Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ništa neprskam sad, noći hladne fala bogu i mante se toga, ali no.
Sale, znaš koliko te poštujem, i tvoja mišljenja uvažava, ali kako kažu duvam i u jogurt od kako sam se na vruće mleko opekao..
Nisam pristalica ne potrebnih upotreba pesticida, ali ova situacija me baš brine...

Ja sam 2016.nagrabusio gadno sa cikadama,bilo negde i 500kg po jutru.
Pita me komsija,kako da zna da li su te cikade zarazene ili ne. Ja reko,ako nose maske onda au zarazene. Ali najbolje uhvati par komada pa ih vodi da vade krv. :haha:
Kakvih manijaka ima

Danas nema cikada a da nisu vektori nekog virusa.
Jedina borba je ta hemiska preostala. Ili nanosenjem na zrno ili prskanjem kada nikne. Tako rade vec pod obavezom na zapadu.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Gledam sad na sajtu Bayera. Yunta ima 166gr imidakloprida a ide 1.6L na tonu semena.
A gaucho ima 600gr i ide 1L na tonu
Nije bas yunta srecno resenje za cikade

Ja sam zaštitio seme sa Gaučom 1l/tonu semena.Obilazim pšenice svaki 3 dana i za sada ih nema puno,tek po koja.Tako je već 2 nedelje.Oči mi se izbečile trazeći kojekakve insekte.Jeste cikada,nije,da nije ovo Švedska mušica,slikaj,traži na guglu slike,nije...da popizdiš!

Sale, znaš koliko te poštujem, i tvoja mišljenja uvažava, ali kako kažu duvam i u jogurt od kako sam se na vruće mleko opekao..
Nisam pristalica ne potrebnih upotreba pesticida, ali ova situacija me baš brine...
Uf druže zamisli situaciju, 30dana lepo vreme ti prskaš danas nekim sistemikom koji tobož štiti 3-4 dana (ako je uopšte tako a znamo i pošto su sistemici) i onda bi trebalo svaka 3-4 dana prskati pošto se one sele i lete , evo i jednom nedeljno nek bude prskanje, gde je tu kraj, zarada, isplativost.Prošle godine kod nas more cikada, to samo zvrca po njivi, nisam tretirao ni jednom, ni ječam a kolega 3 puta prskao i ništa nije bilo od bolesti ni kod njega ni kod mene, cikade koje su zaražene će svakako preneti zarazu i ako prskamo samo možda u manjem obimu tako da ova zaštita semena je možda i najbolja pod uslovom da je gaučo (imidoklopirid) koji je nažalost zabranjen.Ko može netreba da žuri sa setvom bar do 15 oktobra pošto ta pšenica će nići oko 1 novembra a tad je već relativno hladno i dok je mlada pšenica mislim da je manje podložna bolestima i napadima.Tako ja to nešto vidim a nemora da je tako, znači probati ko može malo sa kasnijom setvom da se izbegne koliko toliko napad tih bubuca a i bolesti poput septorije.

Ja sam zaštitio seme sa Gaučom 1l/tonu semena.Obilazim pšenice svaki 3 dana i za sada ih nema puno,tek po koja.Tako je već 2 nedelje.Oči mi se izbečile trazeći kojekakve insekte.Jeste cikada,nije,da nije ovo Švedska mušica,slikaj,traži na guglu slike,nije...da popizdiš!
Ne moraš se bečiti na njih, samo prodješ rukom po iznikloj pšenici i vidiš kako iskaču na sve strane, i crne i sive i zelene. Razlika u boji je zbog uzrasta i starosti jedinki.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Најгоре је што и ваши ако се хране зараженим биљкама преносе и шире вирус даље

Najzad juce zavrsio sam i posejao. Pored svih muka koje sam imao (noga-zglob), patesko oranje i priprema uspeo sam. Razbacano djubre i seme (ciklonom) i na kraju laka drljaca. Sejalicom nije moglo jer je vlazno. Nikad gore i teze nisam posejao psenicu. Sad do proleca nista. Bice to sve dobro.

Danasnji posao
623d398c2a5acd906af9c20f5149c0d6.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne znam sta reci! Imam i ja nesto godina ali nikad do sad nisam cuo nekog kod nas da unisti psenicu u jesen koja je fino nikla! Sad da li zato sto se ne trazi dlaka u jejetu ili mozda nije ni bilo dlake!

Na mestu uboda (centralni list) se susi i izlegao se mali beli crv, od koga ce da ide II gen. svedske muve. Broj biljaka je i visenego upolivacen, sta tu ostavljati?
Setva je bila 24.sep, a ovako sad izgleda.
c67c2af042264ab5a980f79ab6f22b73.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo je razu pitanju, psenicu sejanu 10 i 20.okt sam preventivno oprskao insekticidom. Zabranili su insekticid da se nanisi na seme, i jedina odbrana od ive zgadije ce nam biti rok setve. Ili da se prska svaki drugi dan, prosle god sam prskao 4 puta u jesen jecam sejan 1.okt, dok nije niklo jos neko zito u ataru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh