Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako rjesiti ove vodoleze, imam na dve njive istu situaciju, mjesto gde lezi voda je kao posuda, zemlja nista ne upija?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Drenaza , al to je za nas jos spansko selo . Jel ti to na brijegu ili u dolini ?
U ravnici pored Turjanice, pomogli bi kanali ali ne mogu izvesti odvod zbog tudjih parcela
Nekako mi se cini da bi bilo bolje kad bi ostavio u jesen neuzorano pa oro pred sjetvu, mislim da bi na taj nacin zemljiste bolje propustalo vodu

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Za te situacije gdje je ne moguće izvesti drenažu jedino rješenje je bušiti rupu.
Cilj je probiti taj nepropusni sloj i doći do šljunka. Ako nije duboko taj propusni sloj onda može i bager da iskopa pa natrpati kamenja i zagrnuti.
Problem može biti ako je rijeka blizu pa prije nego izlije počne da puni tu depresiju. I to se može riješiti.

Moze i to . Imam zemlje kao kod tebe . Nasi stari su imali stotine godina iskustvo sa takom zemljom . Recimo kukuruz , sto krace vegetacije , stodanac sto se nekad govorilo i sjetva u drugoj polovini maja , ne ranije . Treca po Djurjevu govorili su . Ili druga opcija oranje na male razore , pravljenje banketa . Ne truditi se da ti razori odvedu vodu , jer se erozijom pravi vise stete nego koristi , nego proljetno oranje pred sjetvu i na bankete . Ta zemlja moze fino da se spremi samo ne dati da se osusi.
Ima jos jedna fora sto mi rekao covjek a njemu neki prof iz Cacka .Nisam jos probao . U nizim dijelovima se izbuse rupe precnika npr 30cm , recimo svrdlom za bandere ili sl , dubine do sljunka ispod ilovace . Kod mene je to na 2 do 4m i spuniti krupnim sljunkom sakacem .

Sumnjam da ce podrivanje rijesiti problem . Hoce u situaciji manjih kisa , ali vecih ne . Sa druge strane morao bi svake godine podrivati . Podrivac radi 50cm pa nek je i neki mega do 70 cm . To nije dovoljno u njegovom slucaju jer nije u ptianju samo kompakcija ili pluzni djon , nego je od dubine 30,40cm pa do 2,3 ili 4m nepropusna ilovaca .

Vjerojatno neće riješiti problem, ali će sigurno olakšati. Imao sam par situacija gdje sam prolazio podrivačem kroz vodu na njivi, zaustavi mi traktor jer nema trakcije pa moram dizati podrivač, kako dižem podrivač diže se i zemlja, tačno se vidi taj plužni đon i vidi se da ispod njega zemlja može još dosta da upije vode
Rezultate ću znati tek ove sezone

Ja sam juče završio drugu prihranu sa 210kg/ha KAN-a. Jutros sam se konsultovao sa čovekom iz BASF-a i rekao mi da sačekam sa zaštitom jer ovo hladno vreme koje se najavljuje hoće da smanji dejstvo i herbicida i fungicida. Dakle kad se bude prolepšalo idemo i to da završimo. Trave ima dosta mada ne znam da li je sve izašlo jer je bilo i hladno pa nekim travama ipak pogoduje i malo toplije. Hemija je spremljena. A što se tiče uree ja je sipam u veće plastične sudove bar 2-3 dana ranije pre prskanja, tako da se skoro sva u njima istopi.

Bogami izuzetno cudan april,ako pogode prognozu nema prskanja pre 25 aprila sigurno.....do 5kg po jutru idem uree maksimalno,ne bih smeo da rizikujem sa vecom kolicinom

Ako se bude čekalo idealno toplo vreme, ima korov da pojede pšenicu, na većini parcela. Mislim da se mora, bar kod mene, startovati "oma".

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh