Бојан ти је препоручио добар начин додавања хране по систему „погача“. Тај начин ја примењујем јер шећерну погачу не додајем скоро 30 година (осим пар пута понеком друштву и то изузетно, а најгори је био када сам купио 4 погаче за нека помоћна друштва о познате фирме којој су сада нашли да има мање од 5% воска у сатним основама – то је била катастрофа јер пчеле месецима то нису утрошиле и бацио сам на ђубре).
Осим погачом, можеш деловати (како ти кажеш
) медом на више начина. Један је овај што си усликао – стављање рама са медом на сатоноше.
Други чисто медна погача (кристалисани сунцокретов мед). Мед од репице би био добар, али цури превише и зато је сунцокретов најбољи (мада и он може бити помешан са другим медом па да делимично цури и зато се пази како се погача поставља и наравно, како се праве отвари).
Трећи начин који ја најчешће примењујем убацивање рама који је пун меда у сред клубета (претходно рамове које убацујем држим у кући пар дана да се мало "подгреју" на собној температури). Сличан начин сам препоручивао почетницима ако немају рамове са медом да убацују рамове са сирупом (али ПАЗИ ово се примењује када већ буде дана да пчеле излећу, што значи крајем зиме, а
никако у ово време). Слично би могло да се уради да пробаш да убацујеш кристалисан топао мед у саће. Али ти овде треба рам из којег је излазило више генерација пчела – у супротном, осипаће се восак. Предност убацивања рама је што је та храна увек лако доступна пчелама и што при додавању тачно процениш колико је клубе (односно какво је стање у друштву).
Четврти начин је неугодан, али је добро да га упознаш. То је додавање кристалисаног меда директно на сатоноше (без кесе или нечег другог). Такође треба да је чврсто кристалисани мед. Мана је што се ово мора радити на неколико дана, а предност је што се може применити када ништа друго не „делује“ (када се већ појави нежељено зимско легло као што је нпр. било у јануару 2016-те). Ефикасност овог начина је проверена и доказан кроз праксу и поред присуства легла и отварања кошнице има само повољне резултате.
Има и пети начин, али не могу да се сетим
...шалим се пети начин је исти као и четврти али се на сатоноше разлије течан мед и сврха је „подизање“ клубета које је остало у првом наставку где већ нема хране (није сврха додавање хране са циљем да се спасе друштво од глади, јер је други наставак крцат храном). Ако клубе не пређе у други наставак, то је поуздан знак да је у првом наставку кренуло легло и да је друштво животно угрожено. Имаш видео који на Youtube поставио „неки“
Pera Detlic и занимљиво је да има за све време само 529 прегледа (сада сам уочио) док неке тешке небулозе имају знатан број прегледа. Ово кажем зато што треба проверити овај једноставан начин провере положаја клубета са мало рада...не шкоди, али може бити јако корисно (као што је код нас на пчелињаку било крајем претходне зиме).