Pčelarstvo za početnike

Pocetnik020

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2015
Poruka
124
Lokacija
Novi Pazar
Sada ćeš imati nešto hladnije vreme ili ne pomeraj previše. Ne kažeš da li imaš još košnica.Ako nema možeš je malo pomeriti u stranu. Podigni je malo ako je previše nisko. Ja sam ti već rekao da možda loša pozicija ,nema strujanja vazduha.
Trenutno je jedna a jos tri stizu za desetak dana. Moram da ih pomerim za nekih 30m. Danas cu to obaviti pa kako bude.

Послато са SM-J510GN уз помоћ Тапатока
 

Polkic_98

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2017
Poruka
501
Lokacija
Ub
Samo jako kolega napred.
Preselio si na repicu?

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.725
Lokacija
Vrsac
Koliko pcelama treba vode u suncokretovoj pasi,po kosnici ili kako vec? Moze li se izvesti nekakva racunica,makar otprilike?
 

drsole

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Maj 2020
Poruka
47
Lokacija
obrenovac
Пчелама је вода увек потребна и добро је имати појилице чак и на сунцокретовој паши. При обилном уносу нектара, пчеле ће свакако задовољити најосновније потребе за водом, али то не значи да ће се остварити потребни оптимум.

Све зависи од тога какво је време и има ли могућности да прибаве потребне количине воде (ако нема падавина или бар јутарње росе, недостатак воде је проблем иако сунцокрет обилно меди).

Ритам паше (медење током дана), свакако није исто и ако је претерано вруће, неће се остварити повољно охлађивање кошнице. Пример би био оних сушних година (2011, 2012, 2013) када сам имао препуне кошнице меда, али сам био на потпуно безводном терену (сви су били јер је суша била опака). Сваки трећи дан смо доносили око 200 литара воде и потрошња је била огромна.

Ти што не брину има ли воде спадају у пчеларе који ће „мунути“ пчеле било где јер не воде рачуна и то показују тиме што их баш брига и за сопствене пчеле (или праве ли другоме проблем). Претпостављам да ни код своје куће не постављају појилице са водом и пустају пчеле „да се сналазе“. Што при томе угрожавају комшилук, нема везе. Такве пчеларе не ценим уопште.

И наравно то су ти који воле да користе туђе (сматрају да ће туђа мука снабдети њихове пчеле водом – ићи ће свакако на туђе појилице). Е, такви пчелари су најгори и као пчелари и као људи.
 
Vrh