ha, ak sijes toliko ha moras kupiti toliko kupovne i predati taj papir o kupovini ak hoces poticaj primiti!
sto kaze susjed, bit ce kao i sa sojom...kupovat cemo kupovno samo zbog papira, sijati i dalje nasu tavanusu a kupljenu kupovnu zamijesat s nasom merkantilnom i vratit im nazad u zetvi hahah
ove godine s kupovnom sojom npr bilo jako punooo problema s klijavoscu....dok npr ne mogu reci, ove godine sto sam sijao usluzno psenicu mozda i najbolja kupovna u zadnjih 6-7g sto sam vidio...dok prosle godine kupovna psenica daleko najgora ikad

*ps. Tako da od sljedeće godine možemo očekivati lagano još veću cijenu kupovne pšenice, bar 10%...sad će razlog velike cijene sjemenske biti ''ponuda-potražnja'' hahah
Bio neki dan na predavanju o eko normama i ostalo vezano za dobijanje poticaja, nista o farmerskom sjemenu nije receno. Mozda je to samo zelja nekih. Receno je da su vecina bez potrebe kupovali certificirano sjeme soje za pokrovne usjeve da bi zadovoljili "ugar" i jos neke eko norme , mogli su posijati i svoju psenicu ili jecam. Takodje da se za isplatu subvencija 70% osiguranja mora vlasnik sam elektronski da podnosi zahtijev do nove godine , odnosno ako ima povjerenje moze da da nekom elektronsku karticu ako je aktivirana , ali kako to nije kao podnosenje zahtijeva za poticija dovoljna sifra vec treba elektronski potpis preko banke ili e gradjana ili slicno, tako da daju samo ljudima u koje imaju povjerenja.

Ako bude kise sutra i u petak tek onda mogu da se nadam da ce moja psenica da nikne. A pr god sam je posejao 1.12. Ce da bude na isto. Samo sam ovu posejao krajem 30.okt

Kod nas što je sejano do 20.oktobra,dobro je niklo,tj. zavisi kako je spremano.
Posle 20-og jako loše ili nikako.

Ljuša tako je i kod nas, pobegla je vlaga iz gornjeg sloja i nicanje je loše ko je plitko posejao.

Јуче ухватио да је нешто никло. Сетва 29. октобра.

1f8glbm.jpeg

Nazad
Vrh