Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta pričati kad se kod nas idalje više prodaje bijelog nego crnog hljeba . Isto tako nelogično , svi kažu da pekari sve rade od istog brašna samo oboje nečim , pa onda čisto integralno brašno skuplje od bijelog ?? Sve mi je nelogično.

I kod mene je juče završena žetva, prosečan prinos 35 meteri po kj. Ja sam lićno zadovoljan, jer kako je sve izgledalo nisam očekivao ni toliko.

A što se tiče prinosa i površine, samo ću reći da ni jutra nisu više kao i što su bila...

@Krlemrle
Ja sam bio ubedjen da je hektolitar ustvari pokzatelj kvaliteta. Vrednuje se hektolitar pozitivno i primese negativno, stoga treba teziti da ova dva parametra budu sto bolji :ppozdrav:
Da ali oni mere hektolitar odmah sa prikolice sa primesama što nije ispravno po meni .Desi se da pšenica dobra kao kava ali bude 10 % ljulja i jedna suva smrda baja i zauzmu prostor i obore hektolitar na 73. Kada se proseje na prvi separator u mlinu ostane pšenica sa 80 htl. Zar nisu nepismeni?O plevi da i negovorimo .Desi se malo pleve zbog kombajana i eto ti malog htl ,nije važno što je pšenica dobra. Znači on meri težinu odredjene zapremine ,a nezanima ga šta je unutra.

Moraju i oni negde da zarade. I ja se slazem da bi trebalo da se heklotiar meri nakon odbitka primesa, tako je logicnije. Medjutim u praksi hektolitar se meri od uzorka sa prikolice...

A i te primese na kraju prodaju kao plevu hranu za goveda.

I to po doobroj ceni(dobroj za njih). To što su mi odbili kad sam predao žito to mi posle prodaju po ceni od trećine cene žita, a lom što nam takođe odbijaju prodaju nama ili fabrikama stočne hrane po ceni od preko pola cene merkantilne pšenice.

- - - - - - - - - -

Medjutim u praksi hektolitar se meri od uzorka sa prikolice...

Bojim se da drugačije i nije tehnički izvodljivo.

Moguce je. Zasto ne bi prvo odvojili primese, pa posle na tom ociscenom zitu izmerili hektolitar?
Najvese me nervira 0.5% rastur. Na 2x5t prikolicama se od vage do hangara prospe 50kg zita.

kod nas u sustini hektolitar mere iz prikolice a odbijaju 2-3% na necistocu i lom e sad ako psenica ima ispod 74hektoliartsku vrednost nece da je kupe i to predstavlja problem onda mora da se proda za stocnu hranu,pre par godina sam vozio u psenicu u Cupriji i tamo su mi merili hektolitar onako kako to i treba,psenicu su ocistili od loma i pleve i izmerili i razlika je velika,nema logike da se radi merenje prljave psenice a posle ti jos odbije na necistocu.

Sad ispade da ljudi lažu ako su imali veći prinos od VAS. TO što ste imali manji prinos potražite u sebi razloge za podbačaje, a ne u tome da su jutra veća ili manja! I da se razumemo , nisu sva zemljišta ista kao ni njihove proizvodne osobine. Ove godine sam imao na površini od jednog jutra Ingenio 4680 kg sa 12 % vlage i hektolitrom od 81 tako da apsolutno verujem da može da se proizvede !

juče završio žetvu moje pšenice,prosek za ovu godinu je van mog očekivanja i malo je reći bilo šta nego da sam prezadovoljan
prosek je 6730kg/ha a najjača parcela je dala 7400kg/ha,sorta NS 40
još kad bi bilo lepe cene....

Sad ispade da ljudi lažu ako su imali veći prinos od VAS. TO što ste imali manji prinos potražite u sebi razloge za podbačaje, a ne u tome da su jutra veća ili manja! I da se razumemo , nisu sva zemljišta ista kao ni njihove proizvodne osobine. Ove godine sam imao na površini od jednog jutra Ingenio 4680 kg sa 12 % vlage i hektolitrom od 81 tako da apsolutno verujem da može da se proizvede ![/QUOT
nema svrhe lagati,neverujem da bi neko slagao jer sve u svemu na kraju laze sebe.ja mogu da kazem da sam ima8th ove godine ali nisam imao vec 5t h maksimum,razloge znam nije do mene vec do vremenskih uslova,strukture zemljista i jos nekih sitnica na koje nisam mogao da uticem,video sam i sam da su psenice odlicne na dobrim njivama tj na njivama 1i2 klase,ove godine kod nas je psenica najslabija u poslednjih 10god ali to neznaci da je i kod drugih bilo je godina kada sam imao 7-8th ali nisam ove,mislim da ovde ljudi pisu istinu u vecini slucajeva jer mislim da svi znamo koliko psenica moze da rodi tako da nista vise netreba da nas iznenadjuje,svi mi napredujemo i radimo sve bolje i kvalitetnije verujem da ce u buduce biti jos boljih rezultata.

@Dragan18
Slazem se sa tobom. Prvi put sam ove godine samostalno sejao psenicu i ocekivao sam 3t/kj medjutim ispalo je bolje od mojeg ocekivanja. Ne bih je ni sejao da njiva nije bila u sirku i zubaci, i bio bih ubedjen da vecina ljudi laze za prinose od 4 i vise t po kj.

Onda pšenici kod Vas nešto nije odgovaralo.Sa sigurnošću znam da je košeno i preko 5200kg/kj kod nas ali i 2100kg/2kj.Tako da je rekordnih prinosa sigurno svuda bilo ali i gadnih podbačaja.Moje lično mišljenje je da ove prinose treba podebljano negde na zidu upišemo jer se skoro ponoviti neće.

Gotova zetva e ovako APACH 38kj vlaga 12 hektolitar i primese nismo merili ANDINO 35kj vlaga11 primese 2% hektolitar 82, POBEDA 30kj vlaga 12,7 primese 2% hektolitar 81 sve u svemu ja zadovoljan e sa cenom nisam zadovoljan nikako ostavicemo na cuvalje pa kako bude.

Ove godine ja jako odgovarlo vreme psenici. Da nije bilo toplotnog udara pre 2 nedelje verujem da bi i 10t/ha bilo ostvarivo. Nasa klima generalno zbog vruceg proleca i vrelog leta ne odgovara psenici kao u npr Engleskoj, ali ove godine smo imali odlicne prinose.

@KR
Ocigledno kod vas nije pala kisa kad kod nas ili jednostavno zemlja ne moze da rodi 5t/kj. I kod nas godinama nisu bili ovako dobri prinosi, medjutim ove godine izuzetno dobro, narocito deo kao Vodici (potes atara ka kanalu i Dunavu), gde na repistima su imali preko 4.5t/kj sto je mozda veci rekord nego 5t/kj na kukuruzistu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh