Ovčarski psi - Dresura

Postoji razlika izmedju šaraca i Srednjeazijskih ovčara-ona je velika. ::namigivanje::

CAR je napisao(la):
Dusane ja ponavljam ZVIJER JE ZVIJER a 3 "sarka"da bi ptijerali vuka ili kako kazes lava :haha: malo si me bolje nasmijao posto sam gledao svasta pa cak i borbe prsa u prsa vuka i 2 psa i da sam pustio do kraja mislim da bi psi odnijeli"gace na stapu".Mozda mladog vučića sijebu ali starca :nono: .

Ok dilema zavrsena bar sta se mene tice srednjeaziski ovcar je zakon 3 lava u trku vata jednog pojede i portiklicu veze dok sa ova 2 popunjava zeludac za zalihe i gušta :haha: :haha: :haha:.E da je tako onda bi svi ovcari sto imaju ovce i velike probleme sa vukovima ga kupili nebi zalili pola stada dati za takva 2 i onda subaru pod glavu i spavaj cijelu noc.Nekazem da mozda je 1 od boljis pasa ali koliko ga ovdje pojedinci nafalise taj u najmanju ruku bez cobana u sred planine moze biti sam samo da ovce nemaju gdje u stetu otici a mozda je i to istina ja ga nemam pa neznam.
Post je spojen: [time]1275692543[/time]
Poslje svega samo video snimak priznam za istinu ja sam pokazao svoga ovcara-pulina jednog kako radi sa ovcama a imam jos snimaka ali necu da forum opterecujem sa time,obecao sam i snimiti sarplanince i torove sa ovcama pa cak i polje ako treba nije problem i po noci bi snimao ali nemam scim :sta: da se vidi po noci kako se psi i stoka ponasa ali to cu napraviti kad budem imao vremena za to kao i sto sam rekao.

Gospodo nemožemo očekivati da če se od 2-3 psa imati odlične i pametne čuvare.I od najboljih može biti najgore a i obrnuto.Pretpostavka a i viđeno na raznim stranicama neta kakav je šarko bio prije a kakav je dana,pas je jako promjenio izgled,a vjerojatno i dio onoga za što je godinama stvaran.Gledajuči isto da šarko i vuk u istom dvorištu,zakleti neprijatelji žive u slozi.Što to rade pojedinci.Križali šarka sa bernadincem,kangalom,nekim dogama,mastifima,kavkazcem,SAO i več neznam ali ima svega,pas po veličini impozantnih dimenzija,kilaže a i izgleda.I takav pas dođe među ovce da bude neki čuvar od vukova,to ne drži vodu.Taj pas nemože da se mjeri u borbi sa upola lakšim vukom,em je neki križanac koji je izgubio svoje gene,em je težak +-100kg trom i visok svojih + - 1m,nema inteligenciju i bezglavo na juriš prema vuku.Sigurno takav pas u borbi bude žrtva duplo lakšeg i okretnijeg vuka.Vjerujem ako bi se još moglo negdje na šari pronači pasa koji su veterani i prekaljeni borci sa vukovima i nenadmašni čuvari,takve pse nabaviti uzet cjelo leglo i od toga na kraju vidjeti što imamo za predstavu.Nedavno negdje sam pročito da sve jedinke kod uzgajivača koje pokazuju u ranoj mladosti agresivnost trajno odstranjuju iz budučeg uzgoja.Kod vas u srbiji ima salaša i još vodite stoku na ispaše pa tako da su i ovčarski psi u svojoj funkciji,kod nas to več polako odlazi u prošlost i zaborav.Rjetko barem po Slavoniji ide netko sa stokom u ispašu,a Hrvatski ovčari,pulini,bujtari i ini i njihovi križanci u svim izvedbama i dalje obitavaje na istim prostorima.HO ima čak i u dalekom Japanu,tamo če sigurno čuvati svinje,ne postati če ukrasni pas jer ga strašno cijene kao rasu

Car,nemoj misliti da video snimak govori sve.Gledao sam neke video snimke /montažu negdje na Kosovu,gdje kobaja šarac davi nekoliko vukova,kažnjava ih.Poslije tog krvavog obračuna šiptar na konju kroz selo nosi ubijenog vuka ili više njih,te seljani daruju vlasnika ovčarskog psa,a neki opet čupaju dlaku sa ubijenog vuka da im to donose sreću.

Tačno je da je vuk zvijer koja ne oprašta,ona ne ujeda ona ubija svoje žrtve,jer priroda je tako htjela.Medjutim Dušan ti lijepo obnjašnjava o Srednjeazijskim ovčarima,psima koji umiju da razmišljaju svojom glavom.Ja sam imao nekada tri No,Šarplaninca,trobojce(moj otac je bio nekada lovac),Kavkaske ovčare.Medjutim od svih navedenih pasa ( po meni )Srednjeazijski ovčar razmišlja glavom.Naravno postoje izuzeci,medjutim ako pogledamo globalno navedene rase onda je azijat daleko ispred.Jedan primjer:Srednjeazijski ovčar obično u prirodi ide ka nekoj uzvišici te odatle non-stop osmatra unaokolo,dok kod drugih pomenutih rasa to je rijedko ili gotovo nikako.Dušan, je lijepo rekao ono za zamišljenu liniju do koje azijat ide,i dalje neće po cijenu života.

Koliko ja znam danas u Bosni i Hercegovini gotovo da i nema normalnih šarplaninaca,jer ljudi/odgajivači slijede modne trendove,tako što rade vjerovatno ono što nebi trebali da rade ::namigivanje:: .Situacija u samoj Srbiji sa pomenutom rasom je izuzetno teška da nekažem katastrofalna.Tako da se danas mi nemožemo baš osloniti na šarplaninca u prirodnim uslovima gdje obitava njegovo veličanstvo vuk.

Dobojcane:
Svaka cast razumijem te potpuno i slazem se sa tobom ali "pravi pas se nekupuje jer nema cijene"ponavljam odgojen sam medju psima,stokom i na selu iako me zivot nije mazio nit me mazi a ja to sve hrabro podnosim jer imam dobru-vrednu zenu i imam veliku pomoc i podrsku od roditelja s kojima nisam odrastao jer su isli(trbuhom za kruhom i dan danas idu).Mene i brata i pok.sestru je baba odgojila a dijed je cuvao ovce i samo je to znao i najbolje radio pa mu nikad nije dosadilo cak bi se razbolio kad 3 dana nebi isao knjima kad otac i majka dodju iz inostranstva pa ga zamijeni otac.Rekao sam kad je umro i to je meni sad sve palo na vrat a NECU DA PRODAM OVCE baba je isto umrla,brat se odvojio i negleda u zemlju jer ima svoj posao i svoju familiju a ja i moja zena koja je rodila nedavno upiremo kao 2 robijasa i jos kafana na vratu pa budale u njoj koje mi zadavaju glavobolju veliku,pa punica koja dodje da pomogne ali nece van iz kuce jer kako kaze odmah je "nesto probada medju plecem"ali bar dijecu pripazi ali meni glavobolju sa druge strane stvara itd.itd.itd.Ma ok azijat je vijerovatno dobar pas pokusacu nabaviti jednoga. :D

azijat je nesto novo na ovim prostorima cak i za obrazovanije ljude a kamo li za cobane koji nemaju vremena ni cestito o sebi brinuti.polako ako se dobro pokazu rasirit ce se oni brzo po planinama

Miladinovicu:
Obrazovanije ljude :sta: pa ja mislim da sam doneklen obrazovan i majstor sam svoga "zanata"pa koji on to bio a SSS nije ni malo ni puno iako je osnovna kramp a srednja lopata.Ok shvatio sam da nisi imao lose misljenje samo si se lose izrazio. :ppozdrav:

Pozdrav svima ,ja sam sa Sar-planine i nemogu a da se ne umesam u ovoj temi.Zivim na Brezovici,imam omanje stado koje cuvaju Sarplaninci i dosad nisam imao nikakvih problema,a nije ih imao ni moj otac i moj deda koji su drzali i preko dvesta ovaca...Imamo jako staru liniju,podjednako su dobri cuvari i muzjaci i zenke,cesto imamo susrete sa vukovima i medvedima ali prolazimo uvek dobro.

Kolege,pustite price Azijat moze ovo,Azijat moze ono,a Kavkazac i ovo i ono u odnosu na Sarplanica.Po vama ispade da je Sarplaninac najgori,najplasljiviji i najgluplji pas.
Molio bih vas da pokazete na primeru superiornost rasa koje hvalite skoro do neba.Snimite i objavite sta su vasi puleni u stanju da uradie,jer se ove sve svodi na prazne price ispred prodavnice,uz hladno pivo. ::namigivanje::
Ako se vratite unazad na ovoj istoj temi imaju dokazi koju intiligenciju poseduje Izvorni Sarplaninac.To sam licno snimio svog psa sta radi.Nije mi namera da se hvalim vec da pokazem na primeru.
Pa u prilog tome evo jos dva snimka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dVhuz5HtATk[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aWa1zVlqRmc[/youtube]

Izvolite sad vi pokazite na primeru sve sto se pricali. ::namigivanje::

