...mladicu moj problem je tvoj...ZvonaHR je napisao(la):Ajmo stručnjaci i poznavaoci, slika 1 nije Pulin a nije ni Hrvatski ovčar.Pulin kao pasmina NIKAD nije postojala nastala je pod tim imenom kao Vojvođanski pulin negdje 2003 godine.Što se repova tiče kod Hrvatskog ovčara postoje tri soja,sa dugačkim repom, bezrepi,međutim pojavljuju se primjerci koji pri okotu imaje kratke repove.
Pulin zvanicno nikada kao pasmina sa stanovista kinologije zaista nije postojao ali je cinjenica da se ti psi pod nazivom pulin susrecu u Vojvodini vec dugi niz godina (samo u mojoj porodici vec nekih osamdesetak godina).Jos u periodu izmedju dva svetska rata moji preci (deda i pradeda) su na ostrvu Lido pored Zemuna uzgajali ovce i imali pse koji su se i tada a i danas zvali pulini.To mogu da dokumentujem i fotografijama ( istina) iz nesto kasnijeg perioda.Dakle istorija ovih pasa (a i istorija uopste) ne pocinje od trenutka nastanka rep. Hrvatske.
Sto se tice konstatacije da je Vojvodina (Srem) do Zemuna bila u sastavu Hrvatske to je, moram da podsetim, bilo samo u periodu NDH.
E sad po toj logici da se sve sto se zateklo ili nastalo na teritoriji koju danas obuhvata Rep Hrvatska
hrvatsko onda i mi u Sremu imamo puno pravo da insistiramo na tome da su svi imperatori rodjeni u Sirmijumu u najmanju ruku Sremci.
Dakle, mi cemo ga ovde zvati pulin a vi ga tamo zovite kako god hocete , nema ljutnje, vazno je samo da su oni nama korisni!