Ovčarski psi - Dresura

Postovanje takode,razumeo sam pitanje,shvatam da ne mogu svi priustiti sebi takvo stene,ali pisem kako bi trebalo a neka svak pronade sebe u tome,ja sam 80-ih godina u selu Gornji Jelovci (mislim da nisam pogresio ime sela) nalazi se iznad Tetova dobio stene izvornog sarca na poklon(takvo stene nema cenu jer za novac ga nebih dobio)dok na primer 90-ih stene sam platio 1000 DM.(nisam pogresio nule).nadam se da ste razumeli sta sam hteo da kazem i da svi zelimo najbolje ali se pruzamo koliko mozemo, zato cu nastaviti u istom maniru,nadam se da ce biti korisno za buduce vlasnike pasa. Pozdrav :cao:
Post je spojen: [time]1278912280[/time]
Kao sto smo vec napomenuli nisu svi u prilici da nabave psa sa papirima,posto se takav pas retko i poklanja ipak treba znati nesto o rodovniku(pedigreu). Toje isprava kojom se dokazuje da pas vodi poreklo od cistokrvnih roditelja koji su pozitivno ocenjeni od strane kinologa(strucnog lica). Tako da ce takav pas moci putem kinoloskih manifestacija(izlozbi) biti ocenjivan i ukoliko od strane kinoloskih sudija dobije pozitivnu ocenu,moci dase koristi za priplod a ukoliko se ustanove nedostaci koji se mogu preneti na dalje potomstvo takav pas nece moci da dobije pozitivnu ocenu a samim tim se iskljucuje iz priploda.Stoga i preporucujem stene sa pedigreom. Nastavicu pozdrav :cao:

svaka rasa ima svoj standard, sa kojim bi trebalo da bude upoznat budući vlasnik,poželjno je da početnik prilikom nabavke psa traži savet nekog iskusnog odgajivača ili dobrog poznavaoca te rase.
Poželjno je da psa nabavimo od poynatog odgaivača,da bismo izbegli eventualne neprijatnosti,tom prilikom dobro obratiti paznju pored majke i na oca šteneta.
Štene ne uzimati pre 8 nedelja ili štene koje je pre tog vremena na neki način ostalo bez majke,za to vreme stene sisa i preko mleka dobija zaštitu(laktogeni imunitet),majka stenadi u tom periodu obavlja to prvo vaspitavanje stenaca koje je vrlo značajno prilikom obuke psa(primer-štene koje se suviše udalji od legla,majka hvata za vratni kožni nabor idonosi nazad,toje jedan vid kažnjavanja neposlušnosti koji se često koristi u obuci mladog psa). Nastaviću pozdrav :cao:

Ako smo u prilici da prvi biramo štene iz legla(naravno ako vlasnik to dozvoli) trebace vam malo vremena(dobro bi bilo da više puta dođete i da ih posmatrate prilikom hranjenja i igre) tu su veće šanse da izaberete što bolje šteni(nisu u leglu štenci svi istog kvaliteta).
treba obratiti paznju na stene koje prvo stize na hranu,prednjači u igri,prvo dolazi na poziv ili reaguje na promene u okolini na primer neki zvuk i td.
Pozeljno je da stene pre nabavke bude očišćeno od crevnih parazita,jer njihovo prisustvo otežava dalji razvoj šteneta.Naravno odgaivač bi trebao posle "čišćenja" od parazita i da ga vakciniše.
Ako to nije obavljeno,to će biti vas prvi zadatak. Nastaviću pozdrav :cao:
Post je spojen: [time]1279096009[/time]
Mislio sam ako moji postovi budu kratki i sažeti,biće zanivljiviji i daće ova tema "zaživeti"(daće i drugi uzeti učešće sa svojim komentarima,pitanjima,dopunama...),sobzirom da nemam nikakvu povratnu informaciju, :spavam: zaključujem da samo traćim vreme(dosadan :zli:) Pozdrav :cao:

sve je pzitivno stoga nemoj se predavati i odustajati nego sezona je ljudi nemaqju toliko vremena. ::svaka cast::

Zoko hvala na podršci,možda si u pravu,sezona je u punom jeku,a moram ti priznati(za nas gurmane)sličica ti je odlična,pođe mi neka vodica na usta(mislim da bi moglo i bez hleba al neznam bez vina :sta:) :D

pozdarv svima zamolio bi za pomoc oko vaspitanja psa.Imam psa mesanca star oko godinu dana kod mene je od kako je progledao ovako je sve super radan je pomaze mi u svim spoljnim poslovima,ali se plasi od lisice i ostalih pasa .Dali neko zna kako mogu da ga oslobodim od tog straha?

Trebao bi makar znati cega je mesanac , jer postoje rase koje se plase i svoje senke i koji nisu cuvarski nastrojeni.
ako makar svoje dvoriste i serpu ne cuva od bilo koga dzaba ga hranis .
to sto je plasljiv to je genetika i to se ne popravlja
Pozzzzzzzz

Vec kod izbora steneta pazimo da ne uzmemo stene od roditelja sa lošim osobinama,mada i u daljem odgoju pas može steći "plašljivost", tu manu je teško ublažiti i kod šteneta kamoli kod odraslog psa.No šta je tu je,uz malo truda (mada je dosta zakašnjeno) moze se postići napredak.
Pas te starosti već ima svoje navike (dobre-loše),da bi se pas "oslobodio" potrebno ga je izvoditi među druge pse,najbolje je početi sa nekom ženkicom (mlađom) koja je sklona igri.
Pozdrav :cao:

niste me razumeli on nije izolovan od ostalih pasa,voli da se druzi sa psima,moje je misljenje da je previse dobrocudan.Nisam ga dosada vezivao ili zatvarao u boks radi neke izolacije mada mi neki i to predlazu kao jedini nacin da postane malo agresivniji,pokusacu da nabavim nekog manjeg psa pa da vidim dal ce uz njega da se promeni

U pravu ste nisam razumeo(malo informacija) rekli ste da se pas "PLASI" i da ga treba osloboditi "STRAHA" na osnovu tih informacija(pretpostavljam da je muzjak u pitanju) predlozio sam da uz zenku kroz igru i rad (zenka mora biti hrabra) muzjak najpre promeni ponasanje .
pozdrav :cao:

evo probaj ovako :
polako iz dana u dan mu smanjuj obroke po malo da ga dobro izgladnis . Normalno u boksu ga drzis . isto tako u drugom boksu stavi njemu slicnog psa po starosti , isto muzjaka i njega isto izgladni ali vodi racuna da taj drugi pas bude kurazniji i bezobrazniji od tvog . Kada obojici udari krv na oci od gladi ubaci tvom psu svinjsku glavu pecenu i pusti onog drugog psa . Ako tvoj pas ne odbrani hranu i ne iskida ovog drugog batali posao .
Moji azijati vec sa 8 meseci cuvaju sve i prihvataju borbu sa bilo kolikim psom .
Pozzz

Dobar vam dan!
Nemam stado, vec samo veeeliko dvorishte od 1500ari, labradorku koja je kao velika macka i lopove koji haraju okolinom vec izvesno vreme!
Na cerkino insistiranje uzeli smo josh jednog psa- i odluchili za madjarskog pulina.
Zenkica je, stara nepunih osam nedelja!
Ono shto sam prochitala o rasi mi se dopada, odlichni su chuvari i nemaju straha ni od duplo jacheg,,neprijatelja,,.
Roditelji su joj ,,pakosni,, kako kazhe bivshi joj gazda-nema papire i to mi i nije bitno. Mama je na lancu i hoce da ujede. Nasha Lea je izuzetno zhivahna i mislim da je povukla malo na roditelje. Prznica je i jako voli da se ujeda!
E sad pishem ovo jer bih volela da je izdresiram tako da taj njen karakter bude malo izrazheniji-ali da ne ide naravno na nashu shtetu!Nemam nameru da je vezujem-boks ce da deli sa labradorkom!
Josh nisam primetila-verovatno je jako mala-koga je od nas odabrala za svog gazdu....ali poshto sam uglavnom ja sa njom i cerka....mozhe li koji savet, kako i kada i sa chim konkretno poceti?!
Hvala unapred!

Već je pisano o tome ali ponovićemo,sa vaspitavanjem steneta se počinje odmah nakon preuzimanja.Psa treba da vaspitamo da nam bude odan i privržen,svaki pas trazi od svog gazde razumevanje a iskustvo većine vlasnika govori da se lepim i razumnim postupcima prema psima može mnogo postići, što bi rekli ljubav za ljubav.Mlad pas se brzo navikava na novu sredinu i vlasnika i počinje da shvata neke reči njemu upućene(na primer-slatka,lepa kuca) što u svakom slučaju kod njega izaziva povoljne reakcije.Treba imati dosta strpljenja u prvim danima.Pas nema osećanja dužnosti,odgovornosti i smisao za moral.On samo zna za zahvalnost i ne treba očekivati ako mu nešto učinimo da će nam zato biti pokoran.Pas kako je već rečeno,živi"psećim životom"velika je greška davati im ljudske osobine (postupke psa ne treba upoređivati sa postupcima ljudi).Osnovne radnje psa počinju na instiktima i reflrksnim radnjama,sve to govori da psi imaju sebi svojstven način razmišljanja-logiku.Mada pas svojom oštroumnošću može ponekad da zadivi čoveka.
Kod vaspitavanja psa moramo da računamo na njegove individualne osobine(na primer kod službenih-ovčarskih pasa postoje jedinke koje su plašljive a samim tim i nepodobne za posao koji treba da obavljaju).Ovome ima dosta uzroka pa ću navesti neke od njih,kao što su pogrešno vaspitavanje u mladosti,nervoza vlasnika koja se prenosi na psa,često nepotrebno kažnjavanje itd.
Ne smemo da zaboravimo da smo u početku vaspitavanja svom psu strani ida mnoge naše radnje on neće moći odmah da nauči.Mnogi nestrpljivi vlasnici u početku vaspitavanja žele da im pas nauči sve radnje odjednom.Ima dosta radnji koje pas treba da nauči,kao na primer-da dođe,da ide uz nogu,legne,sedne,ostane na mestu itd.
Za sve te radnje treba dosta vremena i strpljenja.Svaka radnja mora da se uči posebno i tek kada pas shvati (nauči) jednu vežbu,treba preći na drugu.U svakom slučaju treba računati da će se pas možda opirati našim zapovestima ida ćemo mi u tom momentu za njega biti strana osoba ali kada jednom savlada potrebne vežbe,radiće ih sa lakoćom i osetiti pravo zadovoljstvo.
Kod vaspitavanja svog psa moramo da znamo da li on pripada tipu jake ili slabe volje.
Nastaviću(ako bude interesantno) .Pozdrav :cao:

Meni jeste! :osmeh:

Lea je kod nas dve nedelje!
Reaguje na svoje ime-odnosno zna da je to ona! Kad kazhem dodji i ne! savrsheno razume.
Problem je mokrenje-puno vremena provodi napolju, sada se labradorka malo opustila i pochela da se igra sa njom (potpuno ju je ignorisala-a bogami i nas-bila je uvredjena zbog novog chlana....pa neka neko kazhe da oni nemaju osecaja!) .
Ali chim je pustimo unutra odleprsa u predsoblje i tu se pomokri i opet trazhi da izadje!
Toga u pochetku nije bilo - mokrila je napolju a vishe bila unutra sa nama.
Zabila sam joj njushku u tu lokvu -oshtrijim glasom rekla ne-ne sme! malo je kecnula po glavi i izbacila napolje!To je bilo juche!
Josh uvek spava unutra i nisam jutros nashla nove tragove.

Pa ako sam dobro razumela ono shto sam do sad prochitala o pulinima - oni imaju jaku volju, pomalo su tvrdoglavi, nemaju straha od vecih i jachih od sebe i jako su privrzheni porodici ali imaju jednog gazdu koga sami odaberu!

PS.Ljubavi ima i previshe....vec smo je razmazili...u smislu da se puno igramo sanjom - pa je razdrazhimo i onda budemo izujedani.Nije puno po rukama ali ko god stigne u prolazu, uvek je pomazi.Rekli su mi da je to rasa koje ne jede puno...sad zato shto je mala pa raste ili je izrod....Lea je pravi alavac! Ne bira, kao ususivac je !

Pisaću malo opširnije da bi svi imali bolji uvid u načela vaspitanja mladog psa.
Ako štenetu želimo da skrenemo pažnju na počinjenu "grešku" u stanu,onda mora da postoji uzajamna veza između kazne i izvršene radnje.
Našli smo neželjenu lokvu u stanu (koju je napravilo naše štene) u brzini i ljutnji,dovodimo štene do tog mesta i zabodemo mu nos u to mesto(NE ZNAMO DA TOG MOMENTA ČINIMO OGROMNU GREŠKU).
Pas je po prirodi čista životinja i kad se jednom nauči "ličnoj higijeni" nikada neće da napravi štetu u stanu.
U slučaju da se to desi,štene ćemo dovesti na mesto "zločina" i reći mu "FUJ!!!" i brzo ga odneti na mesto koje mu je namenjeno za "toaletu "
Mesto "zločina" dobro očistiti i poprskati nekim dezinfekcionim sredstvom jakog mirisa (može dezodorans ili benzin) to se radi da štene ne oseti miris urina ipomisli da je to "pravo mesto".
Treba samo malo obratiti pažnju,jer pre obavljanja te radnje štene se malo uznemiri (promeni ponašanje) odmah ga izvesti i pohvaliti,posle par ponavljanja rešili ste problem(sledeći put ako su vrata zatvorena burno će reagovati).

Razumela!
Jasno mi je da je ona sebi predstavila to predsoblje kao svoj toalet...dezinfikovacu ga svakako ...ali mi je pomalo smeshno da to ne obavi napolju kada je tamo satima, nego trazhi da udje....dodushe kad bolje razmislim... i nije. Navika je chudo!
Hvala...chekamo nastavak!

U pravu ste štene brzo uči i stiče navike ,zato treba odmah reagovati.Štene obično traži skriveno mesto za obavljanje te radnje a to njemu moze biti baš hodnik ili u hodniku obično držimo obuću što takođe može mirisom obeležiti kao toalet.
Moram još nešto reći kod pohvale iprekora,nagrade i kazne.Pohvale i prekori moraju da budu jasni psu pomoću tona našeg izražavanja.Mi pohvaljujemo psa mekim,toplim i srdačnim rečima,dok naši prekori,upućeni njemu,treba da su jasni,tvrdi,određeni i izrečeni dubokim glasom.Vremenom će pas to da shvati jer je njegovo čulo sluha šesnajest puta jače od našeg.
Ne smemo da budemo štedljivi u pohvalama i prekorima.Više puta ponovljenu reč pas polako shvata i povezuje svoje radnje sa njom.Naročito ne smemo biti škrti na rečima kada treba da pohvalimo dobre postupke i stariji psi vole kada im se obratimo lepim rečima.
Pohvala i prekor moraju za psa da imaju različito značenje.Nema ničeg lepšeg nego videti lepo vaspitanog i dresiranog psa kako odmah izvršava naređenja svog gospodara.Naravno da se ovo vaspitavanje postiže strpljivim radom a ne odjednom.

Pishite vi i dalje.....ja nisam od tih nestrpljivih ::namigivanje::.....Ovo shto je savladala je ustvari kao kod dece osnovno uchenje jezika.Mora znati na koje se ime oadziva i naravno da ce doci do onoga ko je zove kad je hiljadu puta ponovljena ta rech., dodji...uz tapshenje zemlje gde treba da dodje ili noge!
Polako cemo reshiti i mokrenje....a shta treba, ako uposhte josh treba neshto da nauchi od osnovnih stvari. Ako ne sad - punih 8 nedelja - kad i shta je sledece!? :cao:

Ne treba žuriti,komanda "dođi" je vrlo bitna u obuci psa i spada u osnovne radnje tj ako tu radnju ne savlada dobro, verujte da sve drugo neće ići sigurno,zato kad god psu kazete dođi (kasnije ta komanda mora biti odsečna i pas "ostavlja sve" trkom dolazi) i on dođe, obavezno ga pomilujete i nagradite toplim rečima (a može i neki slastan zalogajčić),na taj način štene dobija"stečeni refleks"
Ovo je dobro znati ali smatram da sada treba baciti akcenat na "vaspitanje", da bi pas bio punopravan član porodice a ne "smetalo".
Poželjno je štene što pre navići na njegovo mesto ( u sobi ili dvorištu),pogrešno je biti strog jer može da se stvori strah od gospodara,naprotiv potrebno je sa njim uspostaviti srdačan odnos, ali stim da se zna "ko je gazda".Ne treba deci davati da se igraju sa njim i vuku ga za rep,treba im lepo objasniti da to ne čine jer ga to uznemirava i kvari karakter.
Štene se brzo privikava na svog gospodara,ponekad je potrebno staviti u korpu (kućicu), gde štene spava,deo vlasnikove odeće(košulju, čarape, pantalone...) to je jedan od načina uspostavljanja kontakta pas-gospodar pomoću mirisa, koji je kod psa naravno prefinjen.
štene od prvog dana treba učiti da se pristojno ponaša prema gostima.Vrlo je ružno kada štene ili pas nasrću na gosta,pa makar i u igri.Stoga ih treba učiti da budu učtivi i kad god poslušaju reći im "BRAVO" tako da se ova reč polako usadi u njihovu svest i bude vezana samo za njihove dobre postupke.
Ne smemo da dozvolimo da pas upotrebljava kućni nameštaj za svoj odmor,bez obzira na našu ljubav i bolećivost prema njemu,red u kući mora da se zna.
Pas treba da ima svoju posudu za hranu i vodu ,ne hraniti ga van nje.
Za vreme porodičnog ručka,psu ne bacati hranu ili ga hraniti pored stola a i gostima skrenite pažnju da je to "zabranjeno" koliko god da je njgov pogled tužan i molećiv ne smete popustiti.
pozdrav :cao:

Nazad
Vrh