Sto se tice snimka koji je jedan od kolega pomenuo gde Sarplaninac po imenu Karabas davi dva vuka,mala korekcija.To je snimljeno u Makedoniji a ne na Kosovu.Mozete vi misliti da je sve to montaza,da je namestaljka.Kako vam volja.Ali taj pas po imenu Karabas od vlasnika Ismail Faika je stvarno udario na dva vuka i tukao se bez pardona,bez imalo straha.
Murdza Halimov je snimljen u duelu sa vukom 1 na 1.Ako nema na netu ne znaci da snimak ne postoji.
Na netu ima nekoliko snimaka gde ceo copor Kangala davi jednog mladog vuka i nisu u stanju da ga udave njih 5-6.Rvu se sa njim i nista.Tako da smanjite malo ribu. ::namigivanje::
Hvalite Azijate do neba a verovatno niste ni culi(a kamoli ga videli na delu,uzivo ili na videu), za Baruta iz Makedonije Izvornog Sarplaninca koji je deljao Sampione Azijate po turnirima.A pas je doveden od ovaca kao radno grlo.
Ne zaboravite da i nad popom ima pop.Nisu svi psi jedne rase pravljeni u fabrici na kalup.Svaki pas kao pripadnik oderedjene rase je jedinka za sebe,licnost za sebe.

Svaki dobar pas bez obzira kojoj rasi pripada je za postovanje.

Eto od mene toliko na temu ko je od koga pametniji,bolji,hrabriji.
Pozdrav svima.

http://rutube.ru/tracks/1686517.htm...713d49f2e7&v=88cd611abb1393ebf5d3a4674ecf05b9
sosara ,
tek ucim da postavljam slike i koliko vidim tebi tvoj pas smeta dok radis a evo pogledaj sta radi azijat od 52 kg kavkazcu od preko 80 kg. pogledaj ceo klip pa se javi sta mislis sta bi bilo sa 1 vukom u njegovoj klasi .
Napominjem ovo nije moj pas da bi ga hvalio
Pozzzz
Dusan Filipovic
Post je spojen: [time]1276769520[/time]
http://www.youtube.com/watch?v=3170gvlnPwU&feature=related
Ovo ti je autentican snimak kako azijat ide na 2 vuka do smrti

Dule,cuj smeta. ::namigivanje:: Pogledaj malo bolje drugi snimak.Pa kad,bar jedan,tvoj pas bude razumeo kad mu kazes da odvoji neosisane od osisanih ovaca bez ikakve dresure onda mozes slobodno da kazes da meni moj pas smeta. ::namigivanje::

Taj snimak Belog Grge(profesionalnog borca) sam gledao xy puta.Na crtu mu je stao kolos koji nije u stanju da se krece.A jos ga vodi tetkica.Koja ga je milion posto "spremala" za tako nesto.Taj kolosalni Kavkazac izgleda mocno ali bi vukovima bio dobar dorucak i nista vise.A kao drugo cobani toliku slotu nemaju racun da hrane jer ce ga vukovi doruckovati. ::namigivanje::

I za kraj,snimak koji si postavio je snimak kad Karabas Ismailov(izvorni Sarplaninac iz Makedonije) davi dva vuka a ne Azijat.To sto pise na snimku volkodav.eagle.kiev.ua.....pa mogu Ukrajinci da napisu na snimku sta god zele i da tako emituju.Ali to je Sarplaninac uradio.

Ovo je taj autenticni snimak,tj dokumentarni film:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5EvCTAcOEeo&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pPC0Wtaxtkc&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5Z0ejOP3Kec&feature=related[/youtube]

PS.Obrati paznju na treci deo.

Pozdrav

Ne moze da se potencira apsolutna dominacija jedne rase nad drugom kao sto Sosara kaze to je individualna stvar i zavisi od jedinke do jedinke zajednicko za obe pasmine je da je mnogo vise urnisanih nego kvalitenih upotrebnih pasa.Koliko god bio odusevljen azijatom i prepun postovanja za mene je Sarac otkrovenje u pravom smislu jedna predivna zivotinja. Na kraju cele price kada god vidim idealnu jedinku ja se odusevim pa bilo da je azijat ili sarac. Sosarin Kardjo me ostavi bez daha kada na netu pogledam njegove klipove ocigledno je da je pas jako inteligentan i u izvesnom smislu poseban i neponovljiv. Dodao bi da na to mnogo utice stado jer naravno o pastircima pricamo na energetskom nivou pastirci se najbolje osecaju uz stado i vlasnika i mogu mnogo vise da se pokazu.I jos jednom za sve neupucene u filozofiju zvanu pastirci nije bitna rasa za koju se odlucujete najvecu ulogu kako ce vasi buduci psi da obavljaju poverene im obaveze zavisi od izbora roditeljskog para i svega onoga dobrog i loseg sto nose oni.

Taj snimak sam gledao od tog albanca i to je samo jedna montaža i ništa više.Trči šarac za vukom koji ga odvlači od ovaca,pa onako premoren vraća se nazad gdje zatiče dva vuka i kobaja davi ih?To je sve namontirano.

pa nije to dokumentarac o nekom partizanskom junaku da sa garonjom i jednim redenikom od 100metaka potuce bataljon njemaca, pa da se nešto montira.ovo je jedan nazovimo ga tako običan pas koji pravi reda i nema se tu šta montirati.

Tehnika je uvijek čuda činila,posebno danas.Uzmeš kameru malo snimaš ,zatim napraviš par rezova,nepotrebno odstraniš,zatim opet sve to "zalijepiš" i eto ga.

tada ne,tada nije moglo da se lepi i ubacuje i tako je sarplaninac je udavio te vukove

CAR je napisao(la):
Miladinovicu:
Obrazovanije ljude :sta: pa ja mislim da sam doneklen obrazovan i majstor sam svoga "zanata"pa koji on to bio a SSS nije ni malo ni puno iako je osnovna kramp a srednja lopata.Ok shvatio sam da nisi imao lose misljenje samo si se lose izrazio. :ppozdrav:
Nisam se lepo izrazio,izvinjavam se svima,pod obrazovanije mislio sam obavestenije,vecina cobana nazalost su starine preko 60 god koji se slabo krecu da vide nesto novo,a azijat i niej bas domaca kera kod nas
Post je spojen: [time]1276893219[/time]
sto se tice tehnike na ovom snimku Karabasa,vidi se da je lepljeno i da je iz vise scena,takodje su vukovi lepo pusteni unutra(niska ograda il sl, namamljeni) da se to snimi ,sto je i normalno, ::svaka cast::
stado je manje nego kad ga potera na pojilo i ima pomoc drugih pasa koji su takodje jako srcani
i da ga nije on udavio sam,samo sto je krenuo na njega svaka cast,vecina pasa bi se zavukla gazdi pod cebe:)
@sosara
Bravo za klipove :D
:ppozdrav:

Snimak koji prikazuje ovcarskog psa Karabasa snimljen je negde 57/58 godine.
Lokacija gde se odvija dejstvo dokumentatca gde se ubijeni vuk nosi su sela LUKOVICA, SEDLAREVO, GURGUNICA, a seljaci su statisti. Ova sela se nalaze na planini SUVA GORA koja nema nikakve veze sa Sarplaninom.
Lokacija gde je dat prikaz lova vukova u divljini je LOVEN REZERVAT-JASEN(SUVA GORA) u blizini Skopskog sela GORNA MATKA. Ovo je loviste bilo zabranjena strogocuvana zona pod kontrolom JNA sa vojnim podzemnim bunkerima u ovom rezervatu pristup su imali samo najvisi jugoslovenski Politicari, a kasnije pod vojnom kontrolom ARM sve dok nije izgradena hidro akumulacija KOZJAK pa je pred neku godinu kroz ovaj devicanski predeo probijen put, a javnost je preko novinarskih ekipa bila u mogucnosti da zaviri u rezervatu.

U dokumentarcu se mogu videti izvorni ovcarski psi, iako su psi iz iste populacije moze se videti da su eksterierno svi razliciti, a verovatno su u srodstvu sto znaci da je boja i duzina dlake od drugostepeno znacenje pri selekciji izvornih pasa, a da je selekcija bila u smeru radnih karakteristika, samo ime Sarplaninac po meni nije prav naziv za rasu jer ista ta populacija opstaje u izvornom obliku na svim Makedonskim planinama, a nije vezana geogravski samo za Sarplaninu cak je i Franjo Bulc(slovenac) koji je izgotvio prvi standard rase pod imenom ILIRSKI OVCAR boravio na razlicitim planinama, a to sto je uzeo kao standardne samo jednobojne primerke gvozdenosive boje je bila greska sa cime je oslabjen genofond rase.

011/8409-383
covek prodaje obucenog pulina,pod garanciju ga daje,okolina bg,200 eura fixno ako nekog zanima nek zove,ovo je iz oglasa nije reklama,mozda ce nekoga zanimati
:ppozdrav:

A ako su u pitanju borbe i hrabrost pastirskih pasa,onda "imam SARPLANINCA koji je spreman da se bori sa svakim azijatom,ako neko misli da ima nesto slicno,nek se javi pa cemo dogovoriti mesto borbe!

Nazad
Vrh