Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas u ataru dosta šareno stanje.Reprezentativnih pšenica gotovo da nema jer svakoj nešto fali.

aeed4e4d0cc898986e5a30e1325c999d.jpg

07bb953fd3a44f90111662d5cc65f62e.jpg

Da li je ovo neka bolest ili nedostatak fosfora?
Sorta je syngenta gabrio.

Mozda neko yara djubrivo.Sacekaj komentar nekog od iskusnijih ratara.Po boji mi lici da je to upitanju.Hoce tako i na kukuruzu kad je hladno.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Mada zavisi i kad si baco npk mozda treba vremena da proradi.Treblo bi brzo da se opravi samo bez nekog dodatnog djubrenja.

Za sledeci usev je najbolje uraditi analizu i zaorati potrebnu kolicinu npk.

aeed4e4d0cc898986e5a30e1325c999d.jpg

07bb953fd3a44f90111662d5cc65f62e.jpg

Da li je ovo neka bolest ili nedostatak fosfora?
Sorta je syngenta gabrio.
Ovakvih slucajeva ima kod nas dosta ali na starim psenicama ove koje su kasniji rok nemaju taj problem.Sve se desilo posle poslednjeg mraza, ne verujem da je nedostak fosfora,za sebe znam da sam bacio i Npk u setvi i njive si bas dobro nadjubrene ali samo gde je izlozeno vetru ima ovakve boje.

od nedelje javljaju opet dva dana minusa bar ovde kod nas,cak i do minus 3 to je veliki sok za psenicu,toplo vreme da mozes bukvalno u sorcu biti,pa je udaris hemijom,pa minus....tako je i prosle ko je pozurio,psenica se sokirala....jos ima ko odvali sa urejom bzv

Ovakvih slucajeva ima kod nas dosta ali na starim psenicama ove koje su kasniji rok nemaju taj problem.Sve se desilo posle poslednjeg mraza, ne verujem da je nedostak fosfora,za sebe znam da sam bacio i Npk u setvi i njive si bas dobro nadjubrene ali samo gde je izlozeno vetru ima ovakve boje.
Kriva reč je upotrebljena..nije reč o nedostatku fosfora u tlu..već neusvajanju tog fosfora iz tla..zbog nepovoljnih vremenskih uslova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh