Pčelarstvo za početnike

Vaccinium

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Maj 2019
Poruka
8
Lokacija
tu i tamo
Pozdrav svim pčelarima!
Drago mi je što vidim da je tema aktivna, pa se nadam da ću dobiti odgovor na neka svoja pitanja i nedoumice.

Želeo bih da nabavim 2-3 košnice i da se bavim pčelarstvom kao hobijem. Međutim, pošto živim u gradu i nemam veliki plac, ključni problem je gde smestiti košnice.
Video sam da Vojvodinašume i NP Fruška gora iznajmljuju prostor za pčelare po simboličnim cenama, pa me zanima da li neko zna kako to funkcioniše.
Može li se baviti hobi pčelarstvom a da košnice tokom cele godine ne budu kod kuće? Ili npr samo zimi da ih premestim u dvorište?
 

drsole

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Maj 2020
Poruka
105
Lokacija
obrenovac
У принципу је могуће (ништа није немогуће) али трошкови могу бити превелики ако си далеко од пчелињака. Мада је ово решиво када се са породицом (или самостално) одреди боравак у природи и тако обиђу пчеле (обиђу а не заобиђу јер се повремено мора „вирнути“ у кошнице).

Постоји низ проблема када је пчелињак удаљен. Да не наводим да је код многих почетника проблем и када су им пчеле код куће. Што говори само за себе да је потребно познавање пчеларства (што је шири појам јер подразумева познавање пчела,болести пчела и легла, биља, праћење метеоролошких прилика, припрема за будуће потезе и радње итд.), да би се решавали проблеми и обављали радови на време и како треба.

Постоји и проблем крађе који не можеш решити практично никако.

Мали број кошница можеш поставити код некога ко има земљиште и ко ту живи. И тада није решена могућност крађе јер није лепо обавезати (или на било који начин наметнути одговорност) некога ко ти је дао простор за пчеле.

Мораш познавати околину да будеш сигуран има ли некакве паше за пчеле и користе ли се пуно хемикалије за заштиту усева или воћњака (може се брзо остати без пчела или довести до тога да слабљење друштава услови појаву болести пчела или легла).

Одмах да кажем да је 2-3 кошнице мало. Неки минимум би био око 5 кошница. Ако се појави потреба и мора се спојити друштво, остане једна кошница... а једна к'о ниједна.

Треба промислити добро да би касније све било у реду и да се пчеле не запусте а као што рекох ништа није немогуће.
 

Vaccinium

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Maj 2019
Poruka
8
Lokacija
tu i tamo
Kao prvo, hvala ti na brzom odgovoru! :)

Ne planiram baš daleko. Nekih 20ak kilometara od kuće. Mislim da je to sasvim dostižno. Svestan sam troškova, ali to je hobi. Ne pušim, ne idem u kladionice, mora na nešto da se troši :D Ako bude koji kg meda viška, da se proda i ublaže troškovi, dobro je, ako ne bude bar boravim u prirodi i spojim lepo i korisno.

Znam da je znanje neophodno. Ako se odlučim za pčele, zimu bih proveo čitajući o tome, a sledeću godinu uz nekog pčelara, a košnice ne bih nabavljao pre 2022. Ali da bih znao da li da ulazim u sve to moram prvo znati da li imam mesto za pčelinjak i da li sam alergičan na ubod.

Znam da na istočnom delu Fruške gore ima dosta vikendica i voćnjaka, pa nije baš pogodno za pčele, a u šumi nije pogodno zbog nedostatka paše. Zato me je zanimalo da li postoje neka posebna mesta predviđena za pčele, pošto vidim da se može zakupiti.

Slažem se za krađu, ali to je rizik kome su izloženi gotovo svi poljoprivrednici (kradu se žita s njive, a o voću i povrću da ne govorim)

Одмах да кажем да је 2-3 кошнице мало. Неки минимум би био око 5 кошница. Ако се појави потреба и мора се спојити друштво, остане једна кошница... а једна к'о ниједна.
Dobro, i da bude 5 košnica, nije neka razlika u obimu posla u odnosu na 3. Ja sam to rekao onako 2-3 jer bih pčelario za svoje potrebe.
Ako sam dobro shvatio, prosečno se može očekivati 10-20 kg po stacioniranoj košnici, ne računajči med koji se ostavlja pčelama za zimu?
 

drsole

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Maj 2020
Poruka
105
Lokacija
obrenovac
Паметно збориш, биће нешто од тебе:).

Алергија свакако може бити неугодност, али и опасна по живот. Основно правило је не бојати се. Ако имаш страх, већ је покренут „стресни механизам“ и довољно је да те пчела мало „закачи“ (када се судариш са пчелом, понекада се осети да си био у додиру са жаоком), па да имаш проблем.
Има прилично пчелара који при кретању кроз пчелињак раде вежбе ескивирања као да су у рингу. То је знак да се панично плаше убода. То је ипак кукавичлук. И старе пчеларе понекада тако јако заболи да кукају. Мој син (који ради на пчелињаку) одмах поскочи и млатара рукама када му пчела зазуји око главе (иако му оне неће ништа). Када покушавам да га упутим како да се понаша на пчелињаку и да не млатара рукама без везе, истог момента почне „режи“ и да се расправља. Шта ћеш, човек не жели да прихвати савет некога ко нешто зна.

Немој одмах лицитирати са приносима. И пчеларство је као и остала пољопривреда и „отима се од облака“. Ова година је занимљива и много се разликује од осталих. Скоро 3 месеца код мене је „вага“ у паду (што значи да је потрошња већа од унесеног).

Твоје је да урадиш посао, а приноса ће бити ако време послужи.

И додао бих једну ситницу која је битна за почетнике. Треба да сарађујеш са неким искуснијим пчеларом и да „зарадиш“ знање, али имај на уму да су поједини матори пчелари толико безобразни и да безмерно искоришћавају људе (упрегну те и никада краја томе). Од њих чак и нећеш пуно научити јер им није у интересу да много знаш. Зато бирај друштво.
 
Vrh