Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam sada mozda glupo pitanje,ali ko pita ne skita. Imam psenicu u parcelu od 5 hektara,nikada bolju psenicu nisam imao,prosle godine je bio kukuruz za silazu u kojem travka jedna nije bila pa sam odustao od prskanja protiv trave jel i u psenici nema trave ni malo. Pitanje je da li je sada prskati protiv bolesti i insekticidima preventivno ili ne.Zao mi da je gazim jos rakovica niska sve cu povrljati (a prskalica 8m).Visine je oko 1m.
Za sada nisam primetio nikakve bolesti ili stetocine.
Druze moj ti je savet da je zastitis,ja sam tako mislio pre dve god isto i na kraju fuzarium je odradio svoje..od tada prskam i ne razmisljam

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Sutra nastavak. Sve je solehio. Interesantno da ona sejana dve nedelje kasnije pre cvetala. Ali ona nije ni osetila mraz. Ranija setva je bas bila oprljena od mraza i evo sad kasnije i cvetala.
cf052a0440f6674ad20f8553953c2ba3.jpg
7cba29cf5121b656d14c7512a8043244.jpg

Poslednja izmena:
Jednu parcelu mi divlji ovas razvalio i to pred usev bio kukuruz i mislio sam da sam ga unistio i nisam ga prskao u prvoj zastiti sa palasom,kad sam otisao dobro nisam pao u nesvest.. A komsija preko puta njiva prepuna dal ga nije vetar preneo kod mene

Svuda ima tog divljeg ovsa, tako da to nije slucaj samo kod tebe, takodje Palas je slabo nesto uradio posao, prilicno ima livadarke i ostalih uskolisnih korova po njivama.

Svuda ima tog divljeg ovsa, tako da to nije slucaj samo kod tebe, takodje Palas je slabo nesto uradio posao, prilicno ima livadarke i ostalih uskolisnih korova po njivama.
Ma ovo nije normalno druze vise,gde sam mislio dance ga biti radio sam sa palasom i tamo nema..obicno gde je predusev kukuruz nema ga u zitu sl godine a sad pa ko zinat ga ima..znaci i kod vas ista prica

Ne znam sta mi je ciniti, obisao danas jednu parcelu koja je podeljena na Basmati i Apilco, vala solidno je cvetala, da li ce joj smetati nesto ako u punom cvetu odradim fungicid+insekticid ? Ne znam koliko ce se na slikama videti cvet ali bas sam zagledao sva je procvetala.

Prva slika Basmati, nije mi jasno sta se ovde desilo, ozbiljna razlika u ova 3 prohoda sejalice sa leve strane, odradjeni na kraju posto sam sejao okolo da bi podelio njivu, bujniji je i za oko 10cm vislji od ostatka, da li je moguce da je poslenji dzak koji sam sipao bio nesto drugaciji ? Desno se vidi malo i Apilco, drugacije je boje.

Druga slika Basmati izbliza.

Treca slika Apilco izbliza, na istoj parceli, deluje nesto zelenije od Basmatija..

image.png

image.png

image.png

Juče oprskao sve pšenice, jedan deo atara vidno slabiji. Avenuw nekako najtanji, Anapurna standardno dobra, Aneri za sad favorit. Aneri je sav na oranom kukuruz, i najmanje je patio od onog mraza. Najvišlji je bojim se da če biti pologa ako malo dune. Pa slikasa jedne njive.

ako bude sreće, danas idem u zaštitu, 7 dana se nije moglo u njivu, danas nedjelja, uzas.....

Ja sam juče prskao psenicu u cvetanju. Solidno pogodjen termin, bojao sam se vlage u njivi, ispalo da se u polju možda može i špartati, lepo upila zemlja kišu. U pšenici čiste gume, ništa sr ne lepi.

Da li se moze psenica uzgajati na vecim povrsinama BEZ ikakvog prskanja? Znaci - ni protiv bolesti, ni protiv insekata ni protiv korova?

Misljenja sam da ne moze, ali ipak da pitam strucnjake

Odrađena zaštita u cvetanju, Apilco i Anapurna. Apilco mi se baš sviđa.Ima karakteristične tačkice po listu kao sortnu osobinu i tamnu crnu boju.Visok je do pojasa, izrastao je dosta od početka klasanja jer je bio do kolena.Nemam slika, snimao sam klip pa sam se dohvatio teme o deklarisanom semenu sa primesama ječma pa sam sve i svašta spomenuo što nije baš prijatno za uši pa neću dizati post na Y.T.

Jel ima smisla raditi zastitu od fuzariuma (iskljucivo fuzarium jer zastavica je odradjena) ako vec cvjetna bijelo (ne vise zuto) vec 3 dana a prije srijede cetvrtka necu moci u njivu jer javlja 6 ms vjetar Nin stop plus moguca kisa)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh