Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jer vec preko 1000 hektara u mom selu je uraslo u trnje i korov i posumilo se.
Је ли Жељко, а како неку њиву која је зарасла у трње и жбуње, ту код тебе "приводе култури"? До које фазе запуштености можете да је доведете у ред са неким уобичајеним алатом и оруђима?

Pa nema neke racunice, ja bacam od 400-600kg/h ali imam prinose preko 6t, retko manje ovi koji bacaju 200 kg ureje i nista vise oni misle da imaju racunicu sa 2,5t/h.Ove godine bacicu malo vise vestaka jer su njive slabije ali psenica je potencijalno dobra i treba da se isprati maksimalno, opet kazem, videcu kasnije na prolece ona pokaze sve slabosti.Klasa zemljista je veoma bitna, nije svuda isto.Kod nas je na brdu bolja psenica nego u ravnici, nije to neko brdo, ravno je ali je nadmorska visina 150-200metara. U ravnici uvek imamo neki problem kvalitetom i prinosom.Neznam tacno koliko me kosta ali bez 500 evra tesko da mogu hktar da uradim mozda i vise.moze da da ostane 200-300 evra eventualno ali kada pogledas sa druge strane to je nista.Treba imati najmnaje 20hektara kod nas je cist promasaj ali nemamo gde, nemamo posede, nemamo mehanizaciju, nemamo uslove ali da nam zemljiste ne uraste u korov jer vec preko 1000 hektara u mom selu je uraslo u trnje i korov i posumilo se.
500 kg /ha Kana nije uopšte mnogo, čak je ispod donje granice jer tu ima samo 135 kg azota/ha, šta bacaš pred setvu, od osnovnog đubriva?

Taj je mnogo pametan sto te posavetovao za preventivu u februaru...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nisam nigde rekao da treba u februaru nego da je april kasno... moje misljenje je sa treba biti uradjeno kako smo i rekli kada se temperature ustale iznad 7 stepeni... i da to potraje par dana posle tretmana onda je nadam se to dobro.

[mention]diesel d-60 [/mention] Sam si napisao slusas zastitare, i kasno ti je u aprilu, ovo ti vec zvuci razumno... Al’ to je ono danas je rano, a sutra vec kasno...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prskace se ranije(Mart),ako nastavi da bude toplo.mada sam ja uvek i prskao krajem Marta,spremim za setvu pa prskam zita i repicu i onda polako u setvu,bez zurbe.Tu je problem ako bude uslova za bolesti,neka blesava godina,zbog velikog razmaka izmedju prskanja da ce se morati ubaciti i medju prskanje.

500 kg /ha Kana nije uopšte mnogo, čak je ispod donje granice jer tu ima samo 135 kg azota/ha, šta bacaš pred setvu, od osnovnog đubriva?
Baceno je oko 250kg NPK to je oko 40kg azota a sada videcu, oko 90kg azota u prvoj prihrani i oko 50 u drugo. To ce biti sigurno tako bez obzira na sve, sve je spremno samo da se odlepsa vreme

Је ли Жељко, а како неку њиву која је зарасла у трње и жбуње, ту код тебе "приводе култури"? До које фазе запуштености можете да је доведете у ред са неким уобичајеним алатом и оруђима?
Za vecunu je potreban Gusenicar jer uveliko raste bagrem a i mladi hrastovi neke njive mogu da se urade ali to su one koje su napustene pre par godina.Dosli su vec neki privatnici kupili su stotinu hektara krcili i sume i sve zivo, podigli su jabucare.Moze sve da se uradi

ef54492345ecca34242603583354c349.jpg
8fee0f7b60b4e67cd6718affb297c42f.jpg
1ed254e7caaec803c850818da4160df0.jpg

Simonida,posejano i povaljano 10.10.2020

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh