Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
О Бого, данас сам и ја успео да посејем 'шеницу и то баш ненадано.

Јавио јурос човеку који ми сеје да сам њиву спремио, а он ми по' сата касније дао узбуну, па смо од поднева сејали. Посејали сто кила "Фоксила" Ц1 "за пелцер" и петсто кила "Јетија" моје дораде.

После скидања кукуруза сам разбацао 150 кила НПК по ланцу, узорао да је било баш ружно за припрему, па неколико дана касније раубирао два пута истерујући камење из бубрега (барем у првом проходу) и завршио лаком дрљачом. Какво је било орање, припремљено је фино. Још само сутра да овлаш пречешљам њиву дрљачом (чини ми се да је мало "тоњаво" за "кембриџ") и да се поздравим са њивом до фебруара...

Imam jedno pitanje za iskusne. Da li vise kukuruzovine da izbaci napolje drljaca ili setvo spremac? Posto je moralo 3x tanjiracom da idem i usitnilo se ali i zatrpala kukuruzovina (posto je lose bilo s oranjem) pa bih sad da razbacam djubrivo i da predjem sa setvospremacem ili drljacom. Ako bude malo odozgo kukuruzovine onda cu sejati sejalicom (imt sa lulama ne discovi) a ako ne onda moram opet ciklonom pa cu zatrpati ili spremacem ili drljacom.

Imam jedno pitanje za iskusne. Da li vise kukuruzovine da izbaci napolje drljaca ili setvo spremac? Posto je moralo 3x tanjiracom da idem i usitnilo se ali i zatrpala kukuruzovina (posto je lose bilo s oranjem) pa bih sad da razbacam djubrivo i da predjem sa setvospremacem ili drljacom. Ako bude malo odozgo kukuruzovine onda cu sejati sejalicom (imt sa lulama ne discovi) a ako ne onda moram opet ciklonom pa cu zatrpati ili spremacem ili drljacom.
Što ne razbaci djubrivo pre pa da ga zatanjiraš? Setvospremač povadi više kukuruzovine nego mala drljača. Baci djubrivo, i tanjiraj još jednom.

Nisam bacio zato sto je bilo krupno. Treslo bi samo tako tako da ne bih mogao da idem nekom brzinom dok bacam rasipacem. I posle drugog prohoda je bilo krupno. Videcu jos danas i sutra da malo prosusi odozgo pa krecem. Probacu spremacem da idem popreko jer mi je s jedne strane njiva a s druge put pa ako spremac povadi izbacicu na krajeve. Samo da pripremim da mogu sa sejalicom da posejem. Hvala na savetu

А зашто ђубриво не заораваш или сам нешто пропустио?
Само редукована обрада?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Basmati setva 10.10.
cab55c6a6c826c0b3a263eaa3f2532c2.jpg
6a8e30ac09bbaeee92c17c595ca1f76f.jpg

Bioč prema savetima sa ovog foruma receno je da je za psenicu dobro baciti pred setvu a ne zaorati kao za kukuruz ili suncokret. Eto ja poslusao. A ne radim redukovanu obradu jer nemam cime.

Bioč prema savetima sa ovog foruma receno je da je za psenicu dobro baciti pred setvu a ne zaorati kao za kukuruz ili suncokret. Eto ja poslusao. A ne radim redukovanu obradu jer nemam cime.
Врло занимљиво. 90% масе коријена пшенице налази се у зони 60 цм.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Nisam bacio zato sto je bilo krupno. Treslo bi samo tako tako da ne bih mogao da idem nekom brzinom dok bacam rasipacem. I posle drugog prohoda je bilo krupno. Videcu jos danas i sutra da malo prosusi odozgo pa krecem. Probacu spremacem da idem popreko jer mi je s jedne strane njiva a s druge put pa ako spremac povadi izbacicu na krajeve. Samo da pripremim da mogu sa sejalicom da posejem. Hvala na savetu
Ja bacao preko oranja pa tanjiraca pa drljaca. Polomio se u nekim njivama gde se losije oralo, gde je islo dobro i lepo slagalo isao sam i drugom jaci gas sa 539. Ali stvarno je sve ogromno cimanje za tu psenicu kad se ore za nas koji imamo slabije masine, polomis se dok poores, onda se polomis po oranju da bacis vestak, onda na nekim parcelama tanjiranje gde je krupno i za kraj drljanje svega pa tek onda setva. A sa malo samo jacom mehanizacijom, neko traktorce 110-130ks da se ne muci sa 28 tanjira, lepo bacis vestak po ravnom cas posla pretanjiras ako treba i 2 puta i to je to moze setva! Zato prvo na redu traktor i tanjiraca pa tek onda razmisljam o ostaloj mehanizaciji, kolima, letovanjima i slicno!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